Puffin, de mobiele browser met een extraatje

© PXimport

Puffin, de mobiele browser met een extraatje

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 16 juli 2018 - 06:57

Aangepast: 14 december 2022 - 11:31

Ronald Smit

Puffin is een mobiele browser die zowel voor Android als iOS beschikbaar is. Met name voor iOS-gebruikers is hij interessant dankzij de ondersteuning van - jawel - Flash.

In principe volstaat de standaard browser Safari prima in iOS. Al was het maar omdat alle andere alternatieve browsers draaiend onder dit mobiele besturingssysteem verplicht zijn om gebruik te maken van dezelfde achterliggende engine. Kortom: het maakt qua rendering van de pagina's niet uit of je Safari of een alternatief pakt. Behalve als je het heel slim aanpakt, zoals ze bij Puffin hebben gedaan. In deze browser wordt Flash-content live afgespeeld op een server elders en vervolgens gestreamd naar Puffin. Ofwel: je kunt Flash-onderdelen op een website nu gewoon gebruiken.

Want hoewel Flash aan het uitsterven is, kom je het helaas nog heel veel tegen op sites. Soms zijn daardoor bijvoorbeeld formulieren niet te gebruiken, of andere onderdelen van een pagina of site. Heel irritant. En dat ligt wat ons betreft niet aan de browser die geen Flash ondersteunt, maar aan de webdesigner die de achterhaalde technologie allang had moeten ombouwen tot iets moderners. Hoe dan ook, met Puffin krijg je de beschikking over een pc-achtige browser. Met naast de support voor Flash nog wat andere handige extraatjes als bijvoorbeeld een virtuele muis. Of een virtueel toetsenbord, soms noodzakelijk als een invoerveld op een 'lastige' pagina niets als zodanig wordt herkend door de browser.

Aan de slag

Puffin is zowel in een gratis als betaalde versie verkrijgbaar. In deze laatste variant blijf je onder meer verschoond van advertenties. De werking van Puffin is simpel. Je hoeft van de extra functionaliteit namelijk niets te merken. Flash werkt zo uit de doos. Wil je een trackpad voor muisbesturing op je scherm zien, dan tik je op de knop met de drie streepjes rechtsboven in beeld. Zet in het geopende menu vervolgens de schakelaar achter Muis aan. Loop je tegen een veld aan op een pagina waarbij na aantikken geen virtueel toetsenbord op je apparaat verschijnt? Tik dan op Toetsenbord in hetzelfde menu. Voor iedere privacybewuste surfer is er de optie Nieuw incognitotabblad.

© PXimport

De Theater-modus leidt naar een full screen-browser zonder afleidende elementen. In deze modus kan je verder de kwaliteit van de Flash-onderdelen instellen. Tik daarvoor rechtsonder in beeld op de knop met de drie puntjes en gebruik de schuifregelaar. Minder kwaliteit levert natuurlijk een minder mooi ogend beeld op, maar bespaart ook data. Da's trouwens iets wat Puffin sowieso doet: data besparen. Webpagina's worden namelijk op servers elders geoptimaliseerd wat tot snelle laadtijden - ook op langzamere apparaten - moet leiden. Vergeet tot slot ook de instellingen (tandwieltje) van Puffin niet even te doorlopen om het geheel te finetunen. Bereikbaar via de drie streeptjes-knop in de de normale weergave, rechtsboven in beeld.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000