ID.nl logo
✨ Stralende sieraden: maak vergrijsde juwelen weer mooi!
© narisa - stock.adobe.com
Gezond leven

✨ Stralende sieraden: maak vergrijsde juwelen weer mooi!

Door ophoping van vuil en huidoliën worden de meeste sieraden op den duur dof. Vaak vergrijzen ze zelfs, vooral zilveren sieraden. Goud slaat eerder wat groenig uit. Je kunt je sieraden voor een professionele reiniging naar een juwelier brengen. Dat is misschien een goed idee als er waardevolle edelstenen in zitten, zoals diamanten. Maar je kunt zelf ook aan de slag. Er zijn huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waarmee je prima uit de voeten kunt. Een zachte tandenborstel en dito doek bij de hand? Let’s go!

  • Weet je niet zeker van welk materiaal je sieraad is gemaakt? Gebruik dan warm water met afwasmiddel of groene zeep. In principe kan elk materiaal hier tegen.
  • Zilver kun je schoonmaken met baking soda of groene zeep. Tandpasta kan ook, maar gebruik dat alleen op mat zilver. Het is niet geschikt voor glanzende zilveren juwelen.
  • Voor gouden sieraden kun je ammoniak gebruiken. Pas wel op met edelstenen; die zijn vaak gevoeliger dan het metaal.
  • Zitten al je armbanden of kettingen in de knoop? Gebeurt ons allemaal. Met WD-40 haal je ze uit elkaar. Lees ‘Wondermiddel: ook hier kun je WD-40 voor gebruiken!

©Neha

Zilveren sieraden schoonmaken

Zilveren juwelen kun je heel goed zelf schoonmaken met spullen die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt.

Groene zeep om vergrijsde sieraden weer op te frissen

Maak in een schaaltje een sopje van warm water met groene zeep. Laat je zilverwaar hier een paar uurtjes in liggen. Vervolgens gebruik je een zachte tandenborstel om de sieraden schoon te poetsen. Je hoeft daar niet hard voor te duwen. Even goed naspoelen om zeepresten te verwijderen en het zilver glimt weer mooi.

Baking soda voor glanzende bling

Een van die huismiddeltjes die op zo veel manieren inzetbaar is (en kennelijk kun je er dus ook mee bakken) is baking soda. Meng ongeveer 3 delen baking soda met 1 deel water en smeer het papje op je zilveren juwelen. Pas op voor edelstenen en parels! Wrijf de pasta goed in het zilver met een doekje dat geen pluisjes achterlaat, zoals een zacht microvezeldoekje, totdat je ziet dat de glans weer tevoorschijn komt. Een zachte tandenborstel kan handig zijn om in die ingewikkelde hoekjes te komen waar je anders niet bij kunt.

Spoel de pasta eraf en poets resten weg met een zachte, droge doek zonder pluisjes om die dofheid te verwijderen en je sieraden weer te laten stralen.

Langere kettingen kun je ook in een badje met baking soda leggen in een schaaltje dat je eerst met aluminiumfolie hebt bedekt. De glanzende kant van het folie moet dan naar boven liggen.

Speciale middelen

Er zijn speciale schoonmaakproducten verkrijgbaar voor je zilveren sieraden. Dat kan zowel een soort speciale zeep zijn als ouderwetse zilverpoets. Ook bestaan er speciale schoonmaakdoekjes. Die doekjes zijn dan geïmpregneerd met een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor zilver. Vooral handig voor een snelle schoonmaakbeurt tussendoor.

Baking soda: een veelzijdig schoonmaakmiddel Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is niet alleen een essentieel ingrediënt in de keuken maar ook een krachtige schoonmaakhulp. Dankzij de licht alkalische eigenschappen werkt het uitstekend tegen vetten en zuren, en het fijne, schurende karakter maakt het ideaal voor het schrobben en verwijderen van vlekken.

Voordelen van baking soda als schoonmaakmiddel:

  • Milieuvriendelijk: Baking soda is biologisch afbreekbaar en bevat geen schadelijke chemicaliën.
  • Veilig voor bijna alle oppervlakken: Van roestvrij staal tot keramiek, baking soda is mild genoeg om geen schade toe te brengen.
  • Geurabsorberend: Het kan nare geurtjes neutraliseren, waardoor het ideaal is voor het verfrissen van tapijten of koelkasten.

Enkele toepassingen:

  • Mengen met water tot een pasta voor het reinigen van voegen, tegels, en oppervlakken.
  • Strooien in schoenen of de vuilnisbak om geurtjes te absorberen.
  • Gebruiken als zachte schuurmiddel voor potten en pannen.
  • Hoewel baking soda veelzijdig en veilig is, is het belangrijk om het eerst op een onopvallende plek te testen, vooral op gevoelige materialen.

©JURGITA VAICIKEVICIENE

Sieraden van goud weer laten glimmen

Poets gouden sieraden nooit schoon met ‘korrelige’ producten zoals baking soda of tandpasta. Dat kan krasjes veroorzaken op het metaal. Met de methodes hieronder glimt je goud straks weer als nooit tevoren.

Vloeibaar afwasmiddel om goud te poetsen

Gouden sieraden kun je prima schoonmaken met een paar druppels afwasmiddel in een schaaltje met warm water. Laat je sieraad even weken. Hierna wrijf je het sieraad droog met een zachte doek. Een tandenborstel kan ook, maar zorg dan wel dat het een hele zachte is. Je wilt geen krassen maken! Even naspoelen en afdrogen.

Baking soda om vergrijsde of groenige gouden sieraden te reinigen

Ook baking soda werkt. Bekleed een schaaltje met aluminiumfolie en leg je sieraad hierin. Bestrooi het rijkelijk met baking soda en giet er kokend water overheen. Spoel goed af en pak je sieraad niet met je vingers, maar met een pincet of vork, want het kan flink heet zijn. Eventueel voorzichtig nawrijven met een schone doek. Let op: pas op met edelstenen en baking soda. Gebruik deze manier van schoonmaken liever niet als je sieraad die heeft.

Goud glanst weer door ammoniak

Met ammoniak kun je gouden sieraden ook goed schoonmaken. Doe wel (rubber) handschoenen aan, want ammoniak kan je huid irriteren. Zet bovendien een raam open om de ammoniakgeur naar buiten te laten.

Vul een glazen bakje met 1 kop warm water en voeg 1 theelepel afwasmiddel toe. Roer alles door. Voeg vervolgens een halve theelepel ammoniak toe en roer opnieuw goed door.

Leg je gouden sieraad ongeveer 10 seconden in het mengsel. Gebruik een tang om het eruit te pakken. Poets voorzichtig met een zachte tandenborstel om dofheid te verwijderen.

Laat je juwelen niet te lang in de ammoniakoplossing liggen. Spoel het sieraad af en droog het af met een doek. Gebruik een poetsdoekje of microvezeldoekje voor een stralende glans.

©Jan Steiner

Roestvrijstalen sieraden

Roestvrij staal is een legering van ijzer en chroom. Dat wil zeggen een combinatie van die twee, om het beste uit twee werelden te halen. De specifieke bestanddelen en verhoudingen van het metaal variëren afhankelijk van het sieraad, de fabrikant en de kwaliteit. Sieraden van roestvrij staal zijn hypoallergeen en veroorzaken geen reacties op de huid. Ook geven ze niet af.

Roestvrijstalen sieraden kun je op dezelfde manier schoonmaken als zilveren sieraden. Baking soda of groene zeep zorgen dat je accessoires weer glanzen. Een schaaltje met warm water met een paar druppels afwasmiddel werkt ook. Of een zachte tandenborstel met tandpasta. Vermijd wel ‘whitening’ tandpasta’s.

