Tip: Zo bescherm je Windows 8 tegen onhandige mensen

© PXimport

Tip: Zo bescherm je Windows 8 tegen onhandige mensen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 juli 2013 - 07:29

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Martin Gijzemijter

In een ideale wereld ben je de enige persoon die je pc gebruikt en blijven anderen daar met hun vingers vanaf. Echter, de kans is groot dat je in een huis woont waar meer mensen gebruik willen maken van die computer (zoals een partner en/of kinderen) en niets is frustrerender dan achter je pc gaan zitten om te ontdekken dat alles ontregeld is. Gelukkig is dat eenvoudig te voorkomen met gebruikersbeheer.

Nieuwe gebruiker aanmaken

Het is één van de oudste functies in Windows, maar toch weet nog lang niet iedereen dat het aanmaken van gebruikersaccounts de sleutel is tot een schone pc (tenzij je er in je eigen account ook een rommeltje van maakt natuurlijk.

© PXimport

Gebruikersaccounts zijn de ideale manier om zaken op de pc te scheiden.

Om een nieuwe gebruiker aan te maken open je het Configuratiescherm in Windows. Vervolgens klik je op Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts / Een ander account beheren. Onderin zie je nu de optie Een nieuwe gebruiker toevoegen in Pc-instellingen. Klik je hierop dan verschijnt er een scherm waarin je onderin kunt klikken op Een gebruiker toevoegen.

Vervolgens geef je alle gegevens van deze gebruiker in (je kunt het bijvoorbeeld koppelen aan een Microsoft-account voor handige zaken als Skydrive en Mail). Wanneer je deze stappen hebt doorlopen en een wachtwoord hebt toegekend aan de gebruiker, heeft de gebruiker nu een eigen account om mee in te loggen. Zorg er wel voor dat je eigen account ook is beschermd met een wachtwoord, anders kan me daar (uit gemakzucht) alsnog op inloggen.

Ouderlijk toezicht instellen

In Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts kun je vervolgens klikken op Ouderlijk toezicht voor een gebruiker instellen, om bepaalde restricties toe te kennen. De naam doet vermoeden dat dit alleen voor kinderen bedoeld is, maar het is ook heel handig om bijvoorbeeld het installeren van applicaties uit te schakelen voor gebruikers die er keer op keer een zooitje van maken. Je kunt ouderlijk toezicht inschakelen en de standaardinstellingen toepassen, maar je kunt ook alles tot in detail definiëren, zodat je precies bepaalt wat de gebruiker in kwestie wél en niet mag.

© PXimport

Met ouderlijk toezicht kun je beperkingen instellen om rommel te voorkomen.

Account verwijderen

Het allermooiste van accountbeheer is dat – wanneer een account een zooitje is geworden - je een gebruiker heel eenvoudig een schoon account kan geven door zijn huidige account te verwijderen en vervolgens datzelfde account weer opnieuw aan te maken. Houd er dan wel rekening mee dat die gebruikers eventuele foto’s en documenten die lokaal zijn opgeslagen in zijn gebruikersmappen kwijt is, dus even kopiëren die handel óf gewoon standaard opslaan op een externe netwerkschijf.

Een account verwijderen doe je door te klikken op Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts / Gebruikersaccounts verwijderen. Klik op het account dat je wilt verwijderen en vervolgens op Gebruikersaccount verwijderen. Vervolgens kun je een nieuw account aanmaken op de manier die in de eerste stap is omschreven.

© PXimport

Door een account weg te gooien en opnieuw aan te maken, doe je aan bliksemschoonmaak.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000