XBMC hoeven we ondertussen al niet meer voor te stellen: dit opensource mediacenter voor Windows, Linux en Mac OS X heeft zijn sporen al verdiend. De nieuwste versie 10.0 (codenaam Dharma) heeft een heel nieuw add-on-systeem dat de mediaspeler nog flexibeler maakt.

Vorige versies van XBMC kon u al uitbreiden met scripts, maar hiervoor moest u naar de website surfen, het script downloaden, in de juiste directory installeren en hopen dat het werkte. XBMC 10.0 daarentegen heeft dit in het programma zelf geïntegreerd, zodat u vanuit het comfort van uw stoel met uw afstandsbediening add-ons kunt doorbladeren in verschillende categorieën, hun beschrijving kunt lezen en ze toevoegen. Er zijn in de categorie Skins ook een tiental skins beschikbaar als u het standaarduiterlijk van XBMC (de skin Confluence) maar niets vindt.

© PXimport

XBMC heeft met de skin Confluence een nieuw uiterlijk.

Ook op het vlak van ondersteunde mediaformaten hebben de ontwikkelaars niet stilgestaan, zo wordt de nieuwe WebM/VP8-codec van Google al ondersteund. En op alle platformen maakt XBMC nu gebruik van hardwareversnelling voor het decoderen van video: op Windows Vista en 7 via DXVA2, op Linux VDPAU en VAAPI en op alle platforms CrystalHD. Onversleutelde blu-ray-schijven zonder menu’s zijn nu ook ondersteund.

XBMC kan ‘out of the box’ overweg met de meeste afstandsbedieningen die compatibel zijn met MCE (Microsoft Windows Media Center). Het programma heeft ook iPhone- en Android-applicaties die toelaten om via wifi uw mediacenter te besturen, en er is zelfs een programma dat toelaat om een Wiimote als afstandsbediening te gebruiken.

Een nadeel dat XBMC nog altijd heeft, is dat u er geen tv-programma’s mee kunt opnemen via een tv-capturekaart, iets wat bijvoorbeeld Windows Media Center en MythTV wel kunnen. Een ander nadeel is dat XBMC geen door DRM beschermde bestanden kan afspelen, zoals gekocht in de iTunes Music Store of op MSN Music. Deze nadelen ten spijt, is XBMC door de uitgebreide mogelijkheden en de flexibiliteit van het add-ons systeem het ideale allround mediacentersysteem voor in de huiskamer.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

XBMC 10.0

Freeware

Taal Nederlands

Download 38 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.4/10.5/10.6; Linux

Systeemeisen Intel Core 2 Duo 2 Ghz (voor 1080p video)

Maker XBMC

Oordeel 9/10

Pluspunten

Nederlandstalig

Veel mogelijkheden

Handig add-on systeem

Minpunten

Tv opnemen niet mogelijk

Met DRM beschermde audio niet af te spelen

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000