ID.nl logo
Met deze gadgets is jouw slimme tuin zomerklaar
© PXimport
Huis

Met deze gadgets is jouw slimme tuin zomerklaar

Technologie is doorgedrongen in alle facetten van ons leven. De dagelijkse gang van zaken wordt geregeld door een elektronische agenda, het huis staat vol met aan elkaar gekoppelde gadgets en je bent 24 uur per dag bereikbaar. Daarom is nu het moment aangebroken om ook dat laatste bastion van analoog vermaak te slechten: tijd voor tech om je tuin zomerklaar te maken.

Veel mensen associëren de tuin juist met het tegenovergestelde van het geautomatiseerde leven. Loop een paar meter over het grasveld en het wifi-signaal wordt al slechter. Achterin staan de tuinmeubels waar je even onbezorgd kunt genieten van een moment van rust. Ongestoord door het gepiep en getril van de mobiele telefoon en vrij van het geluid van dreunende bassen.

Maar de tuin aan de andere kant van de schutting heeft misschien een heel andere functie voor je buren. Zij zien deze juist als het verlengstuk van hun ‘connected’ leven. En dan blijkt dat moderne technologie en domotica allang voorbij de muren van het huis reiken. Hoezo geen wifi in de tuin? Waarom niet de moderne gemakken naar buiten brengen in dat kleine stukje ‘natuur’?

Wie wel van een weelderige groene oase houdt, maar niet te veel tijd kwijt wil zijn met het onderhouden ervan, kan de verzorging voor een groot deel uitbesteden aan slimme apparaten. Een grasmaaier die autonoom zijn rondjes rijdt en het gazon zo strak als een biljartlaken houdt, is een goed voorbeeld. Ook een irrigatiesysteem dat aangaat als het weer en de bodem daarom vragen, is gewoon verkrijgbaar in de (online)winkel.

Ook voor de tuin geldt: gemak dient de mens. Daarom hebben we tien technologische hulpmiddelen voor de tuin verzameld die het leven veraangenamen. Van slimme lampen die de tuin uitgekiend uitlichten tot als rotsen vermomde bluetooth-speakers die de barbecue opleuken met zonnige reggae. Sommige gadgets zijn plug-and-play, andere hebben iets meer installatietijd nodig. Maar als je morgen begint met de transformatie tot slimme tuin, lig je er straks ontspannen bij in de hangmat, terwijl om je heen alles automatisch wordt geregeld.

Philips Hue Amarant

©PXimport

Iedereen die zijn tuin serieus neemt, moet goed bedenken hoe het groene paradijsje eruitziet als de zon achter de horizon is gezakt. Met een goed lichtplan krijgt de tuin een tweede leven in het donker. Philips heeft in de serie slimme lampen van Hue ook een mooie oplossing voor buiten: de Amarant.

Deze langwerpige lichtbak is IP65-gecertificeerd en dat betekent dat hij uitstekend is beschermd tegen stof en water. De lamp is zowel in de aarde te plaatsen als aan de muur of onder een afdak, en door de gelijkmatige spreiding van het licht wordt een groot oppervlakte beschenen.

De Amarant werkt op laagspanning en kan eenvoudig op een (buiten)stopcontact worden aangesloten. Meerdere Amarants kunnen als een ketting aan elkaar worden geschakeld en met één stekker van stroom worden voorzien. Let wel, dat kan een dure hobby worden als je een grote tuin hebt, want één lamp kost rond de 150 euro.

Verbind de tuinverlichting met de Philips Hue Bridge en je hebt alle functionaliteit zoals timers en kleurkeuze eenvoudig op een smartphone of tablet. Door de link met spraakassistenten zoals Alexa, Siri en Google is alles ook met de stem te bedienen.

Gardenature Smart Birdbox

©PXimport

Liefhebbers van vogels doen er vaak alles aan om de tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de gevederde vriendjes. De moordlustige kat van de buren wordt geweerd en in de winter ligt er zaad voor de hongerige beestjes. Als tegen de lente de vogels een gezin willen stichten, is het misschien een goed idee om ze een handje te helpen door ze onder te brengen in het slimme vogelhuis van Gardenature.

Dit handgemaakte, PEFC-gecertificeerde cederhouten vogelhuis beschikt namelijk over een ingebouwde Sony EFFIO CCD 700TVL hogeresolutiecamera. De 3,6mm-lens heeft een kijkhoek van 92 graden en is vooraf ingesteld op de beste afstand. Als een ware Big Brother is het prille geluk van het kersverse vogelpaar te volgen op de smartphone of tablet. Dankzij de gevoelige microfoon is ook het gekwetter van het jonge kroost goed hoorbaar.