©praphab144

Sieraden met zilver of goud look

Sieraden in de wat lagere prijsklasse zijn meestal gemaakt van goedkopere materialen en gespoten met zilveren of gouden verf.

Deze materialen geven vaak de bekende groene of grijze vlekken op je huid. Dat kun je deels tegengaan door ze in warm water met witte azijn te leggen. Poetsen met de tandenborstel en nadrogen met een doek. Dat nadrogen is extra belangrijk, want deze materialen kunnen soms ook gaan roesten.

Het kan helpen om op de binnenkant van je sieraad een laagje doorzichtige nagellak te smeren. Vooral bij ringen werkt dat; bij geschakelde armbanden of kettingen gaat dat minder goed. Oorbellen geven minder vaak af, omdat je daar minder cosmetica gebruikt en je oren zweten ook niet zo.

Andere materialen en edelstenen

In principe kun je met warm water en groene zeep bijna niet misgaan. Poetsen met een zachte tandenborstel en daarna wrijven met een zachte doek. De meeste steentjes kunnen daar ook prima tegen.

Hoe vaak moet je sieraden schoonmaken? Maak jij ook pas je sieraden schoon als ze er al dof en grijzig uitzien? Eigenlijk zou je het vaker moeten doen. Om de week voor sieraden die snel vies worden, zoals armbanden en oorbellen. Als je ze elke dag draagt tenminste. De rest ideaal gezien elke maand. Doe het in elk geval bij voorkeur voordat het grijs (of groen) uitslaat. Dan ben je sneller klaar ook!

Voorkomen dat je sieraden dof en grijs worden

Sieraden verkleuren door oxidatie en soms een chemische reactie tussen de lucht en het metaal, of andere producten met het metaal. Daarom kan parfum ervoor zorgen dat je sieraden vergrijzen. Ook zonnebrandcrème of andere cosmetica kan het proces versnellen.

Andere tips om je juwelen langer mooi te houden en te voorkomen dat ze vergrijzen:

  • Doe ze af tijdens het slapen en douchen. Sponzen en doucheproducten kunnen ervoor zorgen dat je sieraden sneller vies worden.

  • Doe ze af als je gaat zwemmen. Chloor is slecht voor alle materialen, maar ook zout zeewater kun je beter vermijden. Ook sporten kun je beter ‘kaal’ doen, want zweet bijt eveneens.

  • Berg je sieraden goed op. Sommige mensen bewaren de siliconenzakjes die vaak in verpakkingen zitten. Die nemen namelijk vocht op. Dat hoeft niet, maar bewaar je sieraden wel op een droge plek. De badkamer is dus niet ideaal. Je kunt je sieraden ook nog per materiaalsoort apart bewaren, om mogelijke reacties te minimaliseren.

  • Doe je sieraden regelmatig af. Wel goed opbergen!

▼ Volgende artikel
Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite

Het is bijna kerst en tussen het regelen van de laatste boodschappen door kijk je om je heen. De post ligt nog op tafel, er slingert speelgoed rond en een grote schoonmaak gaat niet meer lukken. Toch wil je dat je gasten in een net huis binnenkomen. Met een strak plan kun je in precies zestig minuten de perfecte illusie van een schoon huis creëren. Zet de timer, doe je favoriete muziek aan en ga aan de slag.

Dit gaan we doen

We focussen op wat je bezoek ziet en gebruikt. De hal en woonkamer ruimen we snel op, zonder alles schoon te boenen. Het toilet maken we fris in een paar minuten en in de keuken werken we rommel uit het zicht. Met licht, geur en frisse lucht zorgen we tot slot voor sfeer. Om het je extra makkelijk te maken, vind je onderaan een handig tijdschema.

