ID.nl logo
Beste antivirus 2022: 13 aanbieders vergeleken
© PXimport
Huis

Beste antivirus 2022: 13 aanbieders vergeleken

De vraag naar beveiligingsprogramma’s is nog altijd onverminderd groot. Zeker nu we meer tijd dan ooit online besteden. Er valt dan ook genoeg te kiezen, maar wat is anno 2022 de beste antivirussoftware? We laten maar liefst 13 aanbieders de revue passeren.

Je vraagt je misschien af waarom je nog een extra antiviruspakket op je computer nodig hebt, aangezien Windows van zichzelf al is uitgerust met sterke beveiliging in de vorm van Microsoft Defender. Hoef je niks voor te betalen en scoort in vergelijkende tests de laatste tijd erg goed. Daarover schreven we eerder het artikel Heb je nog wel antivirus voor Windows nodig?

Ben je na het lezen van dat artikel toch in de markt voor een goede antivirustool naast Defender, dan is de keuze erg groot. Er zijn talloze aanbieders, waarbij geregeld ook nog onderscheid wordt gemaakt tussen een  gratis versie of een variant waarvoor je moet betalen. 

Bij betaalde antivirussoftware zitten vaak leuke extraatjes, zoals een VPN of automatische back-ups naar een beveiligde cloud. Hoog tijd om de voornaamste opties met elkaar te vergelijken. Hieronder zie je in één oogopslag de uitslag van onze grote test. Daarna bespreken we onze ervaring met de pakketten nog individueel. 

Beste antivirus 2022: Alle uitslagen

©PXimport

Acronis Cyber Protect Home

©PXimport

Antimalware én back-up zijn een doordachte combinatie, omdat antivirus nooit honderd procent beveiligt en je bij ransomware liever een back-up terugzet dan betaalt. Acronis bouwt daarom zijn True Image voor back-up en systeemherstel om tot een complete oplossing tegen dataverlies.

Er zijn drie edities; Essentials bestrijdt alleen ransomware en cryptojacking, Advanced en Premium doen ook echt aan antivirus. Verdere securityfuncties zijn nog beperkt in aantal en functionaliteit. De kwetsbaarheidsscanner scant wel, maar updatet niet. Acronis gebruikt een eigen scan-engine, maar laat die niet testen door de grote antiviruslabs. Echt aanbevelen is daardoor moeilijk. Een versie met alle beveiligingsopties, maar zonder de dure online opslag ontbreekt helaas.

Avast en AVG

©PXimport

De producten van Avast en AVG zijn nagenoeg identiek en gebruiken dezelfde scan-engine. Boven op de gratis antivirus die we vanwege de opdringerigheid niet aanbevelen, bieden de betaalde pakketten afhankelijk van de gekozen versie extra’s zoals een eigen firewall, kwetsbaarhedenanalyse, wifi-beveiliging en webcambeveiliging.

De bescherming scoort goed, maar de gebruiksvriendelijkheid blijft achter. Dit komt vooral doordat heel veel functies en opties verdeeld zijn over heel veel schermen. Bovendien vind je in de software, ook in de betaalde versies, reclames voor andere producten van Avast en AVG. Back-up ontbreekt en VPN is er alleen in de Ultimate-versies, maar niet onbeperkt. Standaard verkopen Avast en AVG geanonimiseerde gebruikersdata zoals surfgedrag aan derden. Om dit tegen te houden, moet je zelf een aantal opties uitschakelen.

Vertrouwen in Kaspersky

Beveiligingsproducten van Kaspersky presteren al jaren uitstekend, maar toch raadt ook de Nederlandse overheid af ze te gebruiken. Dit niet eens in verband met de oorlog in Oekraïne, maar vanwege het risico dat producten van het Russische Kaspersky ooit worden misbruikt door de Russische overheid.

