Speciale tekens in Facebook, Gmail en Twitter

© PXimport

Speciale tekens in Facebook, Gmail en Twitter

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 10 februari 2012 - 10:50

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Martin Gijzemijter

Facebook, Gmail en Twitter hebben in ieder geval één ding gemeen, op wat basismogelijkheden na (zoals vet en onderstreept in Gmail) ondersteunen de diensten maar weinig opsmuk voor de teksten die u typt. Dat is jammer, maar wil niet zeggen dat u zich daar bij neer hoeft te leggen. Met een paar handige trucjes kunt u uw teksten op de genoemde sites op een originele manier opleuken!

1. Twitter

Berichten op Twitter ondersteunen totaal geen opmaak, u kunt de tekst niet eens vet of schuingedrukt maken. Toch is er een manier om symbolen in te voegen in Twitter. Ten eerste ondersteunt Twitter gewoon ASCII-code, dus wanneer u de Alt-toets ingedrukt houdt en een code intypt, krijgt u het bijbehorende symbool te zien. Een overzicht met ASCII-codes vindt u op www.asciitable.com. Daarnaast is er nog een manier, met behulp van de website www.twsym.com. Surf naar deze website en voeg hem toe aan de bladwijzers van uw browser. Surf nu naar Twitter, log in en begin een nieuw bericht. Open de bladwijzer van Twitter Symbols die u zojuist hebt toegevoegd. Om nu een symbool dat u op deze pagina ziet in Twitter te krijgen, gaan we ouderwets kopiëren en plakken. Dubbelklik op een symbool om deze te selecteren en vervolgens op Ctrl+C om deze te kopiëren. Door vervolgens in het invoerveld van Twitter te klikken en te drukken op Ctrl+V, plakt u het symbool in het bericht.

© PXimport

Met behulp van ASCII-codes of de site Twitter Symbols kunt u alsnog speciale tekens in uw bericht invoegen.

2. Facebook

Eén van de lastige aspecten van Facebook is het feit dat de site voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Dat is op zich heel fijn, want het brengt vernieuwing, maar bepaalde trucs werken dan ineens niet meer. Zo kon u voorheen tekst in Facebook vetgedrukt maken door het tussen sterretjes te zetten en onderlijnd door het tussen liggende streepjes te zetten. Die mogelijkheid heeft Facebook inmiddels (al dan niet tijdelijk) verwijderd, maar de site bevat nog wel een hoop verborgen emoticons waar u wellicht het bestaan niet van weet. Typt u maar eens :putnam: in een bericht en u ziet een emoticon van een van de medewerkers van Facebook, of (^^^) voor de afbeelding van een haai. Een lijst met alle beschikbare Facebook-emoticons vindt u op www.facebookemoticons.nl. Handig om te weten is dat de ASCII-codes zoals omschreven in het stukje over Twitter, ook werken op Facebook. Ook de speciale tekens van de website Twitter Symbols werken hier, maar deze worden in de chat wel heel minuscuul weergegeven, dus dat loont de moeite nauwelijks.

© PXimport

Facebook heeft een flink aantal emoticons waarvan u het bestaan wellicht niet weet.

3. Gmail

Het e-mailgedeelte van Gmail kent enigszins opmaak, maar het chatgedeelte is daar volledig van verstoken. Toch kunt u ook hier weer de nodige trucs uithalen. Ten eerste werkt, op de Facebook-emoticons na, alles dat we hierboven hebben beschreven ook in Gmail-chat. Maar de Labs-functie van Gmail zorgt ervoor dat u ook de beschikking kunt hebben over een verborgen extra. Klik hiervoor op Instellingen in Gmail (het pictogram met het tandwiel) en vervolgens nogmaals op Instellingen. Klik op het tabblad Labs en typ emoji in het zoekveld. De optie Extra Emoji wordt gevonden, waarna u klikt op Inschakelen. Klik hierna op het tabblad Chatten en controleer of de onderste optie Emoticons is ingeschakeld. Wanneer u nu een chat opent in Gmail, ziet u rechtsonder een pictogram met een smiley. Klik hierop om het overzicht met emoticons te openen. U kunt in totaal kiezen uit drie tabbladen met emoticons en door op een emoticon te klikken wordt deze ingevoegd in de chat. Druk op enter om de emoticon daadwerkelijk te verzenden.

© PXimport

Gmail-chat heeft een verborgen optie voor extra emoticons. U dient deze in te schakelen via Labs!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000