De opnames moeten nog wel naar de router geleid worden en daarvoor komt een enkele kabel uit het vogelhuis. Is het nestseizoen ten einde, hang dan de camera voor het meegeleverde voederhuisje. Zo kan er het hele jaar genoten worden van beelden van vogels uit eigen tuin. Pas wel op voor de kat van de buren.

Weber Connect Smart Grilling Hub

©PXimport

Een goede barbecue is de kroon op een mooie zomerdag. En hoe geëmancipeerd we ook zijn met zijn allen, het barbecueën is en blijft een mannentaak. Het is een ritueel dat met veel bombarie wordt uitgevoerd. De Weber wordt uit de schuur gehaald en afgestoft. Het rooster wordt ontdaan van de verkoolde resten van de vorige keer (deze keer maken we ‘m na afloop wél meteen schoon, beloofd). We schudden de zak kolen, pardon briketten, zorgvuldig uit in de bak en gebruiken netjes de starter met een prop krantenpapier. Als al deze voorbereidingen zijn voltooid, begint het belangrijkste deel: het vlees bakken.

Gelukkig kun je ook daarbij tegenwoordig profiteren van moderne technologie. De Weber Connect Smart Grilling Hub laat je vier kabeltjes inpluggen die de temperatuur van het vlees op de barbecue meten. Afhankelijk van het soort en het gewicht krijg je na verloop van tijd bericht op je smartphone dat je de biefstuk moet omdraaien of dat de entrecote klaar is. De bijbehorende app geeft ook recepten en andere nuttige tips die ervoor zorgen dat er nooit meer verkoolde sateetjes op tafel komen. En zoals je weet, hoeft de barbecuechef-kok niet af te wassen.

Flymo Easilife 200

©PXimport

Een goede grasmat is geen gemakkelijke klus, vraag maar aan de terreinmannen van de Johan Cruijff Arena. De Flymo Easilife 200 is een grasmaaier die een handje kan helpen door het gras automatisch netjes kort te houden. Zet het basisstation op elke gewenste plek en laat de Flymo systematisch zijn werk doen op een oppervlak van maximaal 200 vierkante meter.

Easilife komt in een serie oplopende getallen die het te maaien oppervlak aangeven. Dus kies afhankelijk van de omvang van het grasveld voor de 250, 350, 500 of 800. Alle instellingen zijn met handige tiptoetsen in te voeren op het apparaat zelf, dat beschikt over een lcd-scherm dat alle weersomstandigheden aankan. Verbind hem met de handige app en je hoeft niet eens meer naar buiten om iets in te stellen.

Er zijn verschillende programma’s om een grasmat te onderhouden of juist te herstellen. Daarvoor kun je denken aan maaifrequentie en maaihoogte. Regelmatig maaien zorgt voor een natuurlijke bemesting van de grond door de geknipte grassprieten die verteren op de bodem. Mocht het te koud zijn op de geplande maaidag, dan detecteert de Flymo dat zelf en gaat hij niet maaien om het gras te sparen. Trouwens, hij is ook te beveiligen met een pincode!

Gardena Smart Irrigation Control

©PXimport

Dit slimme besproeiingssysteem is onderdeel van het Gardena Smart System. Het bestaat uit een (niet meegeleverde) gateway, sensor en besproeiingscomputer. Je kunt het systeem desgewenst uitbreiden met een robotmaaier voor een volledige verzorging van de tuin.

De gateway is de centrale hub die in verbinding staat met het wifi-netwerk, de sensor en de tuinapparaten. De Smart Irrigation Control stuurt maximaal zes irrigatieventielen aan van 24 volt, zodat er zes verschillende zones in de tuin tegelijk kunnen worden besproeid. Daarvoor heeft Gardena verschillende soorten sproeiers (zoals zwenk-, nevel- en cirkelsproeiers), sprinklers en druppelsystemen die ondergronds hun water krijgen en heel gericht afgemeten hoeveelheden water afgeven.

Uiteraard is het hele systeem in te stellen en te besturen met de smartphone, maar ook met je stem. Het is op deze manier mogelijk om volgens schema de tuin te bewateren, ook als je tijdens een vakantie niet aanwezig bent. En dankzij de smart-sensor wordt er ook nooit te veel water gegeven, want als de natuur zijn werk heeft gedaan en de bodem dus nat is, slaat het slimme systeem de sproeibeurt gewoon over. Dit pakket kost rond de 200 euro, maar reken op het drievoudige voor een werkend geheel.

