Hoe gaat het nu met de bedenker van BitTorrent?
Het was in de tijd van Napster, LimeWire, Grokster, eDonkey en Kazaa dat Bram Cohen BitTorrent bedacht. En raad eens? De eerste vijf – en alle soortgelijke diensten – zijn allemaal overleden of irrelevant geworden. BitTorrent daarentegen bestaat nog steeds en zijn geestelijk vader is ook alive and kicking.
Waarom is BitTorrent als enige fier overeind gebleven? Belangrijk is in ieder geval dat bittorrent een opensource-protocol is dat nu eenmaal bestaat in de wereld en niet verboden kan worden. Het bedrijf BitTorrent heeft zich altijd toegelegd op de technologie zelf en niet op het verdienen van geld aan het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat laatste werd wel gedaan door torrent-zoekmachines zoals The Pirate Bay, die dan ook door de entertainmentindustrie te vuur en te zwaard zijn bestreden.
BitTorrent heeft onder andere software ontwikkeld voor dropbox-achtige toepassingen voor kleine bedrijven en particulieren. Maar vooral is de bittorrent-techniek omarmd door de audiovisuele industrie zelf, voor de verspreiding van materiaal via digitale netwerken.
Sneller downloaden
Bram Cohens cruciale inzicht is geweest dat je bestanden sneller kunt uitwisselen als je downloadt van verschillende aanbieders tegelijk. Dat gold nog veel meer dan nu in het tijdperk van de modem- en adsl-verbindingen, toen het uploaden veel langzamer gingen dan het downloaden. Bittorrent maakte het uitwisselen van films praktisch, zoals mp3 het uitwisselen van muziek praktisch had gemaakt, al was voor films natuurlijk ook de ontwikkeling van steeds breedbandiger internet essentieel.
Cohen is niet alleen slim als het om programmeren gaat. Wikipedia vermeldt dat hij gratis porno verzamelde om ervoor te zorgen dat de testers van vroege versies van Bittorrent wat leuks hadden om uit te wisselen. Wel is Cohens verhouding met het auteursrecht wat ingewikkeld. Hoewel zijn uitvinding altijd buiten schot is gebleven, staat hij zelf niet bekend als een scherpslijper als het om copyright gaat. Dat hij het protocol heeft vrijgegeven, zegt al iets. Verder werkte de website van zijn bedrijf enige tijd van harte mee aan illegale uitwisseling door te verwijzen naar sites met een ongeautoriseerd aanbod. In 2005 kwam hier een einde aan door een deal met de entertainmentindustrie.
©PXimport
Cryptografie
Cryptografie is al vrij lang een onderdeel van de bittorrent-technologie, onder andere om bittorrent-verkeer te maskeren, zodat het moeilijker geblokkeerd kan worden. De stap naar de huidige revolutie van cryptovaluta is geen grote geweest. Er is nu zelfs een bittorrent-token (ongeveer de vijftigste qua marktkapitalisatie) waarmee gebruikers van het bittorrent-protocol elkaar kunnen belonen voor extra bandbreedte of het langer beschikbaar houden van bestanden.
Bram Cohen is intussen weg bij het bedrijf. Hij vertrok in 2018, om en nabij de vorige cryptopiek, toen het jonge cryptobedrijf Tron (verantwoordelijk voor de destijds razendsnel opgekomen coin van dezelfde naam) BitTorrent overnam. Zelf werkt hij nu aan de cryptovaluta Chia, die op een nieuwe manier probeert het energievretende mining overbodig te maken. In plaats van dit ‘proof of work’ of het meest populaire alternatief ‘proof of stake’, kent Chia ‘proof of time and space’. Googel dat om er meer over te weten te komen.