Docking station voor je laptop kopen? Hier moet je op letten

© PXimport

Docking station voor je laptop kopen? Hier moet je op letten

Geplaatst: 21 oktober 2021 - 02:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:13

Wesley Akkerman

Het idee achter een docking station voor je laptop is heel simpel. Het is een vast apparaat voor op je bureau, dat beschikt over meer en / of allerlei aansluitingen waar je laptop of convertible niet over beschikt. Je sluit je laptop aan via één kabel en krijgt zodoende toegang tot meer mogelijkheden. Maar waar moet je nou aan denken bij het kopen van zo’n dock?

Je verwacht het misschien al: het ene dock is het andere niet. Daarom is het handig om goed beslagen ten ijs te komen en te weten waar een docking station aan moet voldoen. De eisen zijn overigens volledig afhankelijk van de type usb-poort op je laptop of convertible. Maar over het algemeen is het goed om op de onderstaande zaken te letten.

Functies van het docking station

Soms ligt het niet altijd aan het docking station. Je laptop of convertible (of hybride tablet) bepaalt namelijk voor een groot deel in hoeverre je beperkt bent. Heb je een laptop zonder usb-c / Thunderbolt 3-poort, dan kom je al snel uit op de simpele docking stations. Usb-c en Thunderbolt 3 zijn moderne verbindingsstandaarden en verwerken meer data, waardoor ze dus ook geschikter zijn voor multifunctionele docks, zoals die van Hama die we onlangs testten.

Het zou fijn zijn als je slechts één kabel hebt lopen tussen de docking station en je laptop. Die kabel zorgt niet alleen voor de verbinding tussen beide apparaten, maar moet ook stroom leveren aan de accessoire. Dat scheelt weer een stekker naar het stopcontact of naar een usb-poort op je laptop. Omdat veel docking stations tegenwoordig ook gebruikt worden voor het aansluiten van beeldschermen (dat lukt helaas niet met een oude usb-a-poort), moet je ook op video-uitvoer letten. Veel stations bieden full hd aan, maar er zijn ook modellen die tot 4K of 5K gaan. De accessoire moet dan beschikken over hdmi- of DisplayPort-poorten, waar je de monitors aan koppelt.

© PXimport

Daarnaast is het handig om naar de audio-uitvoer te kijken. Zo kan een audiojack een handige optie zijn, helemaal voor laptops die niet beschikken over zo’n aansluiting. Zo kun je toch gemakkelijk een setje boekenplankspeakers aansluiten, bijvoorbeeld. Ook ben je dan niet aangewezen op draadloze luidsprekers. Heeft de docking station overigens wel genoeg poorten voor alle apparaten die je wil aansluiten? Check goed binnen de specs welke poorten er aanwezig zijn. Tot slot willen we de nadruk leggen op de ethernetpoort. Een goede docking station beschikt over zo’n poort, zodat je laptop niet altijd afhankelijk is van draadloos internet. Bedraag internet is nog altijd betrouwbaarder.

Overige zaken

Daarnaast zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat laptops en tablets van bepaalde fabrikanten alleen werken met docking stations die ze zelf gemaakt hebben. Zo blijf je natuurlijk mooi binnen een bepaald ecosysteem. Veel laptopmakers hanteren gelukkig een universele aanpak (ook al bieden ze soms zelf dergelijk producten aan), zodat je zelf bepaalt welk product je in huis haalt. Ben je bijvoorbeeld iemand die producten van Apple in huis haalt, dan ben je inmiddels bekend met de beperkingen.

Er is echt een gigantisch aanbod qua docking stations beschikbaar. Je hebt simpele modellen die je gewoon op je bureau neerlegt, maar je hebt ook varianten die tevens een laptophouder zijn. Bedenk van tevoren goed waar je naar op zoek bent, houd rekening met de beschikbare usb-poorten op je laptop en laat je niet verleiden door zaken die je niet nodig hebt. Denk ondertussen ook aan je kabelmanagement en check wel docking station de kabels het beste langs een bepaalde lijn wegwerkt. Zo blijft je bureau ook nog eens lekker netjes.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000