Arlo Pro 3

©PXimport

Een mooie tuin die vol ligt met allerlei slimme apparatuur wil je het liefst zo houden. Het is dan misschien geen gek idee om de boel te beveiligen met camera’s. De Arlo Pro 3 is een camerasysteem dat komt met twee, drie of vier losse camera’s en een basisstation. De camera’s werken draadloos via het wifi-netwerk en hebben een oplaadbare accu die enkele maanden mee moet gaan voor de volgende oplaadbeurt.

Om alle functies te kunnen gebruiken, is een extra abonnement nodig. Daarbij betaal je voor elke camera een bedrag. Hierdoor worden opnames een maand in de cloud bewaard en heb je toegang tot de helpdesk. Je kunt ook een microSD-kaart in het basisstation prikken om de opnames lokaal te bewaren. Die opnames zijn overigens in een 2K-resolutie (2560 × 1440 pixels).

Je kunt zelf instellen op welk moment en binnen welk gebied de camera’s moeten opletten op onverwachte bewegingen. Is het donker, dan springen de ingebouwde lampen erbij aan om een beter beeld te krijgen van een potentiële tuinkabouterdief. Met de ingebouwde luidspreker kun je een indringer vermanend toespreken en als dat niet werkt, laat je een indringende sirene klinken. Niet op het gras lopen!

Anker Nebula Solar Portable

©PXimport

Wat is er fijner dan op een zwoele zomeravond lekker onderuit te hangen in de zachte kussens van de tuinbank met een koel drankje binnen handbereik? Nou, er ook nog een filmpje bij kijken bijvoorbeeld. Gelukkig wordt je dat wel heel makkelijk gemaakt met de Solar Portable-projector van Nebula.

Dit handzame apparaatje heeft buiten geen stopcontact nodig dankzij de ingebouwde accu die drie uur kijkplezier belooft. De ledlamp heeft een lichtopbrengst van 400 ANSI-lumen en dat is niet overdreven veel, dus om het Full-HD-beeld goed te zien, is het wel handig als de zon echt onder is gegaan.

De projector draait op Android TV 9 en dus zijn vrijwel alle mogelijke streamingdiensten vertegenwoordigd met een app. Mocht de wifi nou niet sterk genoeg zijn in de tuin, dan zijn er nog genoeg andere manieren om content naar de projector te sturen. Stream bijvoorbeeld vanaf je telefoon, sluit met een HDMI-kabel de laptop aan of plug een harde schijf of stick in de usb-poort.

De kleine 3watt-speakers geven nou niet bepaald een groots bioscoopgeluid, dus koppel een fatsoenlijke bluetooth-speaker voor het beste resultaat. Nog een keertje Groundhog Day kijken dan maar?

Smart Garden 9 PRO

©PXimport

Niet iedereen is gezegend met een tuin. Een klein deel van de woningen in Nederland heeft helemaal geen buitenruimte en ongeveer een kwart heeft alleen een balkon. De Smart Garden 9 PRO laat mensen met weinig tot geen tuin toch hun groene vingers gebruiken, al zullen die vingers vooral het beeldscherm van hun smartphone of tablet beroeren.

De Smart Garden is een 60 centimeter lange bloembak van strak wit plastic met een soort oversized handvat, waarin negen groeiledlampen zijn verwerkt. In de bak is ruimte voor negen potjes waar speciaal geprepareerde blokjes ‘slimme aarde’ met zaadjes van een keuze uit 75 kruiden, planten, groenten en bloemen in passen. Daaronder zit een reservoir voor 4 liter water, ongeveer genoeg voor een maand.

Na het planten is het mogelijk om de Smart Garden alles zelf te laten doen. Het zoekt de juiste balans van genoeg water en de juiste hoeveelheid licht. Via de bijbehorende app is alle vooruitgang precies te volgen. Met een eenvoudige veeg over de bovenkant is de rij met ledlampen te bedienen, veeg aan, veeg uit. Nog nooit was het zo gemakkelijk om verse groenten en kruiden aan huis te kweken.

TIC RB505

©PXimport

Zijn alle belangrijke zaken in de tuin geregeld? Het gras is gemaaid (door de robotmaaier), de planten hebben water (van het volautomatische irrigatiesysteem) en het geheel ziet er magisch uit (dankzij de gekleurde lampen). Tijd om te genieten! Ga lekker liggen in de hangmat en zet je tuinspeakers aan. Tuinspeakers? Maar waar staan die dan? Kijk nog eens goed, die onopvallende stenen daar tussen de plantjes zijn heuse boxen!

TIC Audio heeft een hele range aan buitenspeakers, van de meer traditioneel uitziende waterdichte speakers die je op je patio of terras plaatst tot omnidirectionele speakers in plastic behuizing die je door de hele tuin kunt plaatsen. Maar de show wordt gestolen door de speakerstenen. Door de bluetooth5.0-chipset stream je muziek over maximaal 80 meter naar een ingebouwde versterker van tweemaal 50 W die een 6,5inch-woofer en 2inch-tweeter aanstuurt.

De speakers worden geleverd als paar (een actieve en een passieve box), maar je kunt wel honderd TIC-rotsen synchroon aansluiten tot een ware muzikale rotstuin! De stenen zijn beschikbaar in drie kleuren en zijn volledig weerbestendig. Voeding moet wel van een stopcontact komen en daarvoor krijg je 10 meter waterdichte kabel die je onder de grond kunt neerleggen.

Gira KNX Weerstation Plus

©PXimport

Voor de serieuze domoticaliefhebber is het weerstation van Gira een onmisbare schakel tussen alle aan elkaar gekoppelde systemen in en buiten het huis. Het Gira KNX Weerstation Plus kan eenvoudig aan een vlaggenmast of aan het huis bevestigd worden en registreert een indrukwekkende hoeveelheid weerdata. Het meet de windsnelheid, neerslag, windrichting, buitentemperatuur, schemering, relatieve luchtvochtigheid, luchtdruk en de stand van de zon.

Natuurlijk zijn al deze data tot in detail te bekijken op de smartphone en tablet, maar het wordt pas echt leuk als andere slimme apparaten toegang krijgen tot deze informatie. Is het al een tijdje zonnig, warm en droog? Dan weet het slimme irrigatiesysteem dat de sproeiers vanavond weer aan moeten. Schijnt de zon fel? Dan gaan automatisch de jaloezieën naar beneden.

Maar ook in andere weersomstandigheden heeft het weerstation zijn nut. Wordt het kouder, dan wordt binnen automatisch de verwarming wat hoger gezet. Gaat het harder waaien, dan rollen de zonneschermen weer in. En natuurlijk gaat de tuinverlichting aan als het donker wordt. Klinkt aanlokkelijk, nietwaar? Dit alles is geïntegreerd in het KNX-systeem dat een lieve duit kost, maar het leven zoveel aangenamer maakt.

Tuin-wifi

Met al die smart-applicaties in je tuin is een goede wifi-ontvangst natuurlijk essentieel. Maar ook voor ongestoord appen, internetten en streamen van beeld en geluid is een speciaal wifi-punt voor buiten onmisbaar.

De keuze voor de beste router of versterker is afhankelijk van de omvang van de tuin en de plaatsing van het zitgedeelte. Zit je voornamelijk op de veranda direct naast je huis, dan kom je misschien nog weg met het signaal dat uit je router komt of uit een eventuele repeater in de buurt van de achterdeur. Ook een powerline-adapter in het buitenstopcontact kan uitkomst bieden, want het signaal via het stroomnet wordt in theorie niet gehinderd door muren. Dit werkt overigens niet als je ‘m in een verlengsnoer plugt die je tien meter uitrolt de tuin in.

Wil je verderop in de tuin genieten van een ongestoorde Netflix- en Spotify-stream, dan kun je denken aan een outdoor accesspoint. Deze weerbestendige zender koppel je met een router of switch aan het netwerk voor een krachtig, stabiel wifi-signaal buiten. Hoewel goede outdoor accesspoints IPX-gecertificeerd zijn en dus stof en (spat)waterdicht, is het aan te raden ze te installeren onder een afdak of tegen een beschutte muur.

Conclusie

Tuinbeleving is voor iedereen iets anders. Waar de een zijn ziel en zaligheid legt in het aanleggen van een groene oase, is het voor de ander alleen een hangplek op warme dagen. Voor alle tuinbezitters geldt dat de mate waarin je de tuin ‘verslimt’, helemaal afhangt van de functie die de tuin voor jou heeft.

Ben je helemaal voor de zen van het tuinieren? Is de verzorging van de planten juist waar je het plezier uit haalt, blijf dat dan vooral zelf doen. Zelf grasmaaien en het groen besproeien kan heel ontspannend werken. Maar houd je wel van een verzorgde tuin, maar niet van al dat onderhoud? Laat die taken dan overnemen door slimme gereedschappen. Er is inmiddels behoorlijk wat keuze in tijdbesparende gadgets, dus inventariseer wat je écht nodig hebt en doe vergelijkend warenonderzoek (online).

Zie je het verder wel zitten om de tuin ‘s avonds mooi te verlichten of een feestje te geven met goed verzorgd beeld en geluid? Investeer dan vooral in outdoor elektriciteit en wifi, daar maak je iedereen blij mee.

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl