Xiaomi Mi Smart Band 5 - Fitbit voor Mi(nder)

© PXimport

Xiaomi Mi Smart Band 5 - Fitbit voor Mi(nder)

Geplaatst: 25 augustus 2020 - 13:02

Aangepast: 14 december 2022 - 13:05

Joris Peterse

Wanneer je graag gezonder en actiever wilt leven, dan is een fitnessarmbandje een handige coach om je pols. Al snel denk je aan een dure wearable van Fitbit, maar het kan veel betaalbaarder. De Mi Smart Band 5 van Xiaomi biedt veel van dezelfde functies, maar dan voor een paar tientjes.

Wie zich al eerder heeft verdiept in wearables zal vast de Mi Band al tegen zijn gekomen. De fitnessarmbandjes zijn behoorlijk populair, omdat ze veel van de functies bieden die duurdere sportbandjes van Fitbit, Samsung en Garmin ook aan boord hebben. Denk aan hartslagmeting, slaapanalyse, meldingssynchronisatie, vastleggen van activiteiten, enzovoort. Bovendien hebben de Mi Bands een lange accuduur en een aanraakgevoelig kleurenschermpje. De Mi Band heeft bij betrouwbare webshops een prijskaartje van zo’n 45 euro, maar koopjesjagers kunnen bij Chinese webshops het bandje al voor zo’n dertig euro op de kop tikken. Dat is een flink prijsverschil ten opzichte van de andere merken, die hun sportarmbandjes aanbieden voor ongeveer 150 euro.

Intussen zijn we bij de vijfde generatie van de Mi Smart Band aanbeland en in die tijd heeft Xiaomi niet stilgezeten. Ten opzichte van de vierde generatie van de band is vooral het schermpje een stuk fraaier en is er een oplader die magnetisch vastklikt. Je hoeft niet meer de tracker uit het bandje te klikken om deze vervolgens in de lader te kunnen plaatsen. Een flinke stap vooruit! Ook is er een barometer aanwezig, waardoor het bandje je iets kan vertellen om je omgeving. Verder zijn de verschillen ten opzichte van zijn voorganger klein.

© PXimport

© PXimport

© CIDimport

Kleurenscherm

Het apparaatje is ovaalvormig en aardig compact ook het kleurenschermpje ziet er fraai uit. Concurrenten als Fitbit worden ermee te kakken gezet, de Charge 4 is relatief groot rechthoekig blok zonder kleurenscherm. Xiaomi kan echter wel wat interface-ontwerpers gebruiken, want de fabrikant probeert veel informatie op het scherm te tonen, waardoor het schermpje niet voor iedereen goed afleesbaar is. Zo is het startschermpje in drie subonderdelen onderverdeeld: het aantal stappen en een voorgangsdiagrammetje van de dag, de tijd met datum, dag en accupercentage en het derde onderdeel toont de laatst gemeten hartslag en een diagrammetje van de zone waarin die hartslag zich bevindt. Vond je dit een lange, moeizame zin om te lezen? Ga dan eens na hoeveel informatie dat is voor een 1,1 inch schermpje.

Het touchscreen reageert nauwkeurig en het knopje onder het scherm brengt je altijd een stapje terug in het menu, waardoor de bediening makkelijk verloopt. Je kunt veel informatie opvragen, zoals actuele weersinformatie, hartslaginfo, je stressniveau, doelenvoortgang, notificaties, enzovoort. Tevens kun je ademhalingsoefeningen starten vanaf je pols.

Mi Fit App

Voor verdere bediening en inzicht in de verzamelde gegevens kun je terecht in de Mi Fit-app. Hier vind je overzichtelijke tips, handige grafiekjes en meer. Wat dat betreft heeft Xiaomi flinke stappen gemaakt met de app. Alleen is het soms nog wel even zoeken en vind je hier en daar een spelfout.

Handig is bijvoorbeeld om in te zien hoe je hartslag is tijdens activiteiten en in rust, details over sportieve prestaties en slaapmeting. Vager is het wanneer je de grafieken ziet over het stressniveau of PAI (een soort algemene gezondheidsscore). Xiaomi is een beetje vaag over hoe deze scores zijn opgebouwd en wat ze inhouden. Desondanks krijg je er wel praktische gezondheidstips bij.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Mi Smart Band 5 in praktijk

De wearable zit comfortabel, mede dankzij het subtiele formaat en het rubber bandje zorgde tijdens de testperiode niet voor wrijving of huidirritatie, wat sommige andere rubberbandjes (zoals van de Fitbit Charge) bij mij wel doen. Wel is het me vaker overkomen dat het bandje los schiet, omdat deze met een pinnetje wordt vastgezet. Het zal niet zo snel voorkomen dat hij van je pols valt, maar onhandig is het zeker. Omdat het bandje waterdicht is, hoef je je geen zorgen te maken om regen of een douche. Sterker nog, je kunt er gewoon mee zwemmen en ook dit wordt netjes vastgelegd.

De Mi Smart Band 5 beschikt niet over een GPS chip, maar je kunt je route wel vastleggen via de GPS van je smartphone. Nadeel is daarbij dus wel dat je je smartphone bij je moet dragen tijdens je route. Ook zijn er geen mogelijkheden om bijvoorbeeld je muziek te bedienen of mobiel te betalen.

Het bandje van de Mi Smart Band 5 kan wel eens losschieten.

-

Sensoren

De accuduur van de Mi Smart Band 5 is afhankelijk van de functies die je gebruikt. Standaard staat veel uit, zoals actieve hartslagmeting. Hierdoor kun je een accuduur van wel tien dagen behalen. Maar die hartslagmeting, die wil je zo regelmatig mogelijk. Wat de accuduur verlaagt naar een dag of vijf. Dat ligt ongeveer gelijk met andere activity trackers.

Zelfs als je de hartslagmeting op actief hebt staan, dan wordt je hartslag doorlopend gemeten en krijg je zo een redelijke indruk van je hartslagverloop bij bijvoorbeeld inspanningen en rust. Je merkt echter wel dat bijvoorbeeld een Fitbit de hartslag regelmatiger en nauwkeuriger meet. Soms merkte ik ook eigenaardige pieken en dalen in de meting. Hetzelfde geldt voor de stappenteller, die net iets minder accuraat is.

Conclusie: Xiaomi Mi Smart Band 5 kopen?

De Xiaomi Mi Smart Band 5 is een heel toegankelijk sportarmbandje, dat nauwelijks onder doet voor de duurdere alternatieven van Garmin, Fitbit of Samsung. Het bandje geeft een goede indruk van je prestaties, slaap en andere gezondheidsgegevens en biedt bovendien handige tips om net even wat beter te presteren of juist uit te rusten. Het enige verschil ten opzichte van de duurdere alternatieven is dat de sensoren iets minder nauwkeurig meten.

8,0

ONS OORDEEL

Xiaomi Mi Smart Band 5

Pluspunten

Mooi scherm

Uitgebreide metingen

Prijs

Minpunten

App soms wat onduidelijk

Sensoren minder accuraat

Geen GPS en NFC

Conclusie

**Prijs** € 45,- **Kleuren** Zwart **Platform** Android, iOS **Scherm** 1,1 inch amoled (126x29) **Formaat** 4,7 x 1,8 x 1,2 cm **Gewicht** 12 gram **Sensoren** Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, barometer **Connectiviteit** Bluetooth, GPS **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.mi.com/nl](https://www.mi.com/nl/mi-smart-band-5/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000