Redactie PCM
De redactie van PCM bestaat uit een groep professionele freelance auteurs, die veelal een eigen specialisme hebben. Zij verzorgen de meeste content in het blad en op de website.
Al deze apparaten werken al met spraakbediening
Gemak dient de mens. En technologie doet dat ook. Daarom wordt er ook zoveel aandacht besteed aan het gebruiksgemak van nieuwe tech. En wat is er nou makkelijker dan hardop te zeggen wat je wilt? De opkomst van spraakbediening in apparatuur is onstuitbaar. Maak kennis met deze tien toepassingen.
Basler BT-67: Reïncarnatie van sublieme eenvoud
Een vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog al niet meer modern was, vliegt nog altijd over de hele wereld rond. Het toestel figureerde zelfs in een reality-serie. Wat is het geheim van de eeuwige Basler BT-67?
Wanneer verwachten we de eerste kernfusiecentrales?
Voordat we ons kunnen laven aan de vrijwel onuitputtelijke energiebron die kernfusie heet, dienen we nog heel wat harde noten te kraken. Het is allesbehalve eenvoudig energie op te wekken uit een glas water. Wanneer kunnen we de eerste kernfusiecentrales verwachten?
Hoe Susan Wojcicki aan de wieg van YouTube stond
Over Susan Wojcicki, de CEO van YouTube, valt eigenlijk geen stukje te schrijven zonder ook haar jongere zussen Anne en Janet te noemen. Als je informatie over haar zoekt op internet vind je allerlei documentatie over alle drie de zussen tegelijk. Maar eerst even Susan zelf. Zij was in 1999, na studies geschiedenis, literatuur en economie, Googles eerste marketingmanager.
Nieuwe regels rond software-updates in de maak
Het is velen al lang een doorn in het oog. Koop je een nieuwe telefoon of ‘slim’ apparaat en blijk je al na een paar maanden geen software-updates meer te krijgen. Of kan dat alleen als je een abonnement afsluit of jezelf (gratis) moet registeren. Of je stofzuiger doet het niet, omdat in Amerika een server uitgevallen is. Pijnlijk. Maar gelukkig gaat een nieuwe wet hier (althans op papier) een einde aan maken.
Met deze gadgets is jouw slimme tuin zomerklaar
Technologie is doorgedrongen in alle facetten van ons leven. De dagelijkse gang van zaken wordt geregeld door een elektronische agenda, het huis staat vol met aan elkaar gekoppelde gadgets en je bent 24 uur per dag bereikbaar. Daarom is nu het moment aangebroken om ook dat laatste bastion van analoog vermaak te slechten: tijd voor tech om je tuin zomerklaar te maken.
Waar blijven Thoriumreactors?
In China opent een dezer dagen een kernreactor die op thorium kan draaien. Op papier is deze techniek een veilige en relatief schone aanvulling op duurzame bronnen. Kan thorium ons inderdaad van onze verslaving aan fossiele brandstoffen verlossen?
Vliegende taxi's: Luchtkasteel of dichterbij dan je denkt?
Elektrische vliegende taxi's lijken een gouden idee. Ze kunnen ons over de files dragen zonder dat ze de lucht en het klimaat verpesten. Overal ter wereld vliegen prototypes rond. Maar waarom kunnen we ze nog altijd niet bestellen?
Vader en zoon Vrieling knutselen lichtshows voor buurt
Aan de rand van Steenbergen staat een huis dat tijdens sommige feestdagen het toneel is van een daverende licht- en geluidshow. De buurt is enthousiast. Er voeren zelfs wandelingen langs het huis met het karakteristieke puntdak, waar tijdens hoogtijdagen elke avond een gratis voorstelling te zien is van vader en zoon Vrieling.
Hoe gaat het nu met de bedenker van BitTorrent?
Het was in de tijd van Napster, LimeWire, Grokster, eDonkey en Kazaa dat Bram Cohen BitTorrent bedacht. En raad eens? De eerste vijf – en alle soortgelijke diensten – zijn allemaal overleden of irrelevant geworden. BitTorrent daarentegen bestaat nog steeds en zijn geestelijk vader is ook alive and kicking.
Wat als het hele internet offline gaat?
Onze dagelijkse levens, economie en kritische infrastructuur steunen vandaag op het internet. Maar wat als het hele internet offline gaat? De voorbije jaren vonden er regelmatig grootschalige incidenten plaats. Een onheilspellend teken voor de toekomst?
