iOS 16 en watchOS 9: de belangrijkste veranderingen

iOS 16 en watchOS 9: de belangrijkste veranderingen

Software

Geplaatst: 8 september 2022 - 07:38

Aangepast: 19 september 2022 - 07:55

Wesley Akkerman

Tijdens het najaarsevent van Apple kondigt de techgigant tevens de releasedatum van iOS 16 aan. Ook horen we meer over het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch: watchOS 9.

We beginnen met iOS 16. De nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem is vanaf maandag 12 september te downloaden voor iedereen die daar een geschikte iPhone voor heeft. Wanneer de update arriveert, dan krijg je daar vanzelf een melding van. En anders kun je via de app voor instellingen checken of die voor jou gereedstaat.

Nieuwe iOS 16-functies

iOS 16 brengt een groot aantal functies met zich mee, waar we er een aantal van uitlichten in dit artikel. Zo hebben gebruikers meer te zeggen over het uiterlijk van iOS. Je kunt bijvoorbeeld het vergrendelde scherm aanpassen. Je verandert dan het lettertype, de afbeelding en de widgets, bijvoorbeeld. Ook kun je het uiterlijk van het vergrendelde scherm gedurende de dag aanpassen, mocht je dat willen. Je raakt het scherm aan, houdt hem even vast en veegt dan één keer.

Binnen de iMessage-app van Apple kun je – tot vijftien minuten na het versturen – een bericht aanpassen. Ontvangers kunnen dan in een nieuw overzicht bekijken welke aanpassen de verzender gemaakt heeft. Binnen diezelfde app is het tevens mogelijk berichten terug te halen. Dat kun je doen tot twee minuten na het versturen van zo’n bericht. En binnen de Berichten-app is het mogelijk berichten te markeren als ‘ongelezen’. Zo kun je op een later moment terugkeren en het bericht op je gemak beantwoorden.

De mailapplicatie van iOS 16 krijgt soortgelijke functies. Je kunt verstuurde e-mails vlak nadat je ze verstuurde, meteen terughalen wanneer je toch nog snel een fout ontdekt. Je hebt hier maar heel even de tijd voor. Daarnaast kun je het verzenden van mails inplannen. Beide functies zijn overigens ook beschikbaar in concurrerende maildiensten, zoals Gmail. En over communicatie gesproken: in de VS en Canada kunnen gebruikers straks SOS-berichten versturen via satellietcommunicatie.

Tot slot brengt Apple officieel passkeys naar iOS 16. Deze optie moet het wachtwoord gaan vervangen op je smartphone, met een veiliger alternatief. Ook kan de software detecteren wanneer je een auto-ongeluk gehad hebt. Dit zijn slechts enkele functies die je kunt verwachten; uiteraard biedt iOS 16 veel meer nieuwe mogelijkheden aan.

Voor meer informatie over iOS en de nieuwe iPhones, lees je dit bericht.

En hoe zit dat met wachtOS 9?

Het watchOS-besturingssysteem kreeg ook nog een beetje aandacht van Apple. Versie 9.0 biedt onder meer een Low Power-modus aan. Dit modus is beschikbaar op alle Apple Watch-modellen vanaf de Series 4. Dat is logisch, aangezien de Series 3 onlangs uit productie genomen werd. Wanneer je de Low Power-modus activeert, dan gaat een Apple Watch tot 36 uur mee (in plaats van rond de achttien uur).

Dat aantal bereikt watchOS 9 door enkele functies uit te schakelen. Zo doet het altijd-aan-scherm het niet meer, starten je workouts niet automatisch en krijg je geen updates meer over de gezondheid van je hart. Andere functies, zoals activiteitentracking en valdetectie blijven wel actief. De nieuwe Low Power-modus werkt naast de Power Reserve-modus, die alleen de tijd laat zien wanneer je hem activeert.

De Low Power-modus is één van de belangrijkste functies die straks onder meer naar de Apple Watch Series 8 komt (evenals de nieuwe SE en de Ultra). De nieuwe smartwatches leggen daarnaast ook, dankzij extra sensoren, meer nadruk op de gezondheid van vrouwen en hun cyclus. Daarnaast is er een crashdetectie aanwezig, die de hulpdiensten inschakelt op het moment dat je een auto-ongeluk gehad hebt.

Voor meer informatie over watchOS 9 en de nieuwe Apple Watch-modellen, lees je dit bericht.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000