ID.nl logo
12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past
© PXimport
Zekerheid & gemak

12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

Er zijn enorm veel printers te koop en zowel de mogelijkheden als de prijzen lopen flink uiteen. Dat maakt het lastig om er eentje uit te kiezen die goed bij je wensen past. Print je alleen documenten of wil je ook foto's op hoge kwaliteit afdrukken? Wij helpen je op weg.

Tip 1: Printmogelijkheden

Voordat je een printer koopt, is het verstandig om even stil te staan bij de vraag waar je hem voor denkt te gaan gebruiken. Print je bijvoorbeeld veel documenten of ga je ook foto's afdrukken? Druk je documenten voornamelijk af in zwartwit of moet het in kleur vanwege de illustraties? En als je foto's afdrukt, stel je dan hoge eisen aan kleurechtheid, detaillering en houdbaarheid, of is het meer bedoeld om af en toe een kiekje aan iemand te laten zien?

Wil je dat zelfs de langste documenten snel afgedrukt zijn, of maakt het je niet uit als de printer daar een tijdje voor nodig heeft. Al deze facetten bepalen welke printer het beste bij jou past. Voor de een volstaat een eenvoudige printer, terwijl een ander een supersnel apparaat wil hebben met de allernieuwste snufjes aan boord. Zet daarom eerst voor jezelf op een rijtje wat voor jou de belangrijkste eigenschappen zijn. Wat heb je per se nodig, wat is handig om te hebben en wat mis je niet als het er niet opzit.

©PXimport

Sta eerst stil bij wat je met een printer wilt doen.

Tip 2: Inkjet of laser

Een eerste keuze waar je mee te maken krijgt, is of je beter een inkjetprinter of een laserprinter kunt nemen. Voor consumenten is een inkjet vaak de beste keuze. Het zijn veelzijdige printers waarmee je behalve documenten ook mooie foto's kunt afdrukken. Je hoeft alleen van tijd tot tijd een nieuwe inktcartridge te plaatsen en uiteraard wat papier in de lade te leggen. Er wordt met vloeibare inkt gewerkt en om te voorkomen dat de printkop verstopt raakt, is het verstandig om de printer met enige regelmaat te gebruiken.

Je hoeft heus niet elke week te printen, maar zet hem liever niet maandenlang stil. Laserprinters zijn vooral goed in het afdrukken van documenten en kunnen dat razendsnel. Tekst en illustraties komen bijvoorbeeld haarscherp op papier. Vergeleken met inkjet zijn ze net wat minder geschikt als je hoge eisen stelt aan foto's. Een laserprinter werkt met poeder (toner) en kan gerust een tijdlang stilstaan. Hij is duurder in aanschaf en komt vooral van pas als je vaak en veel print. Over een langere periode komen de kosten per pagina lager uit dan bij een inkjetprinter. Behalve in zwart-wit kun je tegenwoordig met een laserprinter ook prima in kleur werken.

Tip 3: Dubbelzijdig

Heb je regelmatig documenten die langer zijn dan een paar velletjes? Dan is het handig als de printer dubbelzijdig kan afdrukken. Dat spaart niet alleen papier en dus geld (hoewel de duplexmodule de aanschafprijs van een printer hoger maakt), de stapel papieren op je bureau slinkt ook nog eens met de helft. Vroeger moest je zorgvuldig te werk gaan om dubbelzijdig te printen.

Alles moest in een bepaalde volgorde gebeuren en je moest zelf de stapel papier opnieuw in de papierbak stoppen voor de tweede ronde. Tegenwoordig draaien printers die zo'n speciale duplexmodule hebben het papier automatisch voor je om. Je hoeft alleen in de printerinstellingen van bijvoorbeeld Microsoft Word aan te geven dat je dubbelzijdig wilt afdrukken en de rest gaat vanzelf. Het overwegen waard.

Tip 4: Speciale media

De meeste printers slikken papier tot en met A4-formaat. In de papierlade zitten schuifjes die de lade passend te maken voor het papierformaat dat je gebruikt. Heb je grotere afdrukken nodig, hetzij voor documenten, hetzij voor foto's, dan kun je beter een printer nemen waarin A3-formaat past, al zijn die schaarser. Soms heb je maar een enkel velletje van een afwijkende papiersoort nodig. Bijvoorbeeld een extra dikke papiersoort, een stickervel of een enveloppe.

©PXimport

Aan de achterzijde zit vaak een extra invoermogelijkheid voor speciale media.

