Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe printer

© PXimport

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe printer

Geplaatst: 23 maart 2017 - 08:30

Aangepast: 24 november 2022 - 12:27

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Dat printers niet meer zo populair zijn als vroeger, heeft alles te maken met dat ze niet zo noodzakelijk meer zijn als vroeger. Het merendeel van onze communicatie verloopt digitaal en foto’s afdrukken is (in verhouding) sneller en goedkoper als je ze online bestelt. Dat wil echter niet zeggen dat de printer geen bestaansrecht meer heeft, want zo af en toe zul je toch echt nog wel eens iets moeten printen, en dan wil je wel een goede machine hebben staan. Waar moet je tegenwoordig op letten bij het kopen van een printer?

Tip 01: All-in-one?

Wie heel vroeger wilde scannen, printen en faxen, had daar drie apparaten voor nodig. Gelukkig is dat al jaren niet meer zo. All-in-one machines die twee van of zelfs ál deze functies bevatten zijn niet alleen al heel lang op de markt, ze zijn óók nog eens een stuk goedkoper geworden. De grote vraag is natuurlijk, heb je eigenlijk wel een all-in-one nodig? Stel jezelf daarbij de vraag: hoe lang is het geleden dat ik iets gefaxt heb (indien ooit) en hoe lang is het geleden dat ik iets gescand heb? Is het antwoord langer dan twee jaar geleden, dan is investeren in een all-in-one eigenlijk zonde, want je betaalt voor allerlei functionaliteit die je niet nodig hebt. Daarbij komt dat, mocht je tóch een keer iets willen scannen, dan kun je dat tegenwoordig prima met je smartphone doen. Dat werkt uiteraard niet als je vaak tientallen documenten moet scannen, maar dan was je antwoord op bovenstaande vraag anders geweest.

Fax en scan je nooit? Dan is een all-in-one misschien heel erg zonde van je geld.

© PXimport

Tip 02: Inkjet of laser?

Misschien wel de belangrijkste vraag in dit artikel. Wil je een inkjet of een laserprinter? Er wordt vaak geroepen dat een laserprinter veel beter is dan een inkjetprinter, maar dat is niet per se waar. Het hangt allemaal af van waarvoor je de printer wilt gebruiken. Moet je regelmatig grote hoeveelheden documenten afdrukken met veel tekst, dan is een laserprinter absoluut aan te raden. Laserprinters zijn veel sneller en in het algemeen veel goedkoper dan inkjetprinters als het om inktverbruik gaat (bij het printen van tekst). Daarbij is er nog een tweede vraag: wil je een zwart-witlaserprinter of eentje die ook kleur aankan? Wil je veel foto’s gaan afdrukken, dan raden we geen laserprinter aan. Er zijn echt wel laserprinters die prachtige foto’s kunnen afdrukken, maar wil je echt topkwaliteit dan ben je vele honderden euro’s kwijt, terwijl een relatief goedkope inkjet prachtige foto’s afdrukt.

Inkjet en laser hebben zo hun eigen voordelen. Bekijk de eigenschappen en bepaal wat belangrijk voor je is.

© PXimport

Denk goed na over wat je met je printer wilt gaan doen

-

Tip 03: Groot of compact

Ben je niet van plan om tekst af te drukken, maar gaat het je vooral om het afdrukken van foto’s, dan kun je ook nog overwegen om niet voor een grote printer te gaan, maar voor een compact model, zoals de Selphy van Canon. Zo’n compacte printer gebruikt een heel andere technologie dan inkjet (of laser) en drukt afhankelijk van prijsklasse fenomenaal mooie foto’s af. Met een prijs van rond de 30 cent per foto ben je wel een stuk duurder uit dan wanneer je online zou afdrukken en ook iets duurder dan wanneer je een inkjetprinter zou gebruiken. Gebruiksgemak en flexibiliteit zijn daarom doorslaggevende factoren wanneer je kiest voor een compacte printer. Daarbij is het meegenomen dat er niet voortdurend een enorm apparaat in je huiskamer of elders in huis staat. Daarnaast is dit soort printers standaard zéér compatibel met smartphones: even een foto van je smartphone afdrukken kan bijna niet eenvoudiger.

Als je alleen foto’s afdrukt, zou je ook een compacte printer kunnen overwegen.

© PXimport

Tip 04: Connectiviteit

Uiteraard bieden niet alleen compacte printers ondersteuning voor smartphones, steeds meer gewone printers laten je rechtstreeks vanaf je smartphone naar de printer afdrukken en vandaag de dag is dat een functie die je waarschijnlijk wel wilt hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om je af te vragen of je de printer draadloos met je thuisnetwerk wilt verbinden. Als je op zolder weinig netwerkbereik hebt en dat is waar je je printer neerzet, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je problemen ondervindt bij het printen. Toch is een draadloze printer wel verdraaid handig, omdat je simpelweg niet gebonden bent aan locatie. Wij raden aan om de keuze tussen ethernet en draadloos niet te laten afhangen van het wifi-bereik in huis. Heb je niet genoeg bereik, dan kun je dat namelijk prima oplossen met behulp van wifi-extenders of een extra accesspoint.

Kies tussen draadloos of bedraad en kijk ook meteen of je vanaf je smartphone kunt printen.

© PXimport

Tip 05: Display

Aanraakschermen zijn inmiddels de gewoonste zaak van de wereld, ook om de printer ermee te bedienen. Er zijn echter ook nog steeds veel printers die helemaal niet zo’n display hebben, maar een ouderwets schermpje met wat knopjes of zelfs helemaal geen display. Dat hoeft geen probleem te zijn, de vraag is vooral wat jij prettig vindt. Wil je de printer graag makkelijk kunnen configureren vanaf het apparaat zelf (netwerkinstellingen bekijken, aanpassen, inktniveaus bekijken enzovoort) of vind je het geen probleem om dat via de pc zelf te doen? Denk bijvoorbeeld aan een all-in-one waarop je een reeks documenten wilt scannen en samenvoegen op je pc tot één pdf-bestand. Zelfs als je printer dichtbij je pc staat, is het niet ideaal om telkens tussen de twee apparaten heen en weer te lopen. Vanaf je printer de opdracht kunnen configureren via een display is dan wel heel fijn. Ben je dat allemaal niet van plan? Dan is een printer zonder display prima.

Heel veel printers hebben tegenwoordig een display, maar in theorie is dat niet nodig. Vind je het belangrijk genoeg om ervoor te betalen?

© PXimport

Tip 06: Ondersteuning

Goedkoop is duurkoop geldt misschien in veel gevallen, maar als het gaat om printers is dat niet altijd waar. Je kunt voor een paar tientjes een printer kopen die prima foto’s print en tekstdocumenten waar niets op aan te merken is. Wat echter belangrijk is, is hoeveel ondersteuning er is voor nieuwe en verschillende besturingssystemen. Staar je daarbij niet blind op de bekendheid van een merk, maar ga op onderzoek uit. Misschien is het model dat jij op het oog hebt al een paar jaar oud, en is het een printer van een merk dat z’n producten, bijvoorbeeld, maar vijf jaar ondersteunt met drivers. Je kunt dit eenvoudig online uitzoeken, bijvoorbeeld door op de website of het forum van het betreffende merk te kijken. Als een merk er bijvoorbeeld de gewoonte van maakt om producten vrij kort (of niet breed) te ondersteunen met drivers, dan zal die informatie vrij snel naar voren komen bij het zoeken.

Een goede en lange ondersteuning is wel zo fijn voor het gebruik van je printer in de toekomst.

© PXimport

Het kostenplaatje gaat verder dan de aanschaf alleen

-

Tip 07: Inktkosten

Een ander voorbeeld van goedkoop is duurkoop: voor vier tientjes kun je al een prima inkjetprinter in huis hebben. Dat lijkt niet duur. De kans is echter aanwezig dat de printer allesbehalve efficiënt print en/of dat de aanschaf van nieuwe inkt ontzettend duur is. Dan is de initiële aanschafprijs misschien niet hoog, maar als je regelmatig print, heb je dat voordeel binnen een jaar al teniet gedaan doordat de machine peperdure inkt slurpt alsof het water is. Ook hier geldt: het is niet per definitie zo dat als je een goedkope printer koopt, dat deze automatisch heel veel inkt verbruikt en dat de inkt duur is. Maar het is wel degelijk mogelijk (overigens ook bij duurdere printers), dus laat je niet alleen leiden door de prijs. Bekijk de prijs van een inkt of tonercartridge (en vergelijk vooral ook inkt met toner), en ook hoeveel pagina’s (tekst, maar ook foto’s) er met zo’n cartridge kunnen worden afgedrukt. Op die manier kun je eenvoudig berekenen hoeveel je betaalt per afdruk op A4. Overigens kun je ook zoeken op Google om te zien of iemand die vergelijking al voor je heeft gemaakt.

Als de printer heel goedkoop is, maar de inkt een fortuin kost, ben je alsnog duur uit.

