Iiyama ProLite XUB2395WSU - Blast from the past

© PXimport

Iiyama ProLite XUB2395WSU - Blast from the past

Geplaatst: 20 september 2018 - 10:51

Aangepast: 14 december 2022 - 11:29

Stephan Overbeeke

Lange tijd terug waren WUXGA (1920x1200p) schermen de standaard in zakelijke monitoren, maar de laatste jaren zien we ze nauwelijks meer met tal van hogere resolutie opties op de markt. Kan iiyama met de ProLite XUB2395WSU de oude standaard nieuw leven inblazen?

Vreemd was de voormalige populariteit van deze WUXGA-schermen met 16:1-beeldverhouding niet. In de tijd dat Full HD nog niet eens een gegeven was kreeg je met WUXGA toch 10 procent extra werkruimte. De resulterende verhoogde productiviteit werd vooral in de zakelijke markt zeer gewaardeerd, het verschil in een applicatie als Excel is fors.

Met de komst van 1440p- en 4K-schermen leek deze standaard een stille dood te sterven, vooral gezien het prijsvoordeel van de schermen met deze traditionelere 16:9 verhouding. De iiyama XUB2395WSU is het eerste 16:10 scherm dat wij in een lange tijd zien, en neemt in elk geval het eerste zorgenpuntje weg: dit 22,5 inch ips-scherm kost niet meer dan een beetje 24 inch Full HD-scherm, daarmee is de XUB2395WSU iets kleiner, maar is de netto werkruimte wel groter.

Media has no description

© PXimport

Prima prestaties

Als scherm presteert de XUB2395WSU zoals we van een zakelijk model zouden verwachten: fysiek stevig, ruim verstelbaar en een keurige beeldkwaliteit dankzij een afstelling met goede prestaties op gebied van kleurafstelling, gamma en contrast. Zelfs liefhebbers van een incidentele game worden niet in de steek gelaten met een redelijke snelheid en FreeSync-ondersteuning tot 75Hz.

Ook zien we een prima featureset met DisplayPort, HDMI en VGA, VESA-mount, speakers en usb2.0-hub. Het enige echte minpuntje op een verder prima testresultaat is de vrij beperkte maximale helderheid van 266cd/m2: in extreem lichte kantoren zouden we er toch een vraagteken bij zetten. Daar staat wel weer een uitstekende dimbaarheid en een laag verbruik tegenover.

De meerwaarde van de extra verticale pixels ten opzichte van Full HD staat niet ter discussie, maar voor een paar tientjes meer zien we ook de eerste 1440p schermen in vizier komen die netto nog flink meer werkruimte bieden. Als netto werkruimte je voornaamste overweging is dan zouden we die extra investering toch zonder meer doen. Al merken we wel op dat je dan wel een groter scherm krijgt dan de bescheiden 22.5 inch die deze XUB2395WSU telt.

Conclusie

Als gevolg van de ontwikkelingen wat resolutie betreft en de trend dat monitoren alsmaar groter worden, lijkt de XUB2395WSU daarmee vooral een optie voor een bescheiden niche die heel bewust een kleiner -doch degelijk- scherm zoekt, maar voor een beperkte meerprijs boven Full HD-modellen de circa 10 procent extra werkruimte niet wil missen.

7,0

Ons oordeel

Iiyama ProLite XUB2395WSU

Pluspunten

Ergonomische voet

Prima beeldkwaliteit en afstelling

Kent geen directe concurrenten

Minpunten

Vooral interessant als een maatje groter geen optie is

Maximale helderheid

Conclusie

**Prijs** € 184,- **Formaat** 22,5 inch **Resolutie** 1920x1200p (WUXGA) **Paneeltype** IPS **Refreshrate** 60Hz (75Hz met Freesync) **Freesync/G-Sync** Freesync **Aansluitingen** DisplayPort, HDMI, VGA **Extra’s** VESA-mount, Speakers, usb2.0-hub **Website** [www.iiyama.com]( https://iiyama.com/nl_nl/products/prolite-xub2395wsu-b1/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten