Excuses Apple aan China voor arrogantie

In de Chinese media is Apple onlangs als arrogant bestempeld vanwege het negeren van de Chinese garantiewetgeving. Apple heeft formele excuses aangeboden. De Chinese markt is dan ook geen kleintje.

Applebaas Tim Cook heeft formele en openbare excuses voor zijn garantie- en reparatiebeleid gepubliceerd op de Chinese site van het bedrijf.

De tekst is gepubliceerd in het Chinees en komt ruwweg vertaald op het volgende neer:

We zijn ons ervan bewust dat de exteren communicatie in dit proces tot de speculatie heeft geleid dat Apple arrogant is en niet inzit met de feedback van klanten. We drukken onze oprechte verontschuldigingen uit voor de bezorgdheid en misverstanden die dit oplevert voor klanten.

 

De nota en de ‘diepe reflectie’ in de aanloop naar deze verontschuldigingen kwamen er na twee weken van feedback, schrijft Cook.

Er zijn ook vier veranderingen aan het beleid van het bedrijf: het is zinnens het reparatiebeleid voor de iPhone 4 en de iPhone 4S te verbeteren, om duidelijke taal te gebruiken in de beleidsverklaring op de website, om toezicht en opleiding van de Apple Authorized Service Providers te verbeteren en om het makkelijker te maken voor klanten om met Apple te communiceren.

Voorheen wou het bedrijf onderdelen vervangen, behalve de achtercover, van de iPhone 4 of 4S. Het nieuwe beleid laat een vervanging toe van het volledige toestel, zoals bij de iPhone 5. Daarbovenop geeft de site nu informatie over de garantie op verschillende producten. En het bedrijf belooft om strenger te zijn voor vertegenwoordigers en start een direct feedbackkanaal voor klanten.

Apple is het mikpunt van kritiek geweest voor de politieke leiders in China. Die beweren dat het Amerikaanse bedrijf de Chinese klanten anders behandelt. De krant People’s Daily en het televisiestation CCTV (allebei uitdragers van het Chinese staatsgedachtengoed) hebben beschuldigingen geuit dat Apple de Chinese garantiewetten niet volgt, dat ze taksen ontwijken en dat ze in hun handelingen ongekend arrogant zijn.

Een vroeg antwoord van Apple dat vooral vaag was (‘Apple doet altijd moeite om de verwachtingen van klanten te overtreffen), gooide vooral meer olie op het vuur.

De omzet van het bedrijf in de grote Chinese regio (met daarbij ook Taiwan en Hong Kong) was het afgelopen kwartaal 6,83 miljard dollar, een stijging met 67 procent tegenover eenzelfde periode vorig jaar. Het is na de VS en Europa de grootste markt en het is wereldwijd de snelst groeiende markt.

Via: ZDNet

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000