Raumfeld Stereo M - Wanneer de Sonos-vermoeidheid toeslaat

© PXimport

Raumfeld Stereo M - Wanneer de Sonos-vermoeidheid toeslaat

Geplaatst: 17 februari 2015 - 17:31

Aangepast: 14 december 2022 - 15:47

Joris Peterse

Tijdens de presentatie van de Raumfeld Stereo M werd mij verteld dat de streaming speaker-systemen ideaal zijn voor wie Sonos-vermoeid is. Een term waar ik, als tevreden Sonos-gebruiker nog niet bekend mee was. Had ik onbewust toch deze vermoeidheid opgelopen en is de Stereo M 899 euro waard?

Het hifi-systeem van Raumfeld (onderdeel van Teufel) is dus fors geprijsd, voor hetzelfde geld heb je zo'n twee Sonos-systemen. Maar is binnen de lijn van Raumfeld-speakers valt het nog onder de nog duurdere Stereo L. Lees ook: Zo stream je films en muziek over het netwerk

Voor die 900 euro krijg je twee indrukwekkende speakers van 42 x 21 x 27 centimeter, ook het gewicht is niet niks: 10,5 en 11,5 kilo. Het verschil in gewicht zit 'm in het feit dat één van de speakers de netwerkonderdelen heeft ingebouwd. De lichtere speaker wordt met een kabeltje verbonden aan zijn zwaardere metgezel.

© PXimport

De speakers zijn groot, zwaar... en mooi.

Inpluggen en afspelen

Aansluiten van de Stereo M gaat moeiteloos. Een netwerkkabeltje, energiekabeltje en de onderlinge verbindingskabels zijn zo aangesloten en je bent klaar om te gaan. Optioneel kun je de speakers ook weer verbinden met andere Raumfeld-systemen. Via de Raumfeld-app op je smartphone of tablet (Android en iOS) koppel je vervolgens je mobiele apparaat en optioneel verbind je de speakers op je wifi-netwerk zodat je de ethernetkabel weer kunt loskoppelen. Vervolgens kun je muziek afspelen van streaming diensten Spotify, Napster, TuneIn en WiMP of van muziek op een netwerkshare of lokaal op je smartphone of tablet. We missen echter wel nog wat muziekdiensten en de mogelijkheid om via een desktopprogrammaatje af te spelen, zoals Sonos dat wel heeft.

Op het gebied van software en diensten verliest Raumfeld het nu al van Sonos. Maar gelukkig wordt op het belangrijkste gebied die concurrent wel flink te kijk gezet. De geluidskwaliteit is indrukwekkend, zelfs als je muziek van Spotify streamt, wat doorgaans toch niet de hoogste audiokwaliteit biedt. Maar als we heel kritisch luisteren is het geluid wel ietsje aan de doffe kant. Maar ondanks dat weten de 3-kanaals speakers en ingebouwde 320 watt versterker hun mannetje wel te staan, ook als het volume stevig opgekrikt wordt is er geen greintje vervaging te horen. Indrukwekkend.

 

© PXimport

Via de apps bestuur je de speakers, maar via knoppen speel je ook afspeellijsten af regel je het volume.

Conclusie

Ik baal van de Raumfeld Stereo M. Nu de testperiode achter de rug is, zit ik met een beteuterd gezicht op de bank als ik de Sonos aan zet. Ik had nooit wat aan te merken op de geluidskwaliteit, totdat de Stereo M liet horen wat ook mogelijk is. De Sonos-vermoeidheid blijkt dus pas toe te slaan na de uitprobeerfase, ondanks dat er wel degelijk punten van kritiek zijn, zoals de gebrekkige afspeelbronnen en het ontbreken van pc-software. Maar is de geweldige geluidskwaliteit wel 900 euro waard? Dat is iets persoonlijks natuurlijk. We raden je ook aan om de speakers eerst eens uit te proberen. Persoonlijk kies ik er voor zo'n bedrag toch liever voor met de mondhoeken naar beneden op de bank te blijven zitten.

7,0

Pluspunten

Geluidskwaliteit

Ontwerp

Installatie

Minpunten

Prijs

Beperkte stream-bronnen

Geen pc-software

Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs** € 899,- **Formaat** 42x21x27 cm **Gewicht** 10,5 + 11,5 kg **Verbindingen** Ethernet, wifi, usb, line-in **Ondersteuning** iOS, Android, Spotify, Napster, TuneIn, WiMP **Website** [www.raumfeld.com](http://www.raumfeld.com)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten