Eerste dode door zelfrijdende auto

© CIDimport

Eerste dode door zelfrijdende auto

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 1 juli 2016 - 05:12

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:36

Redactie

Voor het eerst is er iemand overleden door een ongeluk met een zelfrijdende auto. Een automobilist kwam op een Amerikaanse snelweg om het leven toen zijn Tesla Model S niet automatisch stopte en achter op een vrachtwagen botste.

Dat maakt automaker Tesla vandaag bekend in een blog, al gebeurde het ongeluk al begin mei.

Grotendeels autonoom

Tesla maakt auto's die grotendeels zelf rijden. Op de snelweg passen de auto's hun snelheid aan aan die van voorgangers, en kunnen de auto's zelf van baan wisselen. Die mogelijkheid werd vorig jaar aan de auto's toegevoegd door een software-update. De auto's kunnen nog niet helemaal zelf rijden; in de stad moet een bestuurder nog wel zijn handen aan het stuur houden.

Vrachtwagen

Bij het ongeluk botste de auto achterop een vrachtwagen die net afsloeg. De auto hoorde automatisch te remmen, maar deed dat niet. De Amerikaanse veiligheidsdienst heeft inmiddels een onderzoek ingesteld waaraan Tesla meewerkt. Het is nog niet zeker hoe het ongeluk precies kon gebeuren, maar waarschijnlijk konden de sensoren door de laaghangende zon niet goed zien wat de voorganger deed.

Eerste dode

Het is voor zover bekend de eerste keer dat er een dode valt met een auto die uit zichzelf zou moeten rijden. Tot nu toe zijn er wel kleine aanrijdinkjes geweest met onder andere de auto's van Google, maar daar bleef het bij blikschade.

Tesla is ondertussen ook het enige bedrijf waar gebruikers de zelfrijdende feature al kunnen gebruiken terwijl die nog in 'publieke bèta' is. Dat betekent dat de software 'nog niet helemaal af is' en dat die nog steeds op eigen risico te gebruiken is. Dat lijkt ons niet zo'n fijne gedachte met 120 km/u...

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000