ID.nl logo
✨ Stralende sieraden: maak vergrijsde juwelen weer mooi!
© narisa
Gezond leven

✨ Stralende sieraden: maak vergrijsde juwelen weer mooi!

Door ophoping van vuil en huidoliën worden de meeste sieraden op den duur dof. Vaak vergrijzen ze zelfs, vooral zilveren sieraden. Goud slaat eerder wat groenig uit. Je kunt je sieraden voor een professionele reiniging naar een juwelier brengen. Dat is misschien een goed idee als er waardevolle edelstenen in zitten, zoals diamanten. Maar je kunt zelf ook aan de slag. Er zijn huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waarmee je prima uit de voeten kunt. Een zachte tandenborstel en dito doek bij de hand? Let’s go!

  • Weet je niet zeker van welk materiaal je sieraad is gemaakt? Gebruik dan warm water met afwasmiddel of groene zeep. In principe kan elk materiaal hier tegen.
  • Zilver kun je schoonmaken met baking soda of groene zeep. Tandpasta kan ook, maar gebruik dat alleen op mat zilver. Het is niet geschikt voor glanzende zilveren juwelen.
  • Voor gouden sieraden kun je ammoniak gebruiken. Pas wel op met edelstenen; die zijn vaak gevoeliger dan het metaal.
  • Zitten al je armbanden of kettingen in de knoop? Gebeurt ons allemaal. Met WD-40 haal je ze uit elkaar. Lees ‘Wondermiddel: ook hier kun je WD-40 voor gebruiken!

©Neha

Zilveren sieraden schoonmaken

Zilveren juwelen kun je heel goed zelf schoonmaken met spullen die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt.

Groene zeep om vergrijsde sieraden weer op te frissen

Maak in een schaaltje een sopje van warm water met groene zeep. Laat je zilverwaar hier een paar uurtjes in liggen. Vervolgens gebruik je een zachte tandenborstel om de sieraden schoon te poetsen. Je hoeft daar niet hard voor te duwen. Even goed naspoelen om zeepresten te verwijderen en het zilver glimt weer mooi.

Baking soda voor glanzende bling

Een van die huismiddeltjes die op zo veel manieren inzetbaar is (en kennelijk kun je er dus ook mee bakken) is baking soda. Meng ongeveer 3 delen baking soda met 1 deel water en smeer het papje op je zilveren juwelen. Pas op voor edelstenen en parels! Wrijf de pasta goed in het zilver met een doekje dat geen pluisjes achterlaat, zoals een zacht microvezeldoekje, totdat je ziet dat de glans weer tevoorschijn komt. Een zachte tandenborstel kan handig zijn om in die ingewikkelde hoekjes te komen waar je anders niet bij kunt.

Spoel de pasta eraf en poets resten weg met een zachte, droge doek zonder pluisjes om die dofheid te verwijderen en je sieraden weer te laten stralen.

Langere kettingen kun je ook in een badje met baking soda leggen in een schaaltje dat je eerst met aluminiumfolie hebt bedekt. De glanzende kant van het folie moet dan naar boven liggen.

Speciale middelen

Er zijn speciale schoonmaakproducten verkrijgbaar voor je zilveren sieraden. Dat kan zowel een soort speciale zeep zijn als ouderwetse zilverpoets. Ook bestaan er speciale schoonmaakdoekjes. Die doekjes zijn dan geïmpregneerd met een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor zilver. Vooral handig voor een snelle schoonmaakbeurt tussendoor.

Baking soda: een veelzijdig schoonmaakmiddel Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is niet alleen een essentieel ingrediënt in de keuken maar ook een krachtige schoonmaakhulp. Dankzij de licht alkalische eigenschappen werkt het uitstekend tegen vetten en zuren, en het fijne, schurende karakter maakt het ideaal voor het schrobben en verwijderen van vlekken.

Voordelen van baking soda als schoonmaakmiddel:

  • Milieuvriendelijk: Baking soda is biologisch afbreekbaar en bevat geen schadelijke chemicaliën.
  • Veilig voor bijna alle oppervlakken: Van roestvrij staal tot keramiek, baking soda is mild genoeg om geen schade toe te brengen.
  • Geurabsorberend: Het kan nare geurtjes neutraliseren, waardoor het ideaal is voor het verfrissen van tapijten of koelkasten.

Enkele toepassingen:

  • Mengen met water tot een pasta voor het reinigen van voegen, tegels, en oppervlakken.
  • Strooien in schoenen of de vuilnisbak om geurtjes te absorberen.
  • Gebruiken als zachte schuurmiddel voor potten en pannen.
  • Hoewel baking soda veelzijdig en veilig is, is het belangrijk om het eerst op een onopvallende plek te testen, vooral op gevoelige materialen.

©JURGITA VAICIKEVICIENE

Sieraden van goud weer laten glimmen

Poets gouden sieraden nooit schoon met ‘korrelige’ producten zoals baking soda of tandpasta. Dat kan krasjes veroorzaken op het metaal. Met de methodes hieronder glimt je goud straks weer als nooit tevoren.

Vloeibaar afwasmiddel om goud te poetsen

Gouden sieraden kun je prima schoonmaken met een paar druppels afwasmiddel in een schaaltje met warm water. Laat je sieraad even weken. Hierna wrijf je het sieraad droog met een zachte doek. Een tandenborstel kan ook, maar zorg dan wel dat het een hele zachte is. Je wilt geen krassen maken! Even naspoelen en afdrogen.

