7x kreukels uit je kleding verwijderen zónder strijkijzer

© vladdeep - stock.adobe.com

7x kreukels uit je kleding verwijderen zónder strijkijzer

Geplaatst: 19 mei 2023 - 17:31

Aangepast: 9 juni 2023 - 08:12

Monique van Beekhoven

De een strijkt zelfs zijn onderbroeken, de ander heeft niet eens een strijkijzer in huis. Val jij in de laatste categorie of heb je een hartgrondige hekel aan strijken? Gelukkig zijn er een paar manieren om te strijken zonder strijkijzer, voor als zelfs jij vindt dat dat gekreukte shirt echt niet kan.

Gekreukelde kleding en weinig tijd? Dan zit je toch met een probleem als je alleen maar overhemden met vouwen hebt en zo naar een belangrijke afspraak moet. In dit artikel lees: Hoe je vouwen uit je kleding krijgt met een föhn, pan of ijsblokje| En hoe je kreukels zoveel mogelijk vermijdt.

Geld besparen door minder te wassen? Lees dan 5 tips om kleding weer fris te laten ruiken (zonder te wassen!).

1. Handstomer

De perfecte vervanger van een strijkijzer is een handstomer. Ze hebben een klein waterreservoir en zijn daarom niet al te zwaar en bovendien zo opgewarmd. Je hangt het kledingstuk aan een hangertje, gaat met het stoomapparaat alle kreukels af en binnen een paar minuten hangt er een superstrak shirt voor je neus. Ook fijn: een handstomer verwijdert ook muffe luchtjes, handig als je je kleding niet te vaak wilt wassen.

© GALINA VETERTSOVSKAYA

2. Föhn

Waar een föhn ook niet goed voor is! Het apparaat heeft de looks en gebruiksgemak van een handstomer, maar je maakt in dit geval gebruik van de warmte. Zet de föhn niet op de allerhoogste stand en houd een beetje afstand tussen apparaat en kledingstuk - zo’n 5 tot 10 centimeter - want je riskeert anders brandplekjes. Je kunt het kledingstuk eventueel eerst bevochtigen met een plantenspuit met water.

3. Stijltang

Een andere redder in nood bij gekreukte kleding is een stijltang. Deze truc werkt helaas niet voor grote oppervlakten, maar het is vooral ideaal voor de kraag, mouwen, revers en de randen van je shirt of broek. Let er ook bij de stijltang op dat hij niet te heet wordt en kijk uit of er geen haarstylingproducten zijn achtergebleven. Anders zit je met vlekken die er bijna niet meer uitgaan.

Handig: maak je haar en je kleding glad

Een stijltang is je redder in nood

4. Douche

Wanneer je in tijdnood zit, is deze methode er eentje uit de twee-vliegen-in-een-klapcategorie. Spring onder de douche en hang de gekreukelde kleding in de buurt, zonder dat hij nat wordt. Heb je een douchecabine? Hang het kledingstuk dan in de cabine zodra je klaar bent en doe de deur dicht. Door de stoom verdwijnen de kreukels als sneeuw voor de zon.

5. Anti-kreukspray

Jammer dat deze spray niet bij jou na een heftige nacht werkt, maar bij een gekreukt overhemd of jurkje heeft het wel effect. Even sprayen en de kreukels worden als vanzelf gladgestreken. Je kleding krijgt bovendien ook nog een lekker geurtje door de anti-kreukspray. Houd er wel rekening mee dat de kleding nog even moet opdrogen.

Tip: Marit van id.nl testte voor jou kreukspray van de Action

© mrkob - stock.adobe.com

6. In de droger met ijsblokjes

Kledingstukken met kreukels zien er een stuk beter uit als je ze even op een kort programma in de droger stopt. Zitten er echt flinke vouwen in? Leg dan een paar ijsblokjes of een paar natte sokken bij de kleding in de droger, zo krijg je een soort stoomeffect.

7. Warme pan

Ook handig voor op de camping: de onderkant van een pan gebruiken als strijkijzer. Controleer voor gebruik eerst of er geen etensresten of brandplekken aan de buitenkant zitten, want dan ben je verder van huis. Breng de pan met water aan de kook en gooi het water weg zodra het kookt. Hierna zet je de pan op het gedeelte waar je de kreukels wilt weg hebben. Deze truc helpt vooral als de vouwen vooral op één plek zitten, want de pan verliest snel zijn warmte.

Wil je kreukels zoveel mogelijk voorkomen? Dan nog een paar slimme tips:

  • Stop de wasmachine niet te vol.

  • Hang kleding zoveel mogelijk op, ook tijdens het drogen. Wollen kleding kun je plat neerleggen.

  • Haal kleding zo snel mogelijk uit de wasmachine.

  • Vouw je kleding niet op, maar rol je shirts, broeken en jurkjes zoveel mogelijk op.

© kostikovanata - stock.adobe.com

Niet vouwen, maar rollen: zo voorkom je kreukels

Toch liever strijken?


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000