Dan is het wat omslachtig als je eerst het gewone papier uit de papierlade moet halen, om vervolgens dat ene velletje of de enveloppe erin te leggen en de maatschuifjes bij te stellen. Daarnaast mag je papier of karton vanaf een bepaalde dikte niet in de lade leggen, omdat het printermechanisme dan kan beschadigen. Vandaar dat printers vaak over een extra invoermogelijkheid beschikken waarmee je snel één velletje in de printer invoert. Meestal zit dit aan de achterkant. Je geeft bij de printerinstellingen aan dat je deze invoer wilt gebruiken, plaatst het vel of de enveloppe in deze handmatige papierinvoer en de printer trekt hem automatisch naar binnen.

Tip 5: Fotolade

Druk je wel eens foto's af? Sommige printers hebben een extra papierlade waarin je een stapeltje fotopapier van tien bij vijftien of dertien bij achttien centimeter kunt plaatsen. Dat zijn standaardformaten als het om foto's gaat, vandaar dat er een speciale wat kleinere lade voor aanwezig is. Druk je foto's liever op A4-fotmaat af, dan kan dat natuurlijk ook door de gewone papierlade te gebruiken. Het handige van de extra lade is dat je zodoende altijd een voorraadje fotopapier in de printer hebt zitten en je op elk moment een foto kunt afdrukken. Normaal moet je zelf aangeven dat je vanuit deze speciale fotopapierbak wilt printen, maar druk je een foto rechtstreeks vanaf je smartphone of tablet af (zie ook tip 14), dan wordt vaak automatisch de juiste bak gekozen.

©PXimport

Printers hebben regelmatig een extra papierlade voor kleine vellen fotopapier.

Tip 6: Schijfjes printen

Brand je nog wel eens foto's, een film, of andere bestanden op een cd of dvd? Je kunt natuurlijk met een speciale viltstift op het etiket schrijven wat je erop hebt gezet, maar het staat een stuk netter als je daar je mooie nieuwe printer voor gebruikt. Bij de printers die dit specifiek ondersteunen, stop je via een houder de cd of dvd in je printer en met de meegeleverde software kun je vervolgens een mooi etiket ontwerpen en afdrukken. Let wel: je kunt dit alleen doen met schijfjes die hier speciaal voor geschikt zijn. Meestal herken je ze aan de matte blanco bovenzijde en uiteraard staat het in de omschrijving op het etiket.

©PXimport

Met een speciale houder kun je een mooi etiket op een schijfje afdrukken.

Tip 7: Snelheid

Niet elke printer is even snel. Je hebt langzame printers, snelle printers en alles er tussenin. Snelheid is niet voor iedereen even belangrijk. Niemand wil uren op een enkel velletje wachten, maar als je slechts sporadisch een dikke stapel afdrukt, is het vast niet erg als het een keertje wat langer duurt. Het aantal pagina's per minuut (ppm) staat altijd netjes in de specificaties vermeld. Deze snelheidsaanduiding is vooral handig als je printers met elkaar wilt vergelijken, maar nog geen overduidelijke winnaar kunt aanwijzen. Houd er wel rekening mee dat de snelheid van printers snel inzakt naarmate de printkwaliteit hoger wordt en als je in kleur in plaats van zwart-wit print.

Een conceptafdruk zal vrijwel altijd razendsnel klaar zijn, terwijl een document met hoge afdrukkwaliteit of een kleurenfoto er beduidend langer over doet. Printen in zwart-wit kan bijvoorbeeld met tien pagina's per minuut gaan, terwijl dit in kleur terugvalt naar vijf pagina's per minuut. Print je met conceptkwaliteit, dan haal je misschien wel dertig (zwart-wit) of twaalf (kleur) pagina's per minuut. Ook dubbelzijdig printen duurt altijd wat langer, omdat elk vel papier via een ingenieus systeem automatisch voor je wordt omgedraaid.

©PXimport

Vooral laserprinters staan bekend om de hoge snelheid van printen.

Tip 8: Fotokwaliteit

Met nagenoeg elke printer kun je foto's afdrukken. Dat wil niet zeggen dat ze altijd even mooi worden. De printers die de mooiste afdrukken maken, hebben vaak extra veel kleurcartridges aan boord of gebruiken bij foto's een speciale zwarte inkt uit een zogenoemde fotozwart-cartridge. Die is nodig om zoveel mogelijk levensechte kleurnuances te mengen en echt diepzwart te tonen. Als het printen van kwalitatief hoogwaardige foto's belangrijk is, is het verstandig om in een winkel enkele proefafdrukken te maken. Kijk liever niet te veel naar de plaatjes die de verkoper van de fabrikant heeft gekregen, die zijn ongetwijfeld fantastisch. Vraag liever of je zelf wat eigen foto's mag meenemen en druk ze ter plekke af op goed fotopapier.

©PXimport

De fotokwaliteit beoordeel je het beste door je eigen foto's mee te nemen.

Tip 9: Inktcartridges

Voor elke printer zijn specifieke inktcartridges nodig. In sommige printers van een fabrikant kun je dezelfde cartridges gebruiken, maar nooit tussen verschillende merken. Koop je een nieuwe printer, dan zit er altijd een setje cartridges bij, zodat je meteen aan de slag kunt. Daarom let je in het begin misschien niet zo op de prijs van nieuwe cartridges. Dat komt pas zodra de eerste leeg dreigt te raken. Het kan schrikken zijn als je dan pas ontdekt dat de inktcartridges voor jouw printer behoorlijk aan de prijs zijn. Kijk daarom voor aanschaf niet alleen naar de prijs van een nieuwe printer, maar ook naar de kosten en de inhoud van cartridges.

Het kan best zijn dat het voordeliger is om een iets duurdere printer te kopen, als je daarna jarenlang van goedkopere cartridges profiteert. Losse inktcartridges hebben de voorkeur, omdat je dan alleen de kleuren hoeft te vervangen die op zijn. Geen zin in verwisselen? Er zijn ook printers die met inkttanks werken. Die van Epson hoef je volgens de fabrikant pas na twee jaar bij te vullen met speciale inktflesjes.

Tip 10: Scannen en kopiëren

Het gros van de printers is tegenwoordig een zogenoemde all-in-one printer, waarmee je meteen ook documenten en foto's kunt inscannen of kopiëren. Handig, want dan heb je geen aparte (flatbed)scanner meer nodig. Er wordt software meegeleverd zodat je direct documenten en foto's kunt inscannen. Daarnaast kun je uiteraard ook allerlei software van derden gebruiken. Een groot pluspunt is dat je met een all-in-one zonder pc kunt scannen als er een kaartlezer of usb-aansluiting aanwezig is.

Je plaatst het origineel onder het scandeksel, drukt op een paar knoppen of bedient het aanraakscherm en vervolgens wordt de scan naar een usb-stick of geheugenkaartje weggeschreven in jpg- of pdf-formaat. Heb je snel ergens een kopietje van nodig? Inscannen en vervolgens weer afdrukken is dan wel een beetje omslachtig, en ook onnodig. Het gaat veel sneller via de kopieerfunctie die standaard op de printer zit. Scan je regelmatig langere documenten? Luxe modellen hebben een automatische dubbelzijdige documentinvoer waarin je een stapeltje papier plaatst, zodat je niet velletje voor velletje op de scanplaat hoeft te leggen.

©PXimport

Ideaal is dat je met een all-in-one meteen ook een scanner in huis haalt.

Tip 11: Draadloos printen

Vroeger was het nodig om een printer rechtstreeks aan een computer te koppelen via bijvoorbeeld een usb-kabel. Met als nadeel dat de printer het alleen deed als die specifieke computer aanstond en hij pas vanaf andere pc's bereikbaar was nadat je het nodige configuratiewerk achter de rug had.

Tegenwoordig kun je nagenoeg elke printer aan je thuisnetwerk koppelen. Dan kan iedereen erbij en hoeft er niet langer één specifieke pc aangezet te worden voor een printklusje. Je kunt zo'n printer met een netwerkkabel op de router of een switch aansluiten, maar draadloos werkt het natuurlijk nog handiger. Je koppelt hem eenmalig via het printermenu en daarna kan iedereen in huis erbij. Het maakt dan ook bijna niet uit waar je de printer neerzet. In de woonkamer, hobbykamer, slaapkamer, of desnoods ergens weggestopt op zolder. Zolang je maar voldoende wifi-signaal hebt.

©PXimport

Bepaalde printers zijn tegenwoordig draadloos bereikbaar.

Tip 12: Mobiel printen

We doen steeds meer met onze smartphones en tablets. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat we er ook mee willen printen en scannen. Een document dat je in Word op je tablet opstelt of via e-mail op je telefoon ontvangt, kun je tegenwoordig dan ook net zo makkelijk rechtstreeks naar een draadloze printer sturen via Apple Air Print, Google Cloud Print of via een gratis eigen app van de fabrikant. Als de printer zoiets ondersteunt, hoef je er niet meer voor naar de computer te lopen.

Sterker nog, die mag gewoon uit blijven staan. Via het bedieningspaneel van moderne printers kun je nu ook documenten en foto's die je bij online opslagdiensten als Dropbox en OneDrive hebt opgeslagen uitprinten. Of je stuurt foto's en documenten die je scant er automatisch naartoe. Ondersteunt de printer functies als NFC en Wi-Fi Direct, dan kun je tegen het apparaat tikken om snel een afdrukje te maken, zonder dat de telefoon of tablet met het (thuis)netwerk verbonden hoeft te zijn. Ook kun je waar dan ook ter wereld iets op je eigen printer afdrukken, gewoon door er een document of foto naartoe te mailen.

©PXimport

Vanaf je smartphone of tablet kun je rechtstreeks printen en scannen.

Kooptips

Uit de vele printers geven we drie aanraders, iets oplopend in prijs. Het zijn alle drie veelzijdige all-in-one printers die volledig via het (draadloze) netwerk bereikbaar zijn. Geen pc meer nodig dus.

Brother DCP-J562DW

Straatprijs: € 95,-

De Brother DCP-J562DW is een draadloze printer die je bedient via het aanraakgevoelige kleurenscherm. Het is een all-in-one printer, waarbij je ook kunt printen van en scannen naar een geheugenkaart of usb-stick, als je een keertje geen computer wilt gebruiken. Draadloos printen vanaf een smartphone of tablet kan via AirPrint, Google Cloud Print of via de speciale Brother-app. Met de printer kun je ook meteen het internet op, zodat je kunt printen en scannen via online diensten als Dropbox, OneDrive, Google Drive en OneNote, of sociale netwerken zoals Facebook, Flickr en Picasa. Om nog zuiniger en goedkoper te printen, kun je dubbelzijdig printen, inktcartridges gebruiken met een extra hoge capaciteit en een inkt-bespaarstand inschakelen.

©PXimport

Canon Pixma MG7750

Straatprijs: € 159,-

De Canon Pixma MG7750 is gemaakt voor zowel het thuiskantoor als normaal thuisgebruik. Het is een all-in-one met zes inktcartridges en een aanraakscherm waarmee je kunt printen, scannen en kopiëren. Documenten en foto's kunnen rechtstreeks vanuit clouddiensten zoals Dropbox, OneDrive en Google Drive geprint worden, of daar worden opgeslagen zodra je ze scant. Dat werkt via het aanraakscherm, je hebt er dus geen computer bij nodig. Printen kan ook vanaf sociale netwerken zoals Instagram. Je kunt zelfs iets scannen op je eigen printer en dit ergens anders laten uitprinten op een geschikte printer, waarmee je soort van moderne uitvoering van de fax hebt. Dankzij technieken als Wi-Fi Direct en NFC kun je razendsnel scannen en printen met je smartphone zonder het (thuis)netwerk op te gaan.

Epson Expression Premium XP-830

Straatprijs: € 199,-

De Expression Premium-reeks van Epson bestaat uit vier all-in-one printermodellen, waaronder de XP-830. Er wordt met losse inktpatronen in vier kleuren gewerkt, aangevuld met nog een extra vijfde fotozwart-cartridge speciaal voor foto's. De printer beschikt over een automatische documentinvoer en kan dubbelzijdig afdrukken. Er zijn twee papierladen aanwezig en zowel het bedieningspaneel als de uitvoerlade zijn gemotoriseerd, zodat ze zich automatisch openen zodra je een printopdracht geeft. Bedienen doe je via het aanraakgevoelige kleurenscherm. Via de specialiteiteninvoer aan de achterzijde kan onder andere dikker papier gebruikt worden en daarnaast kun je cd's en dvd's bedrukken. Draadloos printen kan via de gratis iPrint-app, je kunt documenten en foto's overal ter wereld via e-mail naar de printer sturen en er is een app om wenskaarten, briefpapier en fotoboeken te maken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Calibre via Docker: boekenplank op je server
© Paolese
Huis

Calibre via Docker: boekenplank op je server

Verzamel je je e-books het liefst centraal op een server? Dan ligt het voor de hand om die verzameling daar ook te beheren. Een van de beste beheerprogramma’s is Calibre. Hoewel dit vaak onder Windows wordt gebruikt, kun je het ook via Docker installeren en gebruiken. Daarna beheer je alles via een browser. We laten zien hoe dat werkt.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je e-books via Calibre Web kunt beheren. Daarvoor ondernemen we de volgende stappen:

  • Docker installeren
  • Calibre instellen
    • Database maken
    • E-books toevoegen
  • Calibre Web configureren
  • Draadloos synchroniseren met Kobo-e-readers

Lees ook: Bladeren in stijl: Hoe kies je de perfecte e-reader?

Code downloaden

In dit artikel staat een voorbeeld van wat YAML-code (en diverse andere commando’s). Omdat YAML erg gevoelig is voor foute spaties, kun je die code beter downloaden en daarna bekijken of kopiëren. Zie het bestand code-calweb.txt.

Calibre is een populair en voor velen vertrouwd programma voor het beheren van e-books, dat al heel lang mee gaat (zie het kader ‘Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer’). De meeste mensen gebruiken het op een pc, maar daar kleven wel wat nadelen aan. Een installatie op een server is praktischer. Een centrale installatie zorgt ervoor dat je gemakkelijker toegang tot Calibre hebt, vanaf verschillende apparaten en met verschillende gebruikers.

Ook de regelmatige software-updates zijn eenvoudiger te installeren, desgewenst zelfs automatisch. Het maken van back-ups is eveneens makkelijker. Op een pc vergeten mensen dat vaak, waardoor bij een crash of herinstallatie van Windows de zorgvuldig opgebouwde verzameling verloren gaat.

In dit artikel gaan we Calibre via Docker draaien. Je kunt de software daarna via een browser gebruiken, met dezelfde vertrouwde gebruikersinterface. We combineren het met Calibre Web. Daarmee kun je, ook weer via de browser, comfortabel je e-books lezen.

Ook de communicatie met e-readers komt aan bod. We laten zien hoe je via Calibre Web rechtstreeks synchroniseert met een Kobo e-reader. En vanuit Calibre gaan we e-books naar een Kindle sturen.

Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer

Calibre is een populair programma voor het beheren van je verzameling e-books. Het is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Calibre kan op basis van metadata alle relevante informatie over e-books voor je ophalen, zoals beschrijvingen en een omslagafbeelding.

Je kunt de details ook handmatig aanpassen, per bestand of op groepsniveau. Ook converteer je e-books direct in Calibre om ze compatibel te maken met jouw e-reader. Bovendien zijn er de nodige extra’s, zoals het omzetten van nieuwsartikelen naar een e-book op basis van rss-feeds.

De eerste versie van Calibre verscheen in oktober 2006. Dat was kort na de release van de Sony PRS-500, een van de eerste op e-ink gebaseerde e-readers. Aanvankelijk lag de kracht bij de conversie van e-books tussen verschillende formaten. Tegenwoordig staan vooral de beheerfuncties centraal, en de uitgebreide zoek- en sorteeropties. De software is gratis, opensource en vrij aanpasbaar.

Calibre is veruit het bekendste programma voor het beheren van e-books.

1 Calibre (Web) en Docker (Compose)

We gaan in dit artikel Calibre en Calibre Web installeren op een server. Hierbij maken we gebruik van Docker en Docker Compose. Hiervoor gebruiken we een Linux-server met Ubuntu 24.04 LTS. Voor het werken met Docker installeren we Docker CE (Community Edition). Daar zijn installatiegidsen voor. Hierna kun je zowel Docker als Docker Compose gebruiken.

Zorg dat het systeem dat je gaat gebruiken genoeg geheugen heeft. Er is geen schokkende hoeveelheid voor nodig, maar 2 GB is geen overbodige luxe. Dit heeft vooral te maken met de ‘remote desktop’-opzet: op de achtergrond wordt een VNC-verbinding opgezet om de gebruikersinterface van Calibre weer te geven. Gebruik je een container in Proxmox VE, dan is 4 GB een veilige bovengrens. Meestal ligt het geheugengebruik rond 500 MB, maar tijdens het gebruik loopt dat snel op naar 1 GB met wat uitschieters naar boven.

Alle e-books staan bij onze opzet op een NAS. Daarom koppelen (‘mounten’) we die map aan het systeem, op de locatie /mnt/nas/boeken. Die locatie gaan we (in de volgende paragraaf) als volume toevoegen aan Calibre. Het voordeel is dat je vanuit Calibre gemakkelijk door die map kunt bladeren om e-books toe te voegen aan de bibliotheek in Calibre zelf.

Zorg dat je op het systeem over Docker en Docker Compose beschikt.

2 Docker Compose

Op het systeem maken we een mapje voor Calibre en plaatsen daarin een bestand docker-compose.yml met de onderstaande inhoud. We kiezen voor zowel Calibre als Calibre Web het Docker-image van het bekende LinuxServer.io.

Mogelijk zijn voor jouw situatie wat aanpassingen nodig. De belangrijkste opties nemen we in de volgende twee paragrafen met je door. Bij twijfel kun je ook de documentatie voor de genoemde Docker-images raadplegen. Bij de uitleg maken we onderscheid tussen de host en de container. De host is daarbij uiteraard jouw server met Docker.

Met de hulp van Docker Compose beheren we de instellingen voor beide containers.

3 Volumes koppelen

Volumes zorgen feitelijk voor de mogelijkheid bestanden uit te wisselen tussen de host en container. Voor Calibre maken we onder volumes: een koppeling tussen de map ./config op de host en /config in de container. Hier bewaart Calibre de configuratie en straks ook de Calibre-bibliotheek.

Verder koppelen we de gemounte map /mnt/nas/boeken met daarin alle ongesorteerde e-books aan /media. Binnen Calibre kun je straks door de map /media bladeren om eenvoudig e-books aan je bibliotheek toe te voegen.

Optioneel kun je een map, zoals de hier voorgestelde map /mnt/nas/boeken/Toevoegen, koppelen aan de container onder bijvoorbeeld /toevoegen. We laten in paragraaf 7 zien hoe je met een kleine aanpassing de e-books in die map automatisch aan Calibre kunt toevoegen. Bij de container voor Calibre Web zie je onder volumes: alleen de koppeling met de lokale map ./config. Daar staat straks de bibliotheek van Calibre, die we bij de configuratie van Calibre Web alleen nog hoeven aan te wijzen. Controleer voor beide containers onder environment: de waardes bij PUID en PGID. Dat is de ID van respectievelijk de eigenaar en groep van de gekoppelde volumes. Deze waardes kun je nagaan met de opdracht id gebruiker. Dit voorkomt problemen met rechten bij bestandstoegang.

In een onderliggende map worden de configuratie en bibliotheek bewaard.

Back-up maken van Calibre

Het is raadzaam om af en toe een back-up te maken van Calibre en Calibre Web. Het gaat hierbij om het bestand docker-compose.yml en de onderliggende map config. In de map met het bestand docker-compose.yml kun je daarvoor de onderstaande opdracht geven. Bewaar vervolgens het bestand calibre.tar op een veilige plek. Gebruik deze opdracht:

tar --exclude=config/.cache -cvf calibre.tar docker-compose.yml config/

Hierbij sluiten we overigens de folder .cache die in de map config te vinden is uit.

4 Poorten configureren

Er zijn voor beide containers poorten gekoppeld. Dit zie je onder ports:. Het poortnummer links is steeds de poort op de host. Die mag je eventueel veranderen, bijvoorbeeld omdat een poort (zoals de populaire poort 8080) al in gebruik is. Het poortnummer rechts is de poort in de container. Die mag je niet veranderen. We houden hier dezelfde poortnummers aan. Bij de container voor Calibre geeft poort 8080 toegang tot Calibre zelf en poort 8081 dient voor de ingebouwde contentserver (zie paragraaf 8 en het kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Calibre Web maken we via poort 8083 toegankelijk.

Poort 8083 geeft toegang tot Calibre Web, waarmee je e-books via een browser kunt lezen.

5 Beheer van de containers

Als je alle gewenste aanpassingen hebt gemaakt en de configuratie hebt bewaard, kun je beide containers starten met één opdracht:

docker compose up -d

Om de containers te stoppen, geef je deze opdracht:

docker compose down

Merk op dat er regelmatig updates verschijnen voor Calibre, waar je ook een melding van zult krijgen. Je hoeft dan in Calibre zelf niets te doen. Enkele commando’s vanaf de opdrachtregel volstaan. Stop als eerste de containers met:

docker compose down

Haal dan de nieuwe images op waarop de containers zijn gebaseerd. Dit kan in één keer met:

docker compose pull

Daarna kun je de containers opnieuw starten met:

docker compose up -d

Daarbij zullen de containers op basis van de nieuwe images worden opgebouwd. Controleer eventueel de status met:

docker ps

Dit laat zien welke containers actief zijn en welke poorten ze gebruiken.

Via enkele eenvoudige commando’s kun je de Docker-containers beheren.

6 Eerste stappen in Calibre

We gaan nu verder in de browser en beginnen met het instellen van Calibre. Log in op het ip-adres van het systeem waarop Calibre staat en poort 8080, zoals http://ipadres:8080. Kies in het eerste scherm Nederlands als taal. Kies daarna de locatie voor de bibliotheek voor Calibre. Hier worden alle toegevoegde boeken naartoe gekopieerd. We accepteren de standaardlocatie /config/Calibre Bibliotheek.

In het volgende scherm kies je je type e-reader. We kiezen voor een model van Kobo. Klik op Volgende om verder te gaan en dan Voltooien. Je komt nu direct in Calibre. Als je eerder met deze software hebt gewerkt, zal de gebruikersinterface vertrouwd zijn. Je ziet nog maar één boek in je Calibre-bibliotheek: de snelstartgids voor het werken met Calibre. Tijd dus voor wat extra leesvoer!

Bij het eerste gebruik moet je enkele instellingen aanpassen.

7 Boeken toevoegen

Om een e-book toe te voegen aan Calibre ga je naar Boeken toevoegen. Blader via de bestandsbeheerder vervolgens naar /media. Hier zie je de gemounte map met alle e-books. Wil je ook automatisch boeken aan Calibre kunnen toevoegen? Dit kun je instellen onder Voorkeuren. Kies onder Importeren/Exporteren de optie Boeken toevoegen. Op het tabje Automatisch toevoegen kun je naar de map bladeren waar de automatisch toe te voegen e-books staan. In ons voorbeeld is dat /toevoegen. Alle boeken die je in die map zet, zullen automatisch aan Calibre worden toegevoegd en daarna uit die map worden verwijderd. Kies na deze wijziging voor het herstarten van Calibre.

Boeken in deze speciale map worden automatisch aan Calibre toegevoegd.

8 Calibre Web

Met Calibre Web kun je een Calibre-database via een browser toegankelijk maken, zodat je door je verzameling e-books kunt bladeren en deze kunt lezen of downloaden. Het geeft je meer mogelijkheden dan de contentserver van Calibre (zie kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Zo kun je in Calibre Web boekenplanken maken en beheren. Deze kun je vervolgens synchroniseren met een Kobo e-reader.

Open om te beginnen Calibre Web op poort 8083, zoals http://ipadres:8083. Hier log je in met het initiële gebruikersaccount (gebruikersnaam admin en wachtwoord admin123). Eerst wordt gevraagd naar de locatie van de database van Calibre. Blader hiervoor naar /config/Calibre Bibliotheek en kies Select. Bewaar de instelling met Save. Als je naar Books gaat, zie je nu ook de eerdergenoemde gids voor Calibre en de boeken die je mogelijk zelf al had toegevoegd.

Voeg je in het vervolg in Calibre een boek toe, dan verschijnt deze ook direct in Calibre Web, omdat ze de database delen. Het is raadzaam om de taal van de gebruikersinterface op Nederlands te zetten. Klik daarvoor op je naam (admin) om je profiel te openen. Bij Language kies je Nederlands. Klik daarna op Save.

In Calibre Web verwijzen we naar de bibliotheek van Calibre.

Inhoudsserver van Calibre gebruiken

Calibre heeft een ingebouwde contentserver ofwel inhoudsserver. Schakel je deze in, dan kun je met een browser door je bibliotheek bladeren, en e-books te lezen of downloaden. Er is wat functionaliteit betreft wat overlap met Calibre Web. Je kunt ze eventueel naast elkaar gebruiken.

Voor de inhoudsserver hebben we poort 8081 op de host gekoppeld met poort 8081 in de container. Om de inhoudsserver te starten, ga je in Calibre naar Verbinden/delen en kies je Inhoudsserver starten. Open je browser en bezoek het ip-adres met poort 8081. Hier kun je je Calibre-bibliotheek bekijken. Dat kan ook direct vanaf de browser van een e-reader.

Er zijn ook andere, handigere methodes om e-books over te zetten. In dit artikel komt een directe synchronisatie met Kobo aan bod (paragrafen 9 en 10) en het versturen naar een Kindle vanuit Calibre (paragraaf 11).

De inhoudsserver maakt je bibliotheek beschikbaar via een browser.

9 Boekenplanken maken

Calibre Web kent het principe van boekenplanken, waarvan het beheer overigens los staat van Calibre. Begin hiervoor in het menu aan de linkerkant met Boekenplank maken. Open je vervolgens een e-book, dan kun je deze toevoegen aan een of meerdere boekenplanken. Handig aan de e-reader van Kobo is dat hij je boekenplanken met inhoud weergeeft in je bibliotheek als je naar het tabje Verzamelingen gaat. Hiervoor moet je de e-reader synchroniseren met Calibre Web. Je zou bijvoorbeeld een boekenplank kunnen maken voor boeken die je binnenkort wilt lezen. Of een boekplank voor elk genre. Ook kun je voor een specifieke e-reader een boekenplank maken. In de volgende paragrafen leggen we uit hoe je boekenplanken met je Kobo-e-reader kunt synchroniseren.

Je kunt boekenplanken maken voor synchronisatie met je e-reader.