Baking soda om vergrijsde of groenige gouden sieraden te reinigen

Ook baking soda werkt. Bekleed een schaaltje met aluminiumfolie en leg je sieraad hierin. Bestrooi het rijkelijk met baking soda en giet er kokend water overheen. Spoel goed af en pak je sieraad niet met je vingers, maar met een pincet of vork, want het kan flink heet zijn. Eventueel voorzichtig nawrijven met een schone doek. Let op: pas op met edelstenen en baking soda. Gebruik deze manier van schoonmaken liever niet als je sieraad die heeft.

Goud glanst weer door ammoniak

Met ammoniak kun je gouden sieraden ook goed schoonmaken. Doe wel (rubber) handschoenen aan, want ammoniak kan je huid irriteren. Zet bovendien een raam open om de ammoniakgeur naar buiten te laten.

Vul een glazen bakje met 1 kop warm water en voeg 1 theelepel afwasmiddel toe. Roer alles door. Voeg vervolgens een halve theelepel ammoniak toe en roer opnieuw goed door.

Leg je gouden sieraad ongeveer 10 seconden in het mengsel. Gebruik een tang om het eruit te pakken. Poets voorzichtig met een zachte tandenborstel om dofheid te verwijderen.

Laat je juwelen niet te lang in de ammoniakoplossing liggen. Spoel het sieraad af en droog het af met een doek. Gebruik een poetsdoekje of microvezeldoekje voor een stralende glans.

©Jan Steiner

Roestvrijstalen sieraden

Roestvrij staal is een legering van ijzer en chroom. Dat wil zeggen een combinatie van die twee, om het beste uit twee werelden te halen. De specifieke bestanddelen en verhoudingen van het metaal variëren afhankelijk van het sieraad, de fabrikant en de kwaliteit. Sieraden van roestvrij staal zijn hypoallergeen en veroorzaken geen reacties op de huid. Ook geven ze niet af.

Roestvrijstalen sieraden kun je op dezelfde manier schoonmaken als zilveren sieraden. Baking soda of groene zeep zorgen dat je accessoires weer glanzen. Een schaaltje met warm water met een paar druppels afwasmiddel werkt ook. Of een zachte tandenborstel met tandpasta. Vermijd wel ‘whitening’ tandpasta’s.

©praphab144

Sieraden met zilver of goud look

Sieraden in de wat lagere prijsklasse zijn meestal gemaakt van goedkopere materialen en gespoten met zilveren of gouden verf.

Deze materialen geven vaak de bekende groene of grijze vlekken op je huid. Dat kun je deels tegengaan door ze in warm water met witte azijn te leggen. Poetsen met de tandenborstel en nadrogen met een doek. Dat nadrogen is extra belangrijk, want deze materialen kunnen soms ook gaan roesten.

Het kan helpen om op de binnenkant van je sieraad een laagje doorzichtige nagellak te smeren. Vooral bij ringen werkt dat; bij geschakelde armbanden of kettingen gaat dat minder goed. Oorbellen geven minder vaak af, omdat je daar minder cosmetica gebruikt en je oren zweten ook niet zo.

Andere materialen en edelstenen

In principe kun je met warm water en groene zeep bijna niet misgaan. Poetsen met een zachte tandenborstel en daarna wrijven met een zachte doek. De meeste steentjes kunnen daar ook prima tegen.

Hoe vaak moet je sieraden schoonmaken? Maak jij ook pas je sieraden schoon als ze er al dof en grijzig uitzien? Eigenlijk zou je het vaker moeten doen. Om de week voor sieraden die snel vies worden, zoals armbanden en oorbellen. Als je ze elke dag draagt tenminste. De rest ideaal gezien elke maand. Doe het in elk geval bij voorkeur voordat het grijs (of groen) uitslaat. Dan ben je sneller klaar ook!

Voorkomen dat je sieraden dof en grijs worden

Sieraden verkleuren door oxidatie en soms een chemische reactie tussen de lucht en het metaal, of andere producten met het metaal. Daarom kan parfum ervoor zorgen dat je sieraden vergrijzen. Ook zonnebrandcrème of andere cosmetica kan het proces versnellen.

Andere tips om je juwelen langer mooi te houden en te voorkomen dat ze vergrijzen:

  • Doe ze af tijdens het slapen en douchen. Sponzen en doucheproducten kunnen ervoor zorgen dat je sieraden sneller vies worden.

  • Doe ze af als je gaat zwemmen. Chloor is slecht voor alle materialen, maar ook zout zeewater kun je beter vermijden. Ook sporten kun je beter ‘kaal’ doen, want zweet bijt eveneens.

  • Berg je sieraden goed op. Sommige mensen bewaren de siliconenzakjes die vaak in verpakkingen zitten. Die nemen namelijk vocht op. Dat hoeft niet, maar bewaar je sieraden wel op een droge plek. De badkamer is dus niet ideaal. Je kunt je sieraden ook nog per materiaalsoort apart bewaren, om mogelijke reacties te minimaliseren.

  • Doe je sieraden regelmatig af. Wel goed opbergen!

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch