ID.nl logo
Zo bewerk je video’s in Microsoft Foto’s app
© PXimport
Huis

Zo bewerk je video’s in Microsoft Foto’s app

Menig amateurfilmer denkt met weemoed terug aan Windows Movie Maker. Niet getreurd, want Microsoft heeft een soortgelijke videobewerker in zijn Microsoft Foto’s-app verwerkt. Hiermee rijg je als vanouds meerdere videoclips aan elkaar, terwijl je de beelden versiert met duidelijke titels, originele animaties en fraaie filters. Geniet na pakweg een uurtje monteren van een oogstrelend eindresultaat!

Vanwege het laagdrempelige karakter was Windows Movie Maker jarenlang een geliefd onderdeel van Microsofts besturingssysteem. Helaas trok het Amerikaanse concern begin 2017 de stekker uit dit programma. Een paar maanden later werd een nieuwe videobewerker in de Foto’s-App geïntroduceerd, maar dit onderdeel is voor nogal wat mensen een geheim gebleven. Inmiddels is deze functie uitgebreid met interessante gereedschappen. Daarom is het nu hoog tijd om eens uitgebreid met de ingebakken videobewerker van Windows 10 aan de slag te gaan.

01 Videoproject openen

Vanzelfsprekend open je Foto’s door dit programma in het startmenu van Windows 10 op te zoeken. Als alternatief kun je ook de applicatie Video-editor openen. Feitelijk start je hiermee de Foto’s-app, met het verschil dat je direct in het venster Videoprojecten terechtkomt. Klik op Een videoproject maken om het bewerkingsvenster te openen. Bedenk voor het project een relevante naam en bevestig met OK. Net zoals je wellicht van Windows Movie Maker gewend bent, bestaat de gebruikersomgeving uit drie delen. Links bevindt zich de Projectbibliotheek. Hier voeg je dadelijk beelden toe die je voor de film wilt gebruiken. Rechts is er een videokader waarin je de film in wording kunt bewonderen. Onderaan bevindt zich het Storyboard. Dit is min of meer een tijdlijn waarmee je de volgorde van de film bepaalt.

©PXimport

02 Media toevoegen

Vanzelfsprekend heb je voor de montage eigen videomateriaal nodig. Sluit zo nodig een camcorder, geheugenkaart, smartphone, tablet of externe schijf met de opgeslagen beelden aan op het systeem. Bewaar je de videobestanden op een nas, dan schakel je dit netwerkapparaat in. Klik linksboven onder Projectbibliotheek op Toevoegen. Via Vanaf deze pc opent er een venster van Windows Verkenner. Blader naar de juiste (netwerk)locatie en selecteer de videobestanden die je voor de uiteindelijke film wilt gebruiken. Fijn is dat het programma met zo’n beetje alle gangbare beeldformaten overweg kan. Overigens kun je ook foto’s binnen het videoproject integreren. Houd de Ctrl+toets ingedrukt en klik op de bestanden die je wilt selecteren. Wil je de volledige inhoud van de map gebruiken? Druk dan op Ctrl+A. Bevestig daarna met Openen. Bij een flink aantal bestanden duurt het even voordat ze in de Foto’s-app zichtbaar zijn. De beelden verschijnen als kleine miniaturen in de Projectbibliotheek. Vind je ze te klein, klik dan bovenaan op Middelgroot weergeven (pictogram met vierkantjes).

©PXimport

Photos Companion

Filmpjes van je smartphone of tablet zet je desgewenst via wifi over naar de Foto’s-app op je computer. Handig voor het geval je even geen usb-kabel bij de hand hebt. Op mobiele apparaten met Android en iOS installeer je hiervoor de app Photos Companion. Klik in de Foto’s-app op de pc onder Projectbibliotheek op Toevoegen / Van mobiel. Er komt een qr-code tevoorschijn. Open vervolgens de Photos Companion-app en kies Send photos. Geef de toepassing toegang tot de camera en scan de qr-code. Geef op het mobiele toestel nu aan welke beelden je wilt overhevelen en bevestig met Done. Belangrijk om te weten is dat het om een experimentele functie gaat. Microsoft kan de functie dus op ieder moment wijzigen of stopzetten.

03 Videomontage starten

Als je een video (of foto) voor de film wilt gebruiken, voeg je het bestand toe aan het Storyboard. Klik op de miniatuur van de beoogde videoclip en sleep het item met ingedrukte muisknop naar het Storyboard. In witte letters staat aangegeven hoe lang ieder fragment duurt. Verder pas je met het luidsprekerpictogram het geluidsniveau van de bewuste video aan. Nuttig voor het geval er bijvoorbeeld nogal veel windruis hoorbaar is. Je wijzigt eenvoudig de volgorde van de fragmenten door ze op het Storyboard naar een andere plek te slepen. Voeg meerdere videoclips toe en merk op dat je op ieder moment aan de rechterkant een voorbeeldweergave kunt starten. Klik hiervoor op het pijltje linksonder het videokader. Tot slot kun je rechts van de tijdlijn nog op het pictogram Volledig scherm klikken, zodat je de voorbeeldweergave nauwkeurig kunt bestuderen.

©PXimport

04 Video’s inkorten

Misschien wil je slechts een gedeelte van een fragment voor de film gebruiken. Geen probleem, want saaie delen knip je resoluut weg. Selecteer op het Storyboard een videoclip en klik vervolgens op Knippen. Er verschijnt een vers venster waarin je het bruikbare stukje van de videoclip gaat selecteren. Met de blauwgekleurde marker aan de linkerkant van de tijdlijn geef je het beginpunt aan. Je regelt dat door deze marker met ingedrukte muisknop te verslepen. Met de blauwe marker rechts selecteer je vervolgens het eindpunt. Het programma geeft duidelijk aan welke speelduur er nog overblijft. Ben je tevreden over het resultaat? Klik op Gereed om de ingekorte video definitief op te nemen in je project.

©PXimport

05 Filters en beweging

Microsoft Foto’s bevat eenvoudige gereedschappen om video’s te bewerken. Zo geef je het beeld met een filter bijvoorbeeld een nostalgisch tintje en voeg je bewegingseffecten toe. Selecteer in het Storyboard een fragment dat je onder handen wilt nemen en kies voor Filters. Aan de rechterkant heb je keuze uit dertien filters, zoals Klassiek, Inkttinten, Sepia en Pixel. Probeer ze vrijblijvend uit en druk op de afspeelknop om het resultaat te bekijken. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, klik dan bovenaan op Beweging. Je kunt hiermee op een bepaald deel van de video of foto inzoomen. Als je bijvoorbeeld de nadruk op een voorwerp aan de linkerkant van het beeld wilt leggen, kies je voor Inzoomen op links. Je kunt hier wat mee spelen, maar verwacht geen wonderen. De bewegingsfunctie is dan ook meer bedoeld om statische foto’s wat dynamischer te maken. Sla met Gereed de wijzigingen op.

©PXimport

06 3D-effecten

Je kunt leuke animaties binnen de video integreren, waarbij je de animatie een voorwerp laat volgen. Selecteer op het Storyboard een videofragment en klik op 3D-effecten. Aan de rechterkant heb je keuze uit diverse animaties. Denk bijvoorbeeld aan ballonnen, bellen, bliksemschichten, magisch licht, regen en vuur. Zodra je een effect aanklikt, opent er aan de rechterkant een bewerkingsvenster. Wil je graag dat de animatie een bepaald voorwerp in de video volgt? Zet de schakelaar onder Aan een punt koppelen in dat geval op Aan. Er verschijnt een anker in beeld. Sleep dit anker naar de gewenste positie binnen het videokader. Bij iedere animatie hoort ook een geluidseffect. Onder Volume wijzig je met de schuifregelaar naar wens het geluidsniveau. Aan de hand van de vierkante blokjes rondom de animatie pas je het formaat van de animatie eventueel nog aan. Daarnaast gebruik je de pijlen om de richting van het 3D-effect te wijzigen. Afhankelijk van het gekozen effect verander je eenvoudig de tijdsduur. In de tijdlijn verschijnen dan donkerblauwe markers. Versleep hiervan de grepen en bepaal hoelang je de animatie wilt afspelen. Bevestig tot slot met Gereed.

©PXimport

Zwarte balken

Verticaal geschoten films hebben aan de zijkanten veelal zwarte balken. Gelukkig bevat de Foto’s-app een functie om de video alsnog beeldvullend te maken. Klik met de rechtermuisknop op het bewuste fragment en kies voor Formaat wijzigen / Zwarte balken verwijderen. Houd er rekening mee dat mogelijk een deel van het beeld wegvalt.

07 Titels

Bij een wat langere film wil je voor het inleiden van nieuwe fragmenten wellicht titels gebruiken. Selecteer op het Storyboard een videoclip en klik op Tekst. Aan de rechterkant kun je nu uit tien stijlen kiezen. Onder Indeling bepaal je op welke plek de titel dient te komen. Typ in het lege veld rechtsboven de beoogde tekst. Je probeert vrijblijvend meerdere stijlen en indelingen uit, waarbij je direct het resultaat kunt bewonderen. Helaas is er geen mogelijkheid om de kleuren en het titelformaat aan te passen. Wel wijzig je de tijdsduur door de blauwe markers in de tijdlijn te verslepen. Een titel plaats je logischerwijs altijd aan het begin van een fragment. Bewaar de wijzigingen met Gereed. Overigens kun je een titel ook als aparte scène aan de film toevoegen. Klik binnen het Storyboard met de rechtermuisknop op het fragment waarvoor je deze scène wilt monteren en kies voor Titelkaart toevoegen. Standaard duurt deze scène drie seconden, maar via de optie Duur kun je dat gemakkelijk wijzigen. Met Achtergrond selecteer je een mooi kleurtje, waarbij je ook nog voor een patronenachtergrond kunt kiezen. Als laatste stel je via Tekst de gewenste titel in en bevestig je met Gereed.

©PXimport

08 Muziek toevoegen

Je voorziet de film vrijblijvend van achtergrondmuziek. Je hebt hierbij keuze uit audiotracks die standaard in Windows Foto’s aanwezig zijn, al kun je ook een eigen opgeslagen nummer selecteren. Klik bovenaan op het pictogram Aanbevolen muziek (muzieknoot) en kijk of er iets tussen de voorgekauwde soundtracks zit. Via het pijltje speel je een voorbeeld af. Optioneel vink je de optie Video synchroniseren met de beat van de muziek aan. Dit geeft een professioneel resultaat, waarbij de film bij iedere beat naar een ander fragment springt. Helaas kort het programma dan wel op drastische wijze alle scènes in. Met de schuifregelaar onder Muziekvolume pas je het geluidsniveau naar eigen smaak aan. Gebruik je liever een bekend nummer als achtergrondgeluid? Navigeer naar Uw muziek / Muziekbestand selecteren en blader naar de map met audiobestanden. Je dubbelklikt op het betreffende liedje, waarna je bevestigt met Gereed. Wanneer het geluid van de video de zojuist ingestelde achtergrondmuziek overstemt, is het zaak om het volume van het fragment een tandje terug te schakelen.

©PXimport

09 Audio toevoegen

Wil je graag meerdere audiotracks toevoegen, bijvoorbeeld een eigen nummer en gesproken toelichting? Je plakt in de Foto’s-app eenvoudig meerdere audiotracks achter elkaar of je legt de geluidsfragmenten over elkaar heen. Bedenk wel dat het programma niet met ieder audioformaat overweg kan. Voor mp3, wma, wav, aac en m4a is er in elk geval ondersteuning. Klik in het hoofdvenster van de videobewerker bovenaan op het pictogram Aangepaste audionummers of gesproken tekst importeren (muzieknoot met poppetje). Via Audiobestand toevoegen selecteer je één of meerdere bestanden, waarna je bevestigt met Openen. Het programma geeft deze bestanden direct een plekje op de tijdlijn. Klik aan de rechterkant op een audiofragment en bepaal de gewenste positie op de tijdlijn. Door de blauwe markers te verslepen, stel je de gewenste tijdsduur in. Verder klik je binnen de miniatuur van het audiofragment op het luidsprekertje om het volumeniveau aan te passen. Met name bij een gesproken toelichting is het belangrijk dat beeld en geluid synchroon lopen. Gebruik de afspeelknop om dat te controleren. Via Gereed sla je de wijzigingen op.

©PXimport

Thema instellen

Geen zin om zelf met de bewerkingsfuncties aan de slag te gaan? Windows Foto’s helpt luiaards een handje. Je kiest zelf een thema, waarna het programma automatisch filters, muziek en tekststijlen aanwijst. Foto- en videobestanden die je in de film wilt gebruiken, sleep je eerst naar het Storyboard. Klik binnen de videobewerker bovenaan op het pictogram Een thema instellen (palet). Maak een keuze tussen de thema’s Avontuur, Elektrisch, Geliefd, Klassiek, Koel en Vreugde. Zodra je bevestigt met Gereed is het gekozen thema binnen enkele seconden actief.

©PXimport

Automatische video

Windows Foto’s flanst met gemak een volledige film voor je in elkaar. Hiervoor sluit je het bewerkingsvenster eerst af door linksboven op het pijltje te klikken. Kies nu voor Maken / Automatische video en selecteer alle fragmenten die je in de film wilt gebruiken. Via Maken geef je de film een naam. Klik op OK om de video te creëren. Wanneer je niet helemaal tevreden bent over het resultaat, klik je naast Remix laten maken op het ronde pictogram met de dubbele pijl. Windows Foto’s wijzigt vervolgens automatisch het thema, de inhoud, het tempo en de lengte van de video. Klik zo nodig meermaals op deze knop totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. Kies als laatste voor Exporteren of delen.

©PXimport

10 Opslaan in OneDrive

Windows Foto’s bewaart een lokale kopie op je computer, zodat je op een later moment aan de videomontage verder kunt sleutelen. Gebruik je meerdere Windows 10-systemen? In dat geval is het slim om het videoproject in de cloud op te slaan, zodat je op een andere pc of laptop ook nog aan de film kunt werken. Het programma heeft hiervoor ondersteuning voor Microsoft OneDrive ingebouwd. Handig, want de meeste gebruikers van Windows 10 hebben via een Microsoft-account automatisch toegang tot deze online opslagdienst. Klik bovenaan op het pictogram In OneDrive opslaan (wolkje met pijl) en bevestig nogmaals met In OneDrive opslaan. Er verschijnt een zwarte balk waarin je het uploadproces kunt volgen. Zeker bij een groot aantal bestanden duurt dit proces een tijdje.

11 Opslaan en delen

Als je tevreden bent met het eindresultaat, kun je de film opslaan en delen. Klik in het hoofdvenster van de videobewerker rechtsboven op het pictogram Een deelbaar videobestand exporteren (pijltje naar rechts). Je selecteert vervolgens de gewenste bestandsgrootte, waarbij je keuze hebt tussen S, M en L. Voor de beste kwaliteit kies je L, terwijl S garant staat voor een bescheiden bestandsomvang. Maak een keuze en wacht af totdat Windows Foto’s klaar is met exporteren. Het programma bewaart de film in de standaard afbeeldingenmap van Windows 10. Klik op Weergeven in verkenner om deze map te openen. Helaas heb je geen invloed op het gebruikte videoformaat. Windows Foto’s bewaart films namelijk altijd als mp4-bestanden. Via de optie Delen op sociale media, via e-mail of een andere app kun je de film verder verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan uploaden naar YouTube of het versturen van een e-mail met een videobijlage. De mogelijkheden hangen af van de geïnstalleerde apps in Windows 10.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.