De voor – en nadelen van laptop-tablethybrides

© PXimport

De voor – en nadelen van laptop-tablethybrides

Geplaatst: 11 april 2020 - 12:54

Aangepast: 14 december 2022 - 11:02

Laura Jenny

Als je nu op het punt staat om een laptop of een tablet te kopen, dan heb je veel om over na te denken. Een laptop is echt niet alleen voor mensen die veel typen: er zijn diverse andere redenen om voor een laptop te kiezen in plaats van een tablet. Maar er zit ook nog iets tussenin, namelijk de hybride. We zetten de plussen en minnen tegenover elkaar.

Het besturingssysteem

Bij een 2-in-1-laptop-tablet is er veel keuze in besturingssystemen. Ga je voor een traditionele Windows-ervaring of juist voor een besturingssysteem dat je kent van smartphones, Android bijvoorbeeld? Die laatste is natuurlijk heel bekend en heel intuïtief, maar het komt ook met een keerzijde. Android heeft beperkte mogelijkheden vergeleken bij computerbesturingssystemen.

Het scherm

Laptop-tablethybrides hebben vaak een groter scherm dan de gewone tablet. De meeste exemplaren hebben een toetsenbord dat aan het scherm vastzit (maar wel 360 graden kan worden gedraaid), al zijn er ook varianten waarbij het toetsenbord eraf kan worden geklikt. Hierdoor kun je het apparaat echt als een losse tablet gebruiken en als laptop, maar sommige apparaten krijgen soms connectieproblemen met het toetsenbord of raken wat lam. Hoe meer geld je neertelt voor zo’n apparaat, hoe dunner het scherm is. Echter komt vaak met een dun scherm ook een dun toetsenbord, en dat is niet altijd even comfortabel.

Het toetsenbord

Hoewel dat toetsenbord zeker niet het enige is dat het verschil maakt tussen een tablet en een laptop, speelt het vaak wel een rol bij de keuze voor een hybride laptop. Iedereen die een tablet heeft, heeft weleens gedacht: dat typen, dat moet makkelijker kunnen. Of: had ik maar een toetsenbord om deze lange boze brief te typen. Al is het maar om wat harder te kunnen aanslaan in plaats van het iets fragielere aanraakscherm van de tablet te gebruiken.

Het voordeel aan een hybride laptop is dat deze wel voorzien is van een toetsenbord, maar je deze makkelijk kunt wegklappen zodat je weer die tablet-ervaring hebt. We raden je wel aan een toetsenbord van tevoren goed te proberen, want soms zijn deze toetsen alsnog erg smal, plat en fragiel.

© PXimport

De meeneembaarheid

Daar is echter ook een keerzijde. De hybride-laptop is vaak wat groter en sowieso dikker dan een tablet, waardoor hij iets minder makkelijk in elke tas past. Het formaat zorgt dat je toch sneller naar een rugzak grijpt in plaats van een kleinere schoudertas. Zeker als je ook nog een oplader meeneemt, die vaak met een flinke adapter komt. Een tablet heeft een oplader zoals een telefoon, en die zijn net even wat kleiner omdat er geen accublok benodigd is. Bovendien wegen ze meer. Aan de andere kant heeft de tablet-laptop-hybride ook zijn voordeel in het meenemen: een tablet breekt makkelijker in tweeën dan een stevigere hybride.

Het neerzetten

Een tablet neerzetten, dat kan als je hem tegen iets aan kunt laten leunen. Echter is er dan nog steeds een kans dat hij onderuit glijdt, wanneer je er geen hoes omheen hebt. Het voordeel aan een hybride is dat hij uitklapbaar is, vaak tot 360 graden. Zo kun je hem een kwart openklappen als tablet, helemaal openklappen om er een tablet van te maken en zelfs andersom zetten om hem te gebruiken als standaard met scherm. Dat maakt het net even makkelijker om een film te kijken, want het apparaat is zelf al zijn eigen steun.

© PXimport

De prijs bepaalt

Op zich is dit bij hybride laptops niet anders dan bij andere laptops, maar houdt er rekening mee dat goedkopere apparaten vaak met een kortere batterijduur gepaard gaan en minder krachtig zijn. Hierdoor kun je bijvoorbeeld minder goed verschillende applicaties tegelijk gebruiken of iets zwaarders van je computer vragen, zoals Photoshop of videogames. Een high-end hybride kan 1500 tot 2000 euro kosten, dus het is aan te raden je goed te laten adviseren voor je tot aanschaf van dit speciale type laptop overgaat.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000