Waarom veel online data niet jouw eigendom is
Digitale data worden steeds belangrijker in onze maatschappij. Foto’s bewaren we al lang niet meer in een schoenendoos, de Rolodex en papieren agenda zijn ook museumstukken en alles dat we doen met onze apparaten, wordt ergens digitaal vastgelegd. Gek genoeg loopt de wet hier uit de pas met onze perceptie: wij vinden het wel ‘onze online data’, maar volgens de wet bestaat digitale data in het geheel niet. Wanneer zou daar verandering in komen?
Boekrecensie: Koud Water van Kelli van der Waals
De millennials staan ook wel bekend als de smartphonegeneratie. Twintigers en dertigers lijken niet zonder hun smartphone te kunnen en beleven de wereld heel anders dan oudere generaties. Een wereld die door digitalisering sowieso heel anders is dan voorheen. Het boek ‘Koud water’ beschrijft op een persoonlijke manier hoe.
Mag een bank zijn eigen bank-app verplichten?
Online bank Knab mag klanten verplichten om zijn eigen bank-app te gebruiken om toegang tot hun persoonlijke bankomgeving te krijgen en hoeft geen cardreader als alternatief aan te bieden. Dit blijkt uit een uitspraak van financiële klachteninstituut Kifid naar aanleiding van een klacht van een mondige klant van de bank, die gewoon met de cardreader wilde blijven werken.
Felyx: Elektrische huurscooter-dienst zorgvuldig met privacy
Felyx is een populaire aanbieder van gedeelde elektrische huurscooters die zijn diensten aanbiedt in verschillende Europese steden via een app. Ook in steeds meer Nederlandse steden is de dienst te gebruiken. Een uitkomst om snel van A naar B te reizen, zeker nu de scooter niet op de oorspronkelijke plaats teruggezet hoeft te worden. In dit artikel gaan wij na hoe felyx informeert over de persoonsgegevens die het bedrijf bij het gebruik van de app verzamelt.
Wat zijn fotonische chips?
Decennialang werden computers sneller, omdat de componenten op de chips steeds kleiner werden. Maar nu de grenzen van het mogelijke in zicht komen, wenden chipontwerpers zich tot de fotonica. Deze technologie belooft niet alleen enorme energiebesparing, maar mogelijk ook werkelijk bruikbare kwantumcomputers. Wat zijn fotonische chips precies?
Wat is ethisch hacken en hoe ga je ermee aan de slag?
Een hacker is iemand die probeert binnen te dringen in andermans computer. Het is strafbaar wanneer dat zonder toestemming van de eigenaar van de gegevens gebeurt. Hackers hebben vaak als doel gegevens te stelen, computers over te nemen of onbruikbaar te maken. Maar een ethisch hacker kent zijn grenzen, denkt goed na over wat hij doet en handelt verantwoordelijk. De professionals kunnen leuke premies opstrijken en worden zelfs ingehuurd door bedrijven.
Privacybeleid Flink onder de loep
Boodschappen thuisbezorgd binnen tien minuten, dat is precies de dienst die onder andere flitsbezorger Flink de gebruikers van haar mobiele applicatie aanbiedt. Het uitgebreide assortiment en de lage bezorgkosten hebben bijgedragen aan de populariteit van Flink. Ook gedurende de coronapandemie blijkt Flink een uitkomst te zijn voor gebruikers die bijvoorbeeld thuis in quarantaine zitten. Aanleiding genoeg om het privacybeleid flink onder de loep te nemen!
Recht van reparatie: hoe zit dat precies?
Mijn wasmachine heeft last van een vervelende alarmtoon. Nu ben ik redelijk handig met een schroevendraaier, maar dit blijkt toch iets te zijn dat in de software moet worden aangepast. Hoe zit het met het recht van reparatie? Je mag niet zomaar je eigen apparaten aanpassen als je daarvoor de software moet aanraken.
Duurzame scheepvaart door nieuwe technieken
Om het klimaat te redden, zullen we alle zeilen moeten bijzetten. Letterlijk, want de internationale scheepvaart is verantwoordelijk voor 4 procent van alle door de mens geproduceerde broeikasgassen. Nieuwe zeiltechnieken kunnen die uitstoot in theorie flink terugdringen, waardoor je een duurzame scheepvaart krijgt.