10 Synchronisatie

Je kunt een e-reader van Kobo draadloos synchroniseren met Calibre Web. Hiervoor ga je naar het menu Beheer. Kies onder Instellingen de optie Bewerk basisconfiguratie. Onder het kopje Geavanceerde opties zet je vinkjes bij Zet Kobo sync aan en Proxy onbekende verzoeken naar Kobo winkel. Met die laatste optie zul je op je e-reader bij synchronisatie ook nog steeds boeken ontvangen die je bijvoorbeeld via bol.com hebt gekocht.

Op zoek naar leesvoer?

Koop een e-book bij bol

Controleer of de correcte poort is ingesteld voor Calibre Web (wij gebruiken de standaardpoort 8083). Als je een ander poortnummer hebt gekozen, moet je dat hier wijzigen. Kies daarna Opslaan. Open nu je profiel door op je gebruikersnaam te klikken (standaard is dat admin). Klik bij Kobo Sync Token op Aanmaken/Bekijken. Kopieer nu de regel die er als volgt uitziet:

api_endpoint=http://10.0.10.37:8083/kobo/faa613c4e5d334a3d82210b157bb0e

Sluit je Kobo e-reader aan op de pc. Blader naar de map .kobo/Kobo en open het bestand Kobo eReader.conf. Zoek naar de regel met api_endpoint. De standaardconfiguratie ziet er meestal als volgt uit:

api_endpoint=https://storeapi.kobo.com

Verander deze regel naar de voorgestelde configuratie van Calibre Web. Als de bewuste regel (nog) niet bestaat, moet je deze aanmaken onder de groep [OneStoreServices].

We maken een aanpassing aan de configuratie van Calibre Web.

Selectief boekenplanken synchroniseren

Standaard worden met een Kobo-e-reader alle boekenplanken gesynchroniseerd. Wil je alleen één of enkele boekenplanken synchroniseren? Ga dan naar je profiel (veelal admin). Zet een vinkje bij Synchroniseer alleen boeken op geselecteerde boekenplanken met Kobo en kies Opslaan. Open daarna een boekenplank en kies Bewerk boekenplank eigenschappen. Met een vinkje kun je kiezen of die boekenplank met een boekenplank met een Kobo-apparaat moet worden gesynchroniseerd.

Naar voorkeur kun je ook één of enkele boekenplanken synchroniseren.

11 Kindle-e-reader

De Kindle van Amazon is een populair alternatief voor Kobo, dat wel werkt met een eigen ecosysteem. Heb je e-books in een afwijkend formaat, bijvoorbeeld drm-vrije epub-bestanden, dan kun je deze per e-mail naar een Kindle sturen. Dit gaat via de servers van Amazon, waar ze worden geconverteerd naar een geschikt formaat. Het e-mailadres waar je boeken naar kunt sturen kun je achterhalen door op je Kindle de instellingen te openen. Je ziet het @kindle.com-adres onder E-mail voor versturen naar Kindle. Je kunt hier direct vanuit Calibre e-books naar sturen.

Ga daarvoor in Calibre naar Voorkeuren. Kies onder Delen de optie Deel boeken via e-mail. Vul onder E-mail het e-mailadres van de Kindle in. Vul ook je e-mailadres als afzenderadres in onder Afzender e-mail. Je kunt eventueel een server instellen voor het versturen, maar het werkt meestal ook zonder.

Klik nu in Calibre met rechts op een e-book. Het menu Verbinden/delen geeft de optie voor het versturen per er-mail. Je e-book verschijnt hierna vanzelf op je Kindle. Mislukt de conversie, dan ontvang je een e-mailbericht van Amazon. Het is vrijwel altijd op te lossen met een trucje: converteer het e-book binnen Calibre naar het formaat .mobi. Converteer het daarna terug van .mobi naar .epub. Probeer vervolgens opnieuw het e-book naar je Kindle te sturen.

Je kunt per e-mail boeken delen met bijvoorbeeld een Kindle-e-reader.

Inspiratie voor extra leesvoer

Hebban is een leuke website om inspiratie voor nieuwe boeken op te doen. Je vindt er een enorme catalogus met Nederlandstalige boeken, voorzien van meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies. Er zijn ook veel lijstjes, zoals de tiplijst met boeken van de laatste dertig dagen, de Hebban Rank met de duizend populairste boeken van dit moment en een lijst met de duizend mooiste boeken aller tijden. Die laatste lijst wordt samengesteld op basis van de persoonlijke tiplijsten van duizenden leden. Je kunt op de website ook zelf een lijstje bijhouden met boeken die je interessant vindt. De meeste boeken zijn uiteraard ook als e-book verkrijgbaar. Een internationaal alternatief is Goodreads.

▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl