Gaat Microsoft's Surface Studio de strijd aan met Apple's iMac?

© PXimport

Gaat Microsoft's Surface Studio de strijd aan met Apple's iMac?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 27 oktober 2016 - 06:09

Aangepast: 14 december 2022 - 14:41

Daan Doedens

Een all-in-one, bestaande uit voornamelijk een groot scherm van hoge kwaliteit, goede specificaties en vooral gericht op grafische ontwerpers en artiesten. Klinkt als de iMac, toch? Dat klopt, maar het is sinds woensdag ook een beschrijving van de Surface Studio. Kan Microsoft de concurrentie aan met Apple?

Microsoft kondigde de Surface Studio aan op een groot evenement in New York. Dat het bedrijf een all-in-one ging presenteren, lag wel in de lijn der verwachting. Dat het een grafisch monster van 3000 dollar zou worden, kwam toch een beetje als een verrassing. Lees ook: Dit is er nieuw in Paint 3D.

Specificaties

De specificaties van de Surface Studio liegen er niet om. De pc is uitgerust met een Intel Core i7-processor, heeft standaard 32GB werkgeheugen en een harde schijf van 2 terrabyte. Ergens in de voetsteun zit een GTX 980-videokaart verstopt, waarmee je zonder problemen kunt gamen en grafisch zware programma's kunt draaien.

Tot zover weinig nieuws onder de zon. Wat wél nieuw is, is dat Microsoft, in lijn met de andere Surface-producten, zelf aan het productieroer staat. Net zoals Apple is Microsoft dus verantwoordelijk voor zowel het besturingssysteem als de hardwarecomponenten. En dat heeft Microsoft met een high-end pc nog niet eerder gedaan.

Grafische mogelijkheden

Apple staat natuurlijk bekend om zijn liefde voor grafische vormgeving en hard- en software die daarmee gepaard gaan. Microsoft springt nu ook op dat schip, want het scherm van de Surface Studio is, als we de specs en de aankondiging mogen geloven, van zeer hoge kwaliteit. De Studio heeft een 28 inch 4,5K-scherm (tegenover 27 inch en 5K voor de grootste iMac). Tel daarbij op de nieuwe PixelSense-techniek, die vooral van heel dichtbij tot veel kwaliteitswinst moet leiden, en je hebt een high-end scherm waarmee foto- en videobewerking een feestje wordt.

Een extraatje dat Microsoft biedt ten opzichte van Apple is de Surface Dial, een soort scrolwiel dat je kunt gebruiken bij je grafische activiteiten. Je kunt de Dial bijvoorbeeld inzetten als colorpicker of als liniaal, vooral in combinatie met de stylus. Hoe goed dat in de praktijk werkt en of het meer dan een leuke gimmick is, moet natuurlijk nog blijken.

© PXimport

Prijs

Iets wat zowaar in het voordeel van Apple spreekt, is de prijs. Zelfs de duurste iMac die je op dit moment kunt kopen, die van 2.629 euro, kost nog minder dan de 2.999 dollar die Microsoft voor de Surface Studio gaat vragen. Hoewel het lastig is om hardwarecomponenten met elkaar te vergelijken (Apple's producten, zowel Macs als iPhones en iPads, zijn bijvoorbeeld veel zuiniger met werkgeheugen en hebben daarom beduidend minder RAM nodig), valt het prijsverschil wel te verdedigen.

Dat neemt niet weg dat drieduizend dollar een flinke klap geld is, zelfs voor de specificaties die Microsoft biedt. Of dat geld het ook waard is, hangt allemaal af van wat je met de Studio doet. Voor grafisch ontwerpers die veel van hun creativiteit in werken op een pc stoppen, kan de Studio een uitkomst zijn.

Conclusie

Na de aankondiging van de

was de vergelijking met Apple's iMac snel gemaakt. Beide computers zijn krachtige all-in-ones gericht op grafische prestaties. Waar Apple zich meer focust op het bewerken van materiaal, probeert Microsoft juist het creëren ervan te bemoedigen. Feit is dat zowel de Surface Studio als de iMac veel kwaliteit voor een gepeperd prijskaartje leveren. Of de Surface Studio de iMac daadwerkelijk naar de kroon kan steken, moeten we afwachten, maar dat Apple er een grote concurrent bij heeft, mag duidelijk zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000