© PXimport

Tip 08: Inktverbruik

Wat ook van groot belang is, is de manier waarop de printer met het inktverbruik omspringt. Heeft de printer een cartridge met daarin alle kleuren of heeft elke kleur een losse cartridge? Dat lijkt niet zo boeiend, maar is het wel degelijk. Want stel nu dat je vaak je briefpapier print en je logo heeft een blauwe kleur, of je kinderen zijn enorm fan van superman (blauw en rood). In dat geval zullen blauw en rood de eerste kleuren zijn die leeg zijn. Wanneer je een cartridge hebt die alle kleuren bevat, dan is dit zeer ongunstig, want zodra een kleur helemaal op is, zul je de gehele cartridge moeten vervangen, terwijl geel misschien nog wel bijna helemaal vol zit. Pure verspilling is dat en dat is natuurlijk ook van invloed op de prijs per pagina. Ook belangrijk: maakt de printer gebruik van een fotocartridge en op wat voor manier? Sommige fotocartidges worden gebruikt om zwart te printen als zwart op is en dat is zonde van je geld want fotocartridges zijn veel duurder. Dit laatste vereist uiteraard wel even flink wat zoekwerk op internet. Heb je gekozen voor een laserprinter, dan speelt dit probleem niet omdat de toners altijd maar één kleur bevatten.

Lees ook:12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

Kijk ook naar de manier waarop de inkt gebruikt wordt. Verspilling kan erg duur zijn.

© PXimport

Je kunt een snelheidsmonster kopen, maar heb je die nodig?

-

Tip 09: Snelheid

Een laserprinter is doorgaans een stuk sneller dan een inkjetprinter. Maar tussen de snelheden van inkjetprinters en laserprinters onderling zitten ook grote verschillen. Zo haalt de ene laserprinter twintig pagina’s per minuut, terwijl een duurder exemplaar met gemak het dubbele haalt. Maar ook inkjetprinters kunnen dit soort snelheden halen. De vraag is: hoe belangrijk is het voor je? Snelheid is namelijk één van de factoren in printers waar je voor betaalt. Moet je regelmatig je boekhouding afdrukken, of veel foto’s of andere documenten met veel pagina’s, dan is het belangrijk dat je een snelle printer hebt. Is dat niet het geval, en gaat het om af en toe een printje, waarom zou je dan betalen voor snelheid? Dat is alsof je met een Ferrari boodschappen gaat doen. Laat je dus in een winkel niet overtuigen van het feit dat duurder per definitie beter is.

Tip 10: Kwaliteit

Tja, en dan de kwaliteit. Printers hebben qua afdrukkwaliteit enorme sprongen gemaakt in de afgelopen jaren. Vrijwel alle printers drukken op prima kwaliteit af. Als het om foto’s gaat, speelt kwaliteit natuurlijk wel een grote rol, maar óók foto’s worden op een printer van een paar tientjes prima afgedrukt. Verder is het goed om te weten dat, dure uitzonderingen daargelaten, laserprinters eigenlijk niet bedoeld zijn voor het afdrukken van foto’s (afbeeldingen zien er in principe prima uit, maar foto’s op fotopapier uit een laserprinter zijn doorgaans nu eenmaal minder). Omdat er via internet bijna niet goed achter te komen is welke printer wel mooie afdrukken maakt en welke niet, raden we sowieso aan om naar een fysieke winkel te gaan, een foto af te laten drukken en deze simpelweg te vergelijken. Zien is immers geloven.

De meeste moderne printers drukken af in prima kwaliteit, maar dure printers printen foto’s vaak wel mooier. Vergelijk de prints eens in de winkel.

© PXimport

Denk ook even aan de extra mogelijkheden

-

Tip 11: Dubbelzijdig?

Dit punt is lang niet voor iedereen belangrijk, maar als je graag wilt dat je printer automatisch dubbelzijdig afdrukt, dan is het heel belangrijk om daar tijdens de koop bij stil te staan. Slechts weinig printers ondersteunen deze functie (je kunt altijd wel handmatig dubbelzijdig printen in door het in twee stappen te doen, maar dat tellen we niet mee). HP heeft modules die je kunt kopen die dubbelzijdig printen ondersteunen, maar die passen lang niet op alle printers. Iets om specifiek op te letten dus. Hetzelfde geldt voor scannen: er zijn scanners die aan twee kanten van een document tegelijk kunnen scannen, iets wat je bizar veel tijd kan schelen als je veel documenten moet scannen. Maar ook hier geldt: de meeste scanners in all-in-one-printers hebben deze functie niet, dus het is iets om specifiek naar te zoeken.

Wil je dubbelzijdig kunnen printen? Dat kunnen lang niet alle printers, dus let daarop.

© PXimport

Tip 12: Extra mogelijkheden

Tot slot is het ook heel belangrijk om goed te kijken naar de extra mogelijkheden van de printer. Sommige (all-in-one-)printers hebben namelijk de mogelijkheid om dia’s in te scannen. Daarnaast hebben veel printers (maar niet alle) een speciale lade voor het printen van bijvoorbeeld foto’s of enveloppen. Wil je dit soort functies, dan is het goed om daarnaar te kijken, maar zelfs als je er niet in geïnteresseerd bent is het goed om dit te checken, om te voorkomen dat je een printer koopt met allerlei fratsen waar je helemaal niets aan hebt.

Denk ook aan extra mogelijkheden, zoals dia’s scannen, een aparte fotolade enzovoort.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten