Verkoop streaming-mediaspelers voorlopig nog niet verboden

Streaming-mediaspelers (ook wel mediaboxen genoemd) mogen de komende tijd gewoon worden verkocht. Stichting Brein pleit voor een verbod, omdat de kastjes gebruikers te gemakkelijk toegang geven tot een illegaal aanbod aan films en series.

Dat verbod komt er echter voorlopig niet, zo stelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag. Er heerst nog te veel onduidelijkheid over de vraag of mediaboxen inderdaad tegen de wet zijn. 

Is een mediabox illegaal?

Dergelijke mediaspelers bieden van zichzelf geen toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal. Je kunt er in eerste instantie lokale films mee streamen van je computer naar je pc. 

Maar er staan ook add-ons op zoals Kodi, die het dan weer wel erg simpel maken om te streamen uit illegale bron. Of de koper ervan dat ook doet, blijft echter maar de vraag.

Hoger beroep

Het is een lastige kwestie, een waar het Europese Hof van Justitie zich momenteel over buigt. Tot daarop een antwoord is gekomen, wordt de verkoop van mediaboxen niet verboden. Stichting Brein gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van vandaag.

Overigens ging de huidige rechtszaak specifiek om Moviestreamer.nl, een site die zich specialiseert in de verkoop van mediastreamers. Maar Brein klaagde enkele maanden geleden ook andere, soortgelijke webshops aan.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000