Veel Android- en iOS-apps kunnen verdwijnen, maar waarom?

© PXimport

Veel Android- en iOS-apps kunnen verdwijnen, maar waarom?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 17 mei 2022 - 07:08

Aangepast: 14 december 2022 - 09:57

Wesley Akkerman

Uit extern onderzoek blijkt dat zo’n anderhalf miljoen Android- en iOS-applicaties binnen Google Play en de App Store zo oud zijn, dat ze de kans lopen om uit de downloadwinkels verwijderd te worden. Wat is er precies aan de hand?

Het gaat in dit geval om allerlei Android- en iOS-applicaties die in geen twee jaar van updates voorzien zijn. Door recente beleidswijzigingen, of het beter hanteren van het bestaande beleid, kan het gebeuren dat die apps uit de twee downloadwinkels verdwijnen. Dit blijkt uit gegevens van marktonderzoeker Pixelate, die dergelijke apps aanmerkt als “achtergelaten”.

Android- en iOS-apps gaan verdwijnen?

Wanneer je alle apps uit Google Play en de App Store op één hoop zou gooien en kijkt naar die anderhalf miljoen applicaties, dan heb je te maken met een derde van het complete aanbod. Binnen de Android-winkel staan ongeveer 869.000 van dit soort apps, terwijl het in de App Store gaat om 650.000 stuks. Deze apps kunnen dus binnenkort niet meer vindbaar zijn in de digitale winkels.

Maar waarom is dat zo? Wanneer apps voor langere tijd geen updates ontvangen, dan vormen ze een gevaar voor gebruikers. Ze voldoen niet (meer) aan digitale veiligheidsstandaarden en kunnen dus vatbaar zijn voor aanvallen. Daarnaast kunnen ze mogelijk gegevens lekken. Ontwikkelaars geven deze apps al ruime tijd geen aandacht, waardoor het er dus niet op lijkt dat eventuele problemen direct aangepakt kunnen of gaan worden.

© PXimport

Beleidsveranderingen van Apple en Google

Een paar maanden geleden voerde Google hierom nog een beleidsverandering door. Wanneer apps namelijk twee jaar geen updates ontvangen hebben, dan verdwijnen ze uit het zicht en vind je ze niet terug in de zoekresultaten. Google haalt die apps niet uit de winkel, waardoor ontwikkelaars ze dus nog wel kunnen updaten en bestaande gebruikers updates kunnen downloaden.

Bij Apple ligt het net even anders. Het beleid hieromtrent is niet helemaal duidelijk. Onlangs kwam wel in het nieuws dat sommige ontwikkelaars een mail kregen van Apple waarin staat dat hun apps uit de App Store verdwijnen, omdat ze dus al een flinke tijd geen update kregen. Developers krijgen ongeveer een maand de tijd hun apps te updaten; doen ze dat niet, dan is het einde oefening.

Op de ontwikkelaarswebsite van Apple staan wel enkele regels met betrekking tot dit beleid. Daar staat bijvoorbeeld dat apps verwijderd worden wanneer ze “niet meer functioneren zoals beloofd, verouderd zijn en zich niet meer aan de richtlijnen houden”. Dat zijn brede termen, waardoor je er nog allerlei kanten mee op kan gaan. Reden te meer om je apps dus regelmatig te updaten.

© PXimport

Meteen goed

Het vervelende aan deze situatie is dat ontwikkelaars soms gewoon goede apps hebben die weinig tot geen onderhoud vereisen. De apps doen wat ze beloven en werken prima; maar voldoen inderdaad misschien niet meer aan nieuwe eisen. 

Het probleem is snel op te lossen door alsnog een kleine update uit te brengen. Maar als je er dan toch voor gaat zitten als ontwikkelaar, doe het dan meteen goed en breng je app up-to-date volgens de nieuwe standaarden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000