Volgens Francesco Tius van Kaspersky zijn er geen bewijzen dat de producten onveilig zijn. “Wij zijn een particulier wereldwijd cyberbeveiligingsbedrijf, gevestigd in Engeland en zonder banden met welke regering dan ook. De code van onze software is beschikbaar voor controle en de maatregelen die we genomen hebben om het vertrouwen in onze producten te verbeteren, zijn een voorbeeld voor de hele beveiligingswereld.” Ook over de oorlog is hij duidelijk: “Het conflict in Oekraïne is een tragedie die met diplomatieke, niet-militaire middelen moet worden opgelost.”

Op dit moment is vooral ook de signaalwerking van een boycot van Russische producten belangrijk. Om die reden ontbreken de Kaspersky-producten in deze test.

Avira

©PXimport

Avira Free Security toont reclame, installeert een vervelende browserplug-in “tegen phishing” die ook prijsvergelijkingen opdringt en er zijn meldingen over kritieke fouten die alleen na een betaalde upgrade verholpen kunnen worden.

De betaalde pakketten bieden extra ransomware-beveiliging, anti-phishing en zwakheidsanalyse, en het duurste pakket voorziet ook in een onbeperkt VPN en een datalekscanner. Een eigen firewall ontbreekt, net als wifi-bescherming, antispam en ouderlijk toezicht. De beveiliging is goed.

Bitdefender (redactietip)

©PXimport

Geen gratis beveiliging meer bij Bitdefender, wel vier betaalde pakketten met oplopende functionaliteit. De belangrijkste beveiligingsfuncties zitten in alle vier, waaronder antivirus, anti-ransomware, anti-phishing, bescherming bij het bankieren en zelfs de kwetsbaarhedenscanner. De duurdere pakketten voegen een eigen firewall, ouderlijk toezicht en een uitgebreide webcam- en microfoonbeveiliging toe.

Back-up ontbreekt. Een VPN-functie vind je alleen in de allerduurste versie en dan is die optie ook nog eens beperkt. Bitdefender Total en Premium voegen vooral opties buiten Windows toe, zoals beveiliging voor iOS, Android en andere apparaten.

BullGuard

©PXimport

Er is beveiliging in drie smaken: Antivirus, Internet Security en Premium Protection. Alle drie bieden bescherming tegen malware, spam en hebben anti-phishing. De twee duurdere pakketten voegen er wifi-bescherming, bankierbescherming, een kwetsbaarhedenscanner, ouderlijk toezicht en back-up aan toe. Het verschil tussen Internet Security en Premium Protection is dat die laatste meer online opslag biedt, evenals bewaking van informatie die online wordt gepubliceerd.

De prestaties van de antimalware waren vroeger altijd goed, maar BullGuard ontbreekt in alle recente tests van zowel AV-Test als AV-Comparatives en is daarom moeilijk aan te bevelen. De gebruikersinterface is verouderd, VPN ontbreekt volledig.

Eset

©PXimport

Eset biedt beveiliging in drie smaken: NOD32 Antivirus, Internet Security en Smart Security Premium. Antivirus en bescherming tegen ransomware zijn in alle versies aanwezig. De twee duurdere pakketten voegen daar een firewall, wifi-bescherming, antispam, antidiefstal, veilig bankieren en webcambeveiliging aan toe.

De producten zijn heerlijk ongekunsteld, al kom je soms wel wat technischere termen of functies tegen. De beveiliging van Eset presteert goed. VPN en back-up ontbreken, evenals een datalek- en kwetsbaarhedenscanner.

F-Secure (redactietip)

©PXimport

F-Secure Anti-Virus, SAFE en TOTAL beschermen tegen virussen en ransomware, en letten op de privacy bij het surfen. SAFE biedt ouderlijk toezicht en een gaming-modus als extra’s, terwijl TOTAL daar nog een wachtwoordmanager, anti-tracking, wifi-bescherming, datalek-scanner en VPN aan toevoegt. TOTAL is eigenlijk hetzelfde als SAFE, maar dan aangevuld met F-Secure Freedome VPN (onbeperkt) en ID Protection, beide apart te installeren en te configureren.

F-Secure ontbreekt bij AV-Comparatives, maar haalt bij AV-Test op beveiliging en systeemprestaties de maximale score. De gebruiksvriendelijkheid kan wel beter. Ook is het nog best een uitdaging om F-Secure Anti-Virus in het winkelmandje te krijgen: de site verkoopt liever een van de twee uitgebreidere producten. Heb je beveiliging via de internetprovider, dan is de kans groot dat je al een F-Secure-product gebruikt.