Lees ook: 🎄 De kerstboom versieren: zo doe je dat snel én slim

Je begint waar je gasten binnenkomen. De hal is vaak een rommelige plek, zeker in de winter. Pak een grote mand of krat en gooi daar alles in wat er niet hoort: sjaals die niemand draagt, post, sleutels en rondslingerende tassen. Zet die mand tijdelijk weg in de berging, schuur of desnoods in je eigen kledingkast. Zorg dat er ruimte is aan de kapstok voor de jassen van je bezoek. Klop de deurmat even krachtig buiten uit en haal de stofzuiger snel door de gang. Als je hierna nog dertig seconden over hebt, veeg je met een doekje over de spiegel. Een schone spiegel en een lege vloer geven direct bij binnenkomst al het gevoel van een opgeruimd huis.

De woonkamer: sfeer boven perfectie

Door naar de plek waar jullie de meeste tijd zullen doorbrengen. In de woonkamer geldt nu de regel: opruimen is belangrijker dan boenen. Loop een rondje met een vuilniszak voor alles wat weg kan en een wasmand voor spullen die naar een andere kamer moeten. Maak de salontafel en bijzettafels helemaal leeg. Een leeg oppervlak oogt namelijk direct schoon, zelfs als je niet nat afneemt. Schud daarna de kussens op de bank flink op en vouw plaids netjes op. Haal de stofzuiger alleen door het midden van de kamer en langs de bank; vergeet de hoekjes en plinten, want daar kijkt vanavond niemand naar.

©Евгения Рубцова

Het toilet: kort maar krachtig

Dit is de enige plek waar je gasten echt even alleen zijn en stilzitten, dus hier moet het wel fris zijn. Gelukkig is de ruimte klein. Spuit wc-reiniger in de pot en laat dit even inwerken terwijl je de rest doet. Gebruik een wegwerpdoekje of een sopje voor de bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan. Hang een schone handdoek op en controleer of er voldoende toiletpapier ligt. Heb je nog een geurkaarsje of geurstokjes? Zet die dan hier neer. Als het lekker ruikt, voelt je toilet al snel schoner aan.

Puntjes op de i in de keuken

Je hebt nu nog een kwartier over. Snel door naar de keuken. Zorg allereerst dat het aanrecht helemaal leeg is. Als het niet meer lukt om alles af te wassen, zet je de vuile vaat snel in de vaatwasser, ook als deze eigenlijk al vol is. Een andere slimme noodoplossing is om de vaat tijdelijk in een keukenkastje te verstoppen. Het gaat erom dat alles uit het zicht is. Haal tot slot nog even een doekje over het aanrecht en de kookplaat zodat alles weer fris oogt.

©APALKOV | MestoSveta - stock.adobe.com

Sfeer maken

Nu is het tijd voor de belangrijkste truc: het aanpassen van de verlichting. Dim de grote lampen en steek overal kaarsen en sfeerverlichting aan. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar dat zachte licht zorgt er ook voor dat achtergebleven stof of verdwaalde kruimels niet meer opvallen. Tot slot doe je nog één ding voor de sfeer. Zet een raam op een kier voor frisse lucht of zet een pannetje op het vuur met wat water, kaneel en sinaasappelschil voor een heerlijke kerstgeur.

Klaar voor de bel

Kijk nu eens om je heen. Je huis is opgeruimd, het ruikt lekker en het is gezellig verlicht. Niemand die ziet dat je de bovenkant van de kasten hebt overgeslagen. Schenk wat te drinken voor jezelf in en adem uit. Laat die bel maar gaan!

TijdRuimteActieDe truc
00:00 - 00:10HalJassen weg, mat uitkloppen.Ruimte maken op de kapstok voor gasten
00:10 - 00:30WoonkamerRommel in mand, kussens opkloppen.Alleen het 'looppad' stofzuigen
00:30 - 00:45ToiletBril, klink en kraan poetsen.Schone handdoek en geurstokjes
00:45 - 00:55KeukenAanrecht leegmaken.Vaat verstoppen (tijdelijk!)
00:55 - 01:00SfeerLichten dimmen, kaarsen aan.Sinaasappelschillen koken voor de geur
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube