© PXimport

Zo kun je je webcam beveiligen

Geplaatst: 1 november 2017 - 13:32

Aangepast: 14 december 2022 - 14:14

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Hackers die je webcam kunnen hacken zodat ze kunnen meekijken zonder dat jij dat merkt? Ooit klonk het als een paranoïde gedachte, maar inmiddels is allang gebleken dat dit geen fabeltje is. De gevaren zijn groot en het is dan ook verstandig om stappen te ondernemen om te voorkomen dat dit jou gebeurt. Zo kun je je webcam beveiligen.

Stekker

De eenvoudigste en honderd procent veilige manier om ervoor te zorgen dat niemand je webcam zonder je toestemming kan benaderen, is het lostrekken van de stekker. Dat klinkt heel eenvoudig, maar het is de enige manier die echt volledig voorkomt dat de webcam op wat voor manier dan ook gebruikt wordt, simpelweg omdat er geen stroom én geen verbinding is. Het nadeel? Dit werkt natuurlijk alleen als je een webcam hebt die extern aangesloten is en dat is bij laptops vaak niet het geval.

Apparaat uitschakelen

De tweede optie is het uitschakelen van het apparaat via Apparaatbeheer in Windows. Om dit te doen klik je op Start en typ je Apparaatbeheer, waarna je klikt op het gevonden resultaat. Zoek nu naar het kopje Beeldapparaten en daar zou je de webcam moeten staan die je hebt aangesloten. Rechtsklik hierop en klik vervolgens op Uitschakelen. Het apparaat wordt nu uitgeschakeld. Dit is een redelijk veilige methode, maar niet honderd procent. In theorie zou een hacker met voldoende toegang tot je pc het apparaat weer in kunnen schakelen. Zorg daarom dat je altijd een goede virus- en malwarescanner hebt draaien. Ook dat is geen garantie, maar hackers gaan graag voor laaghangend fruit, dus hoe moeilijker je het maakt, hoe beter.

Media has no description

© PXimport

Afdekken

Een andere veilige methode is eigenlijk heel erg eenvoudig. Je kunt de webcam gewoon afdekken. In een foto op Facebook bleek onlangs dat zelfs Mark Zuckerberg een stickertje over zijn webcam heeft geplakt. Deze methode is ook handig omdat hij snel terug te draaien is door het plakkertje te verwijderen als je de webcam wilt gebruiken. Daarnaast, als je op Google zoekt op ‘webcam cover’, vind je allerlei handige schuifjes die je eenvoudig over je cam kunt schuiven. Denk er wel even aan dat dit alleen het beeld blokkeert. De microfoon kun je uitschakelen door te rechtsklikken op de luidspreker in het systeemvak, vervolgens te klikken op Opnameapparaten. Daarna rechtsklik je op de gewenste microfoon en kies je voor Uitschakelen.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000