De populairste dienst die het mogelijk maakt om uw eigen tv-kanaal op internet te beginnen is zonder twijfel Ustream. Meer dan twee miljoen mensen hebben zich al geregistreerd en elke maand wordt er meer dan een miljoen uur aan live-video uitgezonden. Wij laten u stap voor stap zien hoe ook u tv-producer kunt worden!

01. Benodigdheden

In deze workshop bespreken we de internetdienst Ustream en het programma Ustream Producer. Ustream werkt op vrijwel alle recente computers. Tijdens een aantal stappen hebt u een webcam nodig (of professionelere camera, die u aan kunt sluiten op uw pc). Ook filmpjes en eventueel foto's en muziekbestanden kunt u nodig hebben, maar dat zal waarschijnlijk geen probleem vormen. Aan het eind van deze workshop hebt u het programma Ustream Producer nodig (freeware). Uiteraard is een breedband internetverbinding essentieel.

© PXimport

02. Registreren

Om Ustream te kunnen gebruiken, hebt u natuurlijk een account nodig. Het aanmelden bij Ustream is volledig gratis, dat geldt ook voor het gebruik van de dienst en de software. Surf naar Ustream en klik rechtsboven op Sign Up. Er wordt een venstertje geopend waar u een gebruikersnaam (Login) en een wachtwoord kunt uitkiezen. Wanneer de gebruikersnaam al bestaat, krijgt u daar vanzelf melding van. Vul ook alle andere velden in en klik op Submit als u klaar bent. Op de volgende pagina vult u de overige gegevens in en klikt u wederom op Submit.

© PXimport

03. Registratie afronden

In het volgende scherm krijgt u de mogelijkheid om contactpersonen te importeren uit diverse e-maildiensten. Ook kunt u uw volgers op Twitter laten weten dat u een Ustream-account hebt aangemaakt. Dit kunt u gewoon overslaan door onderaan op Skip this step te klikken. De pagina waar u nu op terechtkomt, is getiteld My First Show. U kunt hier uw eerste 'show' een naam geven. Om uw show makkelijk door anderen te laten vinden is het natuurlijk handig om een pakkende naam te bedenken, bijvoorbeeld 'Mijn concertvideo's'. Klik op Save My Show om op te slaan.

© PXimport

Ustream

Ustream is een online dienst waarmee iedereen zijn eigen televisiezender op internet kan starten. De dienst blinkt uit in gebruiksgemak en daarom hebben zich inmiddels al miljoenen gebruikers geregistreerd. Het enige dat u nodig hebt, is een webcam of andere videobeelden (als u gebruik maakt van Ustream Producer) en u kunt gaan uitzenden. Ustream biedt verregaande integratie met sociale netwerken als Twitter en Facebook en er kan zelfs live worden gechat door de kijkers. Het gebruik van Ustream is geheel gratis en er zijn geen limieten aan verbonden.

 

© PXimport

04. Opties

De Ustream-website is zoals u ziet behoorlijk overzichtelijk ingedeeld. Er zijn verschillende menu-opties. Als u op Dashboard klikt, ziet u een aantal blokjes die te maken hebben met andere 'Ustreamers', andere gebruikers dus. Net als bij Twitter kunt u namelijk andere mensen gaan volgen en vice versa. Informatie over hun shows, feeds, enzovoort ziet u hier terug. Nu is alles nog leeg, want we volgen nog niemand. Als u wel mensen volgt en u door anderen gevolgd wordt (uw publiek), dan kunt u het complete overzicht zien door op de menu-opties Following of Followers te klikken.

© PXimport

05. Profiel

Klik op Profile voor uw persoonlijke profielpagina. Hier kunt u desgewenst nog een korte beschrijving geven over uzelf bij 'About me'. Bij My Settings kunt u aangeven of u iedereen commentaar mag achterlaten, of dat u hier eerst toestemming voor moet geven. Bij External Api's, OpenID, YouTube, Facebook en MySpace kunt u uw accountgegevens voor deze diensten ingeven zodat u niet iedere keer hoeft in te loggen als u deze diensten vanuit Ustream wilt gebruiken. Zo kunt u - als u een YouTube-account opgeeft - met een druk op de knop video's publiceren op YouTube.

© PXimport

06. Uitzending voorbereiden

Nu u een beetje rond hebt gekeken op uw Ustream-pagina, is het tijd voor het echte werk. U hebt hier wel een webcam (of een professionelere camera) voor nodig. Klik rechtsboven op Broadcast Now. U krijgt de mogelijkheid om uw Twitter-account aan Ustream te koppelen. Dit kunt u overslaan (Skip). Als u deze vraag niet nog een keer wilt krijgen, klikt u op Do Not Ask Again. Er wordt nu een nieuw venster geopend, de Broadcaster. U krijgt de vraag of u Ustream toegang wilt geven tot uw webcam en microfoon. Klik op Toestaan.

© PXimport

07. De Broadcaster

Als het goed is, zal het beeld van uw webcam direct getoond worden. Onder de videoweergave kunt u kiezen voor Local Monitor (directe connectie met uw webcam), Server Monitor (wat uw kijkers zien) en Disable Monitor (schakelt het beeld voor u uit). U kunt er verder voor kiezen om de video- en/of geluidweergave uit te schakelen, u kunt het volume van de audio regelen, de bron voor video en audio kiezen en de kwaliteit van video en audio aanpassen. Het infoscherm geeft de statusberichten weer.

© PXimport

08. Extra mogelijkheden

Onder het paneel met instellingen, ziet u nog een aantal extra menuknopjes. Bij Advanced Settings kunt u onder andere de framerate aanpassen, het beeld op 16:9 instellen als u een breedbeeldcamera hebt en de beeldkwaliteit verhogen als uw camera een hogere resolutie ondersteunt. Klik op Poll om een 'kijkersonderzoek' te doen, via Audience Tools kunt u samenwerken met andere Ustreamers (cohost) of kijkers uitnodigen om te participeren met hun eigen webcam. Via Send Twitter kunt u twitteren en via Text & Video voegt u tekst of eerder opgenomen video's toe.

© PXimport

09. Uw uitzending

Als u alles hebt gecontroleerd en alles naar wens is geconfigureerd, dan is het starten van uw uitzending niets meer dan één druk op de knop Start Broadcast. Het mooie is dat Ustream voorziet in een aantal leuke interactieve mogelijkheden. Bovenin ziet u een grote balk waar u snel een bericht kunt posten op onder meer Twitter en Facebook. Klik op Social Stream om berichten te posten op Twitter én berichten die aan u zijn gericht (@replies) te kunnen lezen. Klik op Chat popup om direct met uw kijkers te chatten. Deze chat verschijnt ook op uw Show-pagina.

© PXimport

10. Opnemen

Ustream biedt ook de mogelijkheid om uitzendingen op te nemen. Klik op de knop Start Record en in het videovenster ziet u linksboven een tellertje met de verstreken tijd (uw publiek ziet dit uiteraard niet). Zodra u klaar bent met opnemen, klikt u op Stop Record. U krijgt nu een 'Recording Preview' te zien, als u tevreden bent klikt u op Save om de video op te slaan. Geef een naam, beschrijving en tags op, en vink desgewenst Private aan als u hem niet voor iedereen wilt publiceren. Klik tot slot op Save. Uw opnames vindt u onder Your Videos.

© PXimport

11. Instellingen van uw show

Wanneer u via uw profielpagina (op Ustream) naar Your Shows gaat, kunt u voor elke show afzonderlijk allerlei instellingen aanpassen. Klik bijvoorbeeld op Info om een logo voor uw uitzending te uploaden, en om tags en een omschrijving op te geven. Bij Design kunt u kiezen uit diverse ingebouwde thema's, of zelf een thema maken met uw eigen achtergrondafbeelding en kleuren. Bij Off Air Clips kiest u de video's die afspelen als u niet live uitzendt. Bij Advanced kunt u allerlei geavanceerde instellingen regelen en bij Schedule kunt u zelfs een 'programmagids' maken.

© PXimport

12. Nieuwe vormgeving

Er zijn nog allerlei mogelijkheden die we helaas niet kunnen bespreken, maar voordat we Ustream Producer laten zien, is het volgende nog wel het vermelden waard. De huidige (algemene) vormgeving van Ustream draait alweer een tijdje mee en de makers zijn inmiddels bezig met een nieuw design, dat veel grafischer is. U kunt dit nieuwe design nu al testen: ga naar uw showpagina (via Your Shows, Go to Show URL) en klik op het oranje knopje Beta rechtsboven. Ook kunt u achter de url van uw show /v3 intikken en op Enter drukken.

© PXimport

Ustream Producer

01. Downloaden en installeren

Wilt u nog meer mogelijkheden en betere kwaliteit? Schakel dan over naar het softwareprogramma Ustream Producer. Hiervan zijn twee versies: een gratis versie en Ustream Producer Pro (199 dollar). We kiezen hier natuurlijk voor de gratis variant, die u kunt downloaden via Ustream. Er is een versie voor zowel pc als mac, klik op pc om de download te starten. Installeren is in een mum van tijd gebeurd, klik een aantal keer op Next en u kunt aan de slag.

© PXimport

02. Producer verkennen

Nadat u Ustream Producer hebt gestart, moet u inloggen met de eerder aangemaakte accountgegevens. U komt nu in het overzichtscherm, dat u eigenlijk het best kunt zien als uw eigen tv-studio. Het grote beeld is hoe het live-beeld eruit komt te zien. Onderaan kunt u uw gemaakte beelden plaatsen om ze te gaan mixen. U kunt uit een aantal overgangen kiezen, alleen geluid uitzenden, audio mengen met het beeld van een andere video, of kiezen voor picture-in-picture: u beslist!

© PXimport

03. Toevoegen van media

Zoals u ziet, hebt u de keuze uit Live Input, Media en Screencast. Selecteer bij Live Input uw webcam en klik op Add Live Shot om een miniatuur in de 'afspeellijst' eronder toe te voegen. Zo werkt het ook voor Media, waar u de keuze hebt uit Add Video Shot, Add Image Shot, Add Music Shot en Add Blank Shot. De laatste is een leeg beeld, handig om vloeiend over te schakelen van de ene naar de andere bron. Met Screencast laat u handelingen die u op uw computer doet zien.

© PXimport

04. Mixen en mengen

Als u een aantal videobestanden, live-beeld, afbeeldingen en eventueel muziek hebt toegevoegd aan de 'afspeellijst', kunt u hiermee aan de slag. Het overschakelen naar van de ene bron naar de andere is niets meer dan aanklikken met uw linkermuisknop. Er wordt dan gebruikgemaakt van de overgang die achter Transition te vinden is. Experimenteer er gewoon maar eens mee. Wat ook mooi is, is dat u het geluid kunt mengen van het ene beeld met het andere. Selecteer gewoon een 'Shot', klik op Sound en kies de gewenste audiobron van een nieuw bestand of van een ander videobestand.

© PXimport

05. Picture in Picture

Met PiP (Picture in Picture) kunt u twee videobeelden tegelijk tonen. Dit kan vooral handig zijn bijvoorbeeld in combinatie met een screencast. U hebt drie keuzes. Met Picture in Picture wordt het ene videobeeld klein in de benedenhoek getoond. Met Side by Side worden ze even groot naast elkaar geplaatst en met Angled worden beide videobeelden in een hoek geplaatst, naar elkaar toewijzend. U kunt de rollen ook omdraaien, door weer op PiP te klikken en te kiezen voor Swap Media. Om weer terug te keren naar één videobeeld, klikt u op PiP en dan op None.

© PXimport

06. Tot slot

Zoals u ziet en hebt kunnen lezen, is er met Ustream Producer heel wat meer mogelijk dan met de online Broadcaster. Zo kunt u ook de sociale netwerken weer direct bestoken met updates, kunt u bij Settings, de 'Encoding Presets' wijzigen, dus een hogere (of lagere) beeldkwaliteit selecteren. En wanneer u onderin op Broadcast klikt, zendt u direct uit en kunt u live mixen en mengen. Opnemen doet u door op Record te klikken. Klaar met opnemen of uitzenden? Dan klikt u weer op de respectievelijke knop. Veel plezier met uw eigen show op internet!

© PXimport

Ustream Producer

1. Ustream Producer is een gratis programma waarmee u nog makkelijker (live-)beelden kunt mengen, mixen en overgangen kunt toevoegen. In tegenstelling tot de online variant, kunt u met Ustream Producer ook video's die op uw harde schijf staan gebruiken. Ook kunt u muziek en foto's toevoegen.

 

2. U hebt de beschikking over aantal fraaie tools zoals diverse varianten van PiP (Picture in Picture) en een aantal transities. En u kunt zelfs live laten zien welke handelingen u op uw computer uitvoert via de optie Screencast.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000