De beste alarmsystemen voor thuis vergeleken

© PXimport

De beste alarmsystemen voor thuis vergeleken

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 19 juni 2020 - 05:59

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Maikel Dijkhuizen

Helaas is het gebruik van slimme bewakingsapparatuur geen overbodige luxe. Het aantal woninginbraken daalt weliswaar ieder jaar, maar het gebeurt in de meeste gemeenten nog altijd veelvuldig. Zeker tijdens vakantieperiodes. We stellen enkele van de beste alarmsystemen van het moment aan je voor.

Bij de beveiliging van een woning denk je waarschijnlijk al gauw aan het ophangen van meerdere ip-camera’s. Deze apparaten hebben op inbrekers een afschrikwekkend effect en zorgen bij een eventuele inbraak voor bewijslast. Toch houden bewakingscamera’s lang niet iedere insluiper tegen. Dieven dragen veelal onherkenbare kleding en slaan vervolgens alsnog hun slag. Maar naast ip-camera’s bestaan er nog meer producten die de kans op ongenode bezoekers verkleinen.

Het begint uiteraard bij robuust hang- en sluitwerk, maar ook slimme alarmsystemen met bewegingssensoren, sirenes en raam/deur-contacten dragen bij aan een veiliger huis. Wanneer de bewakingsapparatuur geofencing ondersteunt, ben je al helemaal goed op weg. Handmatig in- en uitschakelen is dan niet meer nodig, want het alarmsysteem houdt al rekening met je geografische locatie. Ben je niet thuis, dan is het alarmsysteem automatisch actief.

In dit artikel passeren diverse laagdrempelige alarmsystemen de revue. Deze producten zijn gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te installeren. De bediening werkt via een mobiele app, waarbij er in het geval van onraad op de smartphone een alarmmelding binnenkomt. Valkuilen voor een falende woonbeveiliging zijn uitval van stroom en het (draadloze) netwerk. Gelukkig houden diverse fabrikanten rekening met dergelijke doemscenario’s.

Somfy Protect Home Alarm

© PXimport

Zoek je een uitgebreid alarmsysteem dat je gemakkelijk kunt bedienen? De Somfy Protect Home Alarm is weliswaar alweer enige tijd op de markt, maar dit product is vanwege zijn intelligente functies nog altijd het overwegen waard. Het starterspakket bestaat uit een bewegingssensor, een binnensirene, drie raam/deur-contacten en twee afstandsbedieningen. Alle onderdelen communiceren via een draadloos 2,4GHz-signaal met het rondvormige basisstation.

Valse meldingen zijn misschien wel de grootste ergernis van alarmsystemen, iets wat vaak gebeurt door huisdieren. Deze slimme bewegingssensor herkent middels een kijkhoek van 130 graden de activiteiten van honden en katten, waardoor je hiervan geen zinloze notificaties ontvangt. Verder zijn ook de raam/deur-contacten slim ontworpen. Zo negeert de sensor onschuldige trillingen van een ruit, bijvoorbeeld als er een bal tegenaan komt. Alleen bij het daadwerkelijk forceren van een raam of deur gaan de alarmbellen af.

Bij verdachte activiteiten laat een binnensirene met een volume van 110 decibel zich horen en ontvangen de bewoners op hun smartphone een pushbericht. Dankzij de ondersteuning voor geofencing via de mobiele app schakelt het alarmsysteem zichzelf automatisch in en uit. Eventueel kun je er aanvullende bewakingsproducten van Somfy aan toevoegen, zoals een ip-camera, buitensirene of een extra raam/deur-contact.

Gigaset All You Need Box

© PXimport

Naast telefoons ontwikkelt Gigaset ook volop prijsvriendelijke alarmsystemen voor consumenten. Zo is deze zogeheten All You Need Box voor minder dan tweehonderd euro te koop. Dit starterspakket bestaat uit een basisstation, ip-camera, bewegingssensor en magneetcontact. Uiteraard breid je naar behoefte het alarmsysteem met extra accessoires uit. Voor een beveiligde verbinding met alle apparaten doet dit alarmsysteem een beroep op 128bits-aes-encryptie.

