Kreukels in je kleding? 7 tips om er zonder strijkijzer vanaf te komen

© Wordley Calvo Stock

Kreukels in je kleding? 7 tips om er zonder strijkijzer vanaf te komen

Geplaatst: 24 april 2024 - 08:04

Aangepast: 24 april 2024 - 08:12

Monique van Beekhoven

Er zijn mensen die zelfs hun onderbroeken strijken – maar er zijn ook mensen die niet eens een strijkijzer in huis hebben. Behoor jij tot die laatste categorie, of heb je gewoon een hartgrondige hekel aan strijken? Goed nieuws: met deze zeven tips verwijder je kreukels zonder dat je daar een strijkijzer voor nodig hebt!

Lees ook: 5 tips om kleding weer fris te laten ruiken (zonder te wassen!)

Tip 1: Gebruik een handstomer

De perfecte vervanger van een strijkijzer is een handstomer. Handstomers hebben een klein waterreservoir. Ze zijn dus snel opgewarmd én ze zijn licht in gebruik. Hang het gekreukelde kledingstuk op een hangertje, ga met het stoomapparaat alle kreukels af en binnen een paar minuten hangt er een superstrak shirt voor je neus. Ook fijn: een handstomer verwijdert ook meteen muffe luchtjes. Zo fris je een gedragen kledingstuk dus snel even op!

Kreukels verwijderen met stoom

© leonid iastremskyi

Tip 2: Pak de föhn...

Eigenlijk logisch toch? Qua werking heeft een föhn veel overeenkomsten met een handstomer, maar je maakt in dit geval gebruik van de warmte. Zet de föhn niet op de allerhoogste stand en houd een beetje afstand tussen apparaat en kledingstuk om te zorgen dat er geen schroei- of brandplekken kunnen ontstaan. een afstand van 5 tot 10 centimeter is meestal voldoende. Je kunt het kledingstuk eventueel eerst bevochtigen met een plantenspuit met water.

0

Powered by

logo

Tip 3: ...Of de stijltang

Een andere redder in nood bij gekreukte kleding is een stijltang. Deze truc is vooral ideaal voor kragen, mouwen, revers en de randen van je shirt of broek. Voor het ontkreukelen van een compleet kledingstuk is de stijltang minder geschikt. Let er net als bij de föhn ook op dat hij niet te heet wordt en kijk uit of er geen haarstylingproducten in zijn achtergebleven. Want dan heb je straks een shirt zonder kreukels, maar wel met vetvlekken!

Handig: maak je haar en je kleding glad

Een stijltang is je redder in nood

Tip 4: Douchen? Neem je kleren mee

Wanneer je in tijdnood zit, is deze methode er eentje uit de twee-vliegen-in-een-klapcategorie. Spring onder de douche en hang het gekreukelde kledingstuk in de buurt. Zorg wel dat je het ergens hangt waar het niet nat kan worden! Heb je een douchecabine? Hang het kledingstuk dan in de cabine zodra je klaar bent en doe de deur dicht. Door de stoom verdwijnen de kreukels als sneeuw voor de zon.

Stomende douche

© Nikita Sobolkov | nikkytok

Tip 5: Anti-kreukspray als snelle redder

In de serie supersnelle oplossingen: de anti-kreukspray. Even sprayen en de kreukels worden als vanzelf gladgestreken. Je kleding krijgt bovendien ook nog een lekker geurtje door de anti-kreukspray. Houd er wel rekening mee dat de kleding nog even moet opdrogen voordat je het weer kunt aantrekken.

Tip 6: Helpt echt: in de droger met ijsblokjes

Kledingstukken met kreukels zien er een stuk beter uit als je ze even op een kort programma in de droger stopt. Zitten er echt flinke vouwen in? Doe dan een paar ijsblokjes of een paar natte sokken bij de kleding in de droger. Daarmee creëer je een soort stoomeffect – en je weet inmiddels wat stoom met kreukels doet. Iets met ❄️ en ☀️.

Tip 7: Handig, zo'n warme pan

Geen strijkbout in de buurt? je kunt ook de onderkant van een pan gebruiken. Controleer wel eerst even of er geen etensresten of brandplekken aan de buitenkant zitten, want dan ben je verder van huis. Breng de pan met water aan de kook en gooi het water weg zodra het kookt. Hierna zet je de pan op het gedeelte waar je de kreukels wilt weg hebben. Deze truc helpt vooral als de vouwen op één plek zitten, want de pan verliest snel zijn warmte. Wil je zeker weten dat de pan geen vlekken veroorzaakt? Leg dan een theedoek of zakdoek tussen de panbodem en het kledingstuk.

Lees ook: Kledingstomer of stoomstrijkijzer: wat gebruik je waarvoor?


Wil je kreukels zoveel mogelijk voorkomen? Dan nog een paar slimme tips:

🧺 Stop de wasmachine niet te vol.
🧺 Hang kleding zoveel mogelijk op, ook tijdens het drogen. Wollen kleding kun je plat neerleggen.
🧺 Haal kleding zo snel mogelijk uit de wasmachine.
🧺 Vouw je kleding niet op, maar rol je shirts, broeken en jurkjes zoveel mogelijk op.


Opgerolde kleding

© Antibydni

Niet vouwen, maar rollen: zo voorkom je kreukels

Toch liever strijken?


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten