Samsung Chromebook Plus - Een high-end Chromebook

© PXimport

Samsung Chromebook Plus - Een high-end Chromebook

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 2 februari 2017 - 08:48

Aangepast: 14 december 2022 - 14:27

Rens Blom

De vraag naar laptops in het algemeen daalt, maar Chromebooks winnen juist aan populariteit. Samsung richt zich met de nieuwe Chromebook Plus op de gebruiker die een high-end model zoekt, en vraagt 450 dollar voor het apparaat. Wij zoeken uit wat de 12,3 inch laptop te bieden heeft.

De buitenkant van de Chromebook Plus maakt direct duidelijk dat we met een duurder model te maken hebben. In tegenstelling tot instap-Chromebooks heeft de Plus-laptop een behuizing van aluminium, die stevig en luxe aanvoelt. Hij is compact en met 1,08 kilo ook licht. Interessant is de mogelijkheid om de Chromebook 360 graden te kantelen en hem te gebruiken als een grote tablet. Je kan hem ook in een tent-stand zetten om bijvoorbeeld films te kijken. Het is Samsung’s eerste convertible-Chromebook, maar fabrikanten bieden al langer zulke modellen aan. Lees ook: Wat is de beste Chromebook van dit moment?

Digitizer Pen

Het onderscheidende element van de Chromebook Plus zit ‘m in de drukgevoelige Digitizer Pen. Deze styluspen is weggewerkt in de zijkant van de laptop en kan gebruikt worden om te schrijven, te tekenen of de software te bedienen. Het concept is geleend van Samsung’s Galaxy Note-smartphones en -tablets, maar komt op de Chromebook Plus (nog?) niet goed tot zijn recht. Er treedt wat vertraging op bij de invoer en de drukgevoeligheid valt tegen. Daarbij moet gezegd worden dat we een pre-productielaptop getest hebben, en het mogelijk is dat Samsung de werking nog verbetert.

© PXimport

Het 12,3 inch lcd-beeldscherm oogt goed en is door de qhd-resolutie van 2400 bij 1600 pixels lekker scherp. Met de 3:2-schermverhouding valt goed te werken. De hoeveelheid aansluitingen is met twee keer usb-c, een micro-sd-slot en 3,5mm-aansluiting niet heel groot, maar voldoende. De voorkant huisvest ook een prima hd-webcam.

Specificaties

De hardware van de laptop laat eveneens een goede indruk achter. De 2GHz ARM Op1 hexacore-processor die speciaal voor Chromebooks gemaakt is, levert samen met 4GB werkgeheugen snelle prestaties af. Voor 450 dollar vinden we het opslaggeheugen van 32GB wel wat karig, al is dat te vergroten met een micro-sd-kaartje. De Samsung Chromebook Plus heeft ac-wifi, bluetooth en een 39W (5140 mAh) accu die acht uur mee moet gaan.

© PXimport

De Chromebook Plus draait op Google’s Chrome OS, dat inmiddels bekend is en naar behoren werkt. Handig is de aanwezigheid van de Play Store met meer dan twee miljoen Android-apps. Door het aanraakgevoelige scherm en styluspen kun je echt productief werken.

Conclusie

Samsung levert met de Chromebook Plus een premium convertible met fraaie behuizing, mooi scherm en goede hardware af. De prijs van 450 dollar is daar echter ook naar. De Chromebook Plus komt niet naar Nederland; Samsung is hier in 2014 gestopt met de verkoop van laptops.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000