G DATA

©PXimport

Het Duitse G DATA is de enige beveiligingsoplossing die voor het scannen twee engines gebruikt; een van zichzelf en een van Bitdefender. Het levert in de tests goede tot zeer goede bescherming op. Er is keuze uit Antivirus, Internet Security en Total Security. Alle drie beschermen tegen virussen, spam en phishing, en beveiligen het bankieren door de certificaten en communicatie extra te controleren, ongeacht welke browser je gebruikt.

Internet Security voegt een firewall en ouderlijk toezicht toe, Total Security biedt daarnaast nog een wachtwoordmanager en een weinig interessante pc-tuner. Back-up kan bij Internet Security naar Dropbox en Google Drive, bij Total Security ook naar een lokale schijf of NAS. Het gebruiksgemak is in de dagelijkse praktijk groot. Duik je dieper in de configuratie, dan zijn er wel erg veel opties en instellingen.

McAfee

©PXimport

McAfee is druk bezig met het stroomlijnen van zijn aanbod. Online is er nog wel een antivirus te vinden, maar in de shop al niet meer. Wel zijn er vier versies Total Protection die allemaal veel beschermingsfuncties bieden zoals antivirus, firewall, wachtwoordbeheer en anti-phising. Allemaal bieden ze 500 MB VPN op een wisselend aantal apparaten. Schakel je de automatische abonnementsverlenging in, dan mag je beschikken over een onbeperkte VPN-functie.

Bankierbescherming, bestandsversleuteling, antidiefstal, webcambeveiliging en back-up ontbreken. Enkele hiervan waren er eerder wel, maar werden volgens McAfee onvoldoende gebruikt. Met name het ontbreken van webcambeveiliging en back-up is nu zeker een gemis. De bescherming is goed en gebruiksvriendelijk.

NortonLifeLock

©PXimport

Norton-beveiliging is er in vier versies: Antivirus Plus, Standard, Deluxe en Advanced. Wat beveiliging betreft, bieden ze bijna allemaal alle functies. Alleen de webcambeveiliging is beperkt tot Standard, en de kwetsbaarheidsscanner tot Deluxe en hoger.

Alle pakketten behalve Antivirus Plus bieden VPN met onbeperkte data. Toch zit hier een beperking op, maar dan voor het aantal apparaten. Back-up is er in alle vier, maar de hoeveelheid online opslagruimte verschilt per versie.

De prestaties van Norton behoren tot de beste en de software is prettig in gebruik. Jammer is dat sommige onderdelen zoals ouderlijk toezicht apart functioneren, terwijl AntiTrack zelfs apart gekocht moet worden.

Panda

©PXimport

Panda biedt maar liefst vijf verschillende producten. Free Antivirus doet antivirus en biedt 150 MB VPN per dag, maar beschermt niet specifiek tegen ransomware. Dat laatste geldt ook voor Essential, dat overigens wel een firewall toevoegt en de bescherming van wifi-netwerken controleert. De drie meest uitgebreide producten bieden ransomware-bescherming, ouderlijk toezicht en privacybescherming. Complete voegt daar nog encryptie en een wachtwoordmanager aan toe, terwijl Premium ook nog voorziet in een kwetsbaarhedenscanner en onbeperkt VPN.

Het probleem van Panda is dat de opties van veel functies beperkt zijn, het is allemaal niet zo heel mooi uitgewerkt. Er is een firewall, maar die is net zo onhandig als de standaard firewall. Een aantal functies, zoals de datalekscanner, is een onlinefunctie.

Beveiliging van macOS, iOS en Android

Beveiliging van macOS, iOS en Android is in deze test niet meegenomen. Hoewel alle aanbieders hier producten voor uitbrengen en soms ook als extra toevoegen aan sommige van hun pakketten, leert de ervaring dat gebruikers nauwelijks extra beschermingsproducten installeren op hun Mac, iPhone, iPad of Android-smartphone of -tablet. Op iOS, het besturingssysteem voor iPhones en iPads, staat Apple ook helemaal geen virusscanners en nauwelijks andere beveiligingsproducten toe.

Het belangrijkste advies dat je voor deze besturingssystemen kunt geven, is om alleen apps te installeren vanuit de vertrouwde appstore en goed op te letten bij het online zakendoen.

Gouden regels voor het kopen

Antivirus kopen is een vak apart. Koop nooit direct wat je wilt hebben. Beter is het om eerst een goedkoper product in het winkelmandje te leggen en richting de kassa de aanbiedingen voor upgrades af te wachten. Die komen namelijk zeker.

Neem ook nooit een abonnement voor meer dan één jaar én negeer tegen het einde daarvan alle berichten dat het abonnement afloopt. Als het is verlopen, komen de scherpste aanbiedingen. Ook kan het voordelig zijn het abonnement niet via de officiële site te kopen, maar bijvoorbeeld via Amazon. Wees dan wel extra waakzaam.

Conclusie

Met de komst van Windows 10 en 11 heeft Microsoft de beveiliging van het besturingssysteem beter voor elkaar dan ooit. Dit komt mede door de aanwezigheid van Microsoft Defender Antivirus: die beschermt tegen virussen en malware, en doet dat volgens vergelijkende tests ook goed.

De kansen voor aanbieders van antivirusprogramma’s liggen daarmee steeds minder op het terrein van de antivirus, al blijft het ook daar mogelijk Microsoft te verslaan. Beveiligings- en beschermingsfuncties die Windows nog niet heeft, zullen een steeds grotere rol spelen bij de keuze van een product. De dagen van gratis antivirus lijken in elk geval geteld, want dergelijke pakketten bieden eigenlijk alleen nog nadelen.

Cyberoorlog in Europa?

Wat betekent de Russische invasie in Oekraïne voor de digitale beveiliging van Nederland? We vragen het aan het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), dat zich richt op de digitale veiligheid van bedrijven en organisaties in Nederland, en specifiek de vitale sectoren en Rijksoverheid. Volgens het NCSC gelden ransomware en wiperware (een variant op ransomware die de bestanden niet versleutelt, maar simpelweg verwijdert) als grootste risico’s, evenals uitval van diensten door DDoS-aanvallen, phishing en desinformatiecampagnes.

“Het NCSC adviseert computers, netwerkapparaten en slimme apparaten te updaten en te voorzien van antimalware, uitsluitend sterke wachtwoorden en multifactorauthenticatie te gebruiken, en e-mails en telefoontjes van onbekenden kritisch te benaderen. Het is onbekend hoe de oorlog, en daarmee de veiligheidssituatie, zich verder ontwikkelt. We raden aan waakzaam te zijn en te zorgen voor goede beveiliging,” aldus de woordvoerder van het NCSC. Actuele digitale beveiligingsinformatie gerelateerd aan de situatie in Oekraïne is te vinden via https://kwikr.nl/ncscoek en de aan het NCSC gelieerde sites voor MKB en burgers: www.digitaltrustcenter.nl/ en www.veiliginternetten.nl.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
      © InsideCreativeHouse
      Huis

      Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

      Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

      In dit artikel lees je:

      • Waarom je blender zo'n herrie maakt
      • Dat dat eigenlijk best logisch is
      • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

      Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

      Waarom maakt mijn blender lawaai? 

      De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

      Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

      Stille blenders

      Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

      Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

      ©HP

      Resonantie

      Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

      Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

      Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

      Conclusie

      Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

      ▼ Volgende artikel
      Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
      © Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
      Huis

      Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

      Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

      In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

      1. Here WeGo
      2. Apple Maps
      3. Waze
      4. OsmAnd

      Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

      Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

      Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

      GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

      1- Here WeGo

      De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

      Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

      Watch on YouTube

      🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

      2- Apple Maps

      We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

      Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

      Watch on YouTube

      3- Waze

      Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

      Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

      Watch on YouTube

      4- OsmAnd

      OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

      OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

      Watch on YouTube

      Liever een losse navigatie voor in je auto?

      Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen