Thuis je nagels lakken met gellak? Zo doe je dat!
Gelnagellak is een ideale uitkomst voor wie wel verzorgde nagels wil hebben, maar niet wekelijks met nagellak in de weer wil zijn of naar een dure salon wil gaan. Gellak blijft een stuk langer zitten en met de juiste spullen kun je je nagels gewoon zelf thuis doen!
Verzorgde nagels zien er mooi uit, zeker met een kleurtje. Normale nagellak slijt snel, maar met gellak heb je langer plezier van je creaties. In dit artikel: Leggen we uit wat gelnagellak is | Ontdek je de verschillen tussen gellak en gewone nagellak | Geven we je tips & tricks voor de mooiste nagels | Bespreken we het verwijderen van gellak.
Ook interessant: Ontharen in een dure salon? Welnee: met IPL doe je het gewoon thuis!
Wat is gellak?
Gellak is een speciale soort nagellak die een dikke, speciale laag op jouw eigen nagels vormt. Je bouwt gellak op uit verschillende componenten, zoals een primer, een basecoat, de kleurlaag en een topcoat. Elke afzonderlijke laag laat je harden onder een speciale uv-lamp. Deze lamp reageert op de componenten in de lak en zorgt ervoor dat elke laag direct uithardt en jouw nagels versterkt.
©yuliachupina - stock.adobe.com
Het verschil tussen gewone nagellak en gellak
Het grote verschil tussen gewone nagellak en gellak is dat gellak direct droogt onder de uv-lamp. Daarnaast vormt het ook een veel stevigere basis dan gewone nagellak, waardoor je tot wel drie weken van perfect gelakte nagels kunt genieten. Dat is met gewone nagellak zelden het geval.
Het voordeel van gewone nagellak is dan weer dat die een stuk makkelijker te verwijderen is. Dit kun je namelijk gewoon doen met nagellakremover en een watje. Dat is bij gellak een ingewikkelder proces. Hierbij moet je namelijk een remover gebruiken met een hogere concentratie aceton. Deze lak moet als het ware losgeweekt worden en dus zit je al gauw tien minuten met watjes en aluminiumfolie om je vingers te wachten tot de lak loslaat. Eventuele resten moet je wegschrapen of vijlen.
Conclusie? Gellak geeft minder gedoe bij het aanbrengen en je hebt er langer plezier van maar het verwijderen van de lak kan nogal een klusje zijn.
Wat heb je nodig om het zelf te doen?
Zoals gezegd bestaat een goede gellak uit meerdere componenten en je hebt natuurlijk de speciale lamp nodig. Je kunt niet zomaar elke basecoat en topcoat gebruiken. Online kun je volledige startersets voor aantrekkelijke prijzen vinden, waarbij alle flesjes zijn inbegrepen, inclusief de lamp en soms zelfs alle benodigdheden om de lak te verwijderen.
Zo verwijder je gellak
Gellak verwijderen kost wat tijd. Meestal wordt alles wat je nodig hebt geleverd bij een starterkit. Wat belangrijk is, is dat je de tijd neemt om met de speciale nagellakremover aan de slag te gaan. Daarnaast kun je in de meeste gevallen het best de toplaag eraf vijlen met een zogeheten buffer. Let er hierbij wel op dat je niet te veel van de lak (kleur) zelf meevijlt, want dan loop je het risico dat je je nagels beschadigt. Vervolgens kun je de aceton gebruiken om de resten te verwijderen.
Drenk watjes in de nagellakremover en wikkel ze om je nagel. Zet ze vast met een stukje aluminiumfolie en laat het geheel 10 tot 15 minuten inwerken. Restjes die na dit proces achterblijven, kunnen voorzichtig worden verwijderd met een bokkenpootje. Zorg ervoor dat je je nagels achteraf goed verzorgt met bijvoorbeeld een nagelriemolie en handcrème.
Zachte handen en sterke nagels?
Verzorg je handen met een lekkere crème of olie
Tips & trucs voor de mooiste nagels
Om je nagels in topconditie te houden, moet je er regelmatig aandacht aan besteden. Je kunt bijvoorbeeld speciale vitamines slikken om je nagels sterker te maken en ze harder te laten groeien. Breng ook regelmatig een verzorgende olie aan. Hiermee houd je je nagels soepel en zorg je ervoor dat je nagelriemen er verzorgd blijven uitzien zonder kloven.
Wil je van je nagels een echt kunstwerk maken? Dan kun je natuurlijk aan de slag gaan met nail art. Voor iedereen met een innerlijke Picasso zijn er kleine kwastjes te koop waarmee je de mooiste kunstwerken op je nagels kunt schilderen. Voor wie een minder vaste hand heeft, zijn er nagelstickers beschikbaar óf je kunt zelf aan de slag met het puntje van een schuifspel of een tandenstoker om hier zelf gave designs mee te maken.
Wat is de goedkoopste optie?
De starterkits om gellak zelf thuis te doen verschillen natuurlijk in prijs, afhankelijk van hoeveel kleurtjes je erbij neemt. Met de prijs kun je rekening houden tussen de 40 en 90 euro. Natuurlijk verschillen ook de prijzen per salon. Hier betaal je gemiddeld 20 tot 40 euro per behandeling en moet je regelmatig terugkomen om alles bij te laten werken. Hiervoor kunnen de kosten dus al snel oplopen. Betaal je ongeveer 25 euro per behandeling? Dan ben je op jaarbasis minimaal 425 euro kwijt.
Dat is natuurlijk een behoorlijk verschil met de eenmalige investering in een starterkit om zelf thuis je nagels te doen. Met deze nagellakjes doe je namelijk enkele maanden tot een jaar of misschien wel langer, als je vaker van kleur wisselt.