Hoe Susan Wojcicki aan de wieg van YouTube stond

© PXimport

Hoe Susan Wojcicki aan de wieg van YouTube stond

Netwerk

Geplaatst: 8 juli 2022 - 05:30

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Redactie PCM

Over Susan Wojcicki, de CEO van YouTube, valt eigenlijk geen stukje te schrijven zonder ook haar jongere zussen Anne en Janet te noemen. Als je informatie over haar zoekt op internet vind je allerlei documentatie over alle drie de zussen tegelijk. Maar eerst even Susan zelf. Zij was in 1999, na studies geschiedenis, literatuur en economie, Googles eerste marketingmanager.

Dat was in de tijd dat Altavista, Yahoo, Ilse en allerlei andere zoekmachines nog bestonden en Google slechts een veelbelovende nieuwkomer was. Ze was zelfs iets eerder bij Google dan Marissa Mayer, de vorige vrouw in deze rubriek. Mayer was medewerker nummer 20, Susan Wojcicki had nummer 16. Daarvoor werkte ze bij Intel.

In één bron vinden we dat de garage waar Google begon, die van Susan Wojcicki was. Ze had het geld nodig om de hypotheek te betalen. Daarna trad ze in dienst. Wojcicki was net als Mayer betrokken bij een imposante rij Google-producten, in haar geval Doodle, Images, Books, Analytics en Video, en verder AdWords, AdSense en DoubleClick.

YouTube

Haar betrokkenheid bij Google Video leidde ertoe dat ze interesse opvatte voor YouTube. Ze concludeerde dat Google het zelf nooit zou redden met de eigen videodienst, gezien het succes van marktleider YouTube en het falen van Google Video. Daarom stelde ze voor YouTube te kopen. Ze wist het management te overtuigen en in 2006 kwam deze deal rond. Google betaalde voor YouTube 1,65 miljard dollar. Toentertijd werd dat als belachelijk veel geld gezien; inmiddels is duidelijk dat het een koopje was. De waarde van YouTube wordt inmiddels geschat op een kleine 100 miljard dollar.

© PXimport

Familiebanden

Intussen – als er één familie is waar werk en privé met elkaar verweven zijn – is het wel die van de Wojcicki’s (uit te spreken als ‘Wojtsjitski’). Zo is Susan getrouwd met Dennis Troper, die ook een hoge functie bij Google bekleedt.

Maar dan die zussen, dochters van een lerares en een hoogleraar fysica. Eerst Janet, die antropoloog en epidemioloog is en verbonden is aan de universiteit van Californië in San Francisco. In veel publicaties over de zussen die focussen op ICT, wordt zij niet eens vermeld. Anne, de jongste, is oprichter van het biotechbedrijf 23andme, waarvan de waarde ongeveer 2,5 miljard dollar bedraagt. Verder is zij getrouwd geweest met niemand minder dan Google-oprichter Larry Page, de baas van Susan dus. Het huwelijk duurde van 2007 tot 2015 en het paar heeft een zoon en een dochter. Het had een gegeven kunnen zijn voor een soap van vele seizoenen. Wie weet heeft die soap zich ook wel voltrokken, maar dan heeft de ICT-roddelpers er geen lucht van gekregen.

Financieel hoeft de familie zich in ieder geval geen zorgen te maken. Dat hoeft toch al niet als een vader en een dochter hoge academische functies hebben, maar daarnaast is Anne miljardair en wordt het vermogen van Susan geschat op een bedrag ergens tussen de 800 en 900 miljoen dollar. Wat een familie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000