Fijn is dat de bewegingsmelder huisdieren tot 25 kilo negeert. Zodra het magneetcontact een open raam of deur registreert, ontvangen gebruikers via de app een pushbericht. Bovendien geeft dit onderdeel een alarmsignaal. Als extraatje meet het magneetcontact de luchtdruk en temperatuur van de ruimte. Gebruikers kunnen maximaal 48 sensoren op het basisstation aanmelden. De meegeleverde ip-camera leent zich alleen voor binnengebruik en biedt een resolutie van 720p. De bewakingscamera werkt nauw met de bewegingssensor samen.

Zodra een insluiper de woning betreedt, ontvang je een pushbericht en kun je live meekijken. Het nachtzicht bedraagt volgens de Duitse fabrikant zo’n acht meter. Opgenomen beelden bewaart het alarmsysteem in de cloud, waarbij gebruikers clips van dertig seconden zonder extra kosten kunnen opslaan. De bewaartijd bedraagt hierbij twee dagen. Vind je dat onvoldoende, dan heb je een betaald abonnement nodig.

ELRO AS8000

© PXimport

ELRO is al tientallen jaren een bekende naam op het gebeid van huisbeveiliging. De fabrikant ontwikkelt dan ook kant-en-klare alarmsystemen. De AS8000 is het uitgebreidste starterspakket, waarbij de inhoud bestaat uit een basisstation, sirene, bewegingsmelder, raam/deur-contact en ip-camera. ELRO claimt dat gebruikers het alarmsysteem binnen enkele minuten aan de praat krijgen. In tegenstelling tot concurrerende producten gebeurt de registratie van de apparatuur in een webomgeving. Voor het beheer is er gelukkig wél een iOS- en Android-app beschikbaar.

Opvallend is de aanwezigheid van een voice-sirene, waarbij een stem je op de hoogte houdt van de huidige status. Daarnaast gaat er bij onraad een sirene af van 110 decibel. De bewakingscamera ondersteunt een resolutie van 1080p en kijkhoek van honderd graden. Dankzij infraroodlampjes zien gebruikers ook wat er in het donker gebeurt. Verder bevat de ip-camera tweewegaudio, zodat je op afstand een gesproken boodschap kunt doorgeven.

De bewegingsmelder biedt een kijkhoek van 110 graden en detecteert personen op een afstand van tien meter. Probeert iemand een ELRO-apparaat te vernielen, dan gaat het alarm automatisch af. Gebruikers melden maximaal vier ip-camera’s op het basisstation aan. Verder is een optioneel verkrijgbare buitensirene met dit alarmsysteem compatibel.

Eminent EM8617

© PXimport

Eminent bewijst met de EM8617 dat een alarmsysteem niet per se duur hoeft te zijn. Dit product kost bij de meeste winkels namelijk zo’n 120 euro. De reden voor deze relatief lage prijs is dat er geen ip-camera is bijgesloten. Wel bevat de productdoos een basisstation met ingebouwde sirene, twee raam/deur-contacten en een afstandsbediening. Gebruikers schaffen optioneel meer raam/deur-contacten aan, want het basisstation ondersteunt er maximaal vijftig.

Vergeleken met andere fabrikanten zijn deze sensoren relatief goedkoop, zodat je tegen een betaalbare prijs alle deuren en ramen van je woning kunt beveiligen. Bij een alarmmelding ontvangen gebruikers via de mobiele app een pushbericht. Verder is het ook mogelijk om meldingen per e-mail te ontvangen. Bij onraad gaat er bovendien een sirene af, al is die met 97 decibel niet oorverdovend hard.

Eminent voorziet het basisstation van een reservebatterij. Valt onverhoopt de stroom uit, dan blijft het alarmsysteem dus actief. Naast het gebruik van de afstandsbediening kun je dit alarmsysteem ook met de app in- en uitschakelen. Verder stel je desgewenst een alarmschema in en geef je met gastaccounts overige gezinsleden toegang.

E-Tiger S5-SW

© PXimport

Slimme alarmsystemen bieden allerlei voordelen, maar er is ook een groot minpunt. Ze werken namelijk niet meer wanneer de netwerkverbinding wegvalt. E-Tiger tackelt dit probleem door alarmsystemen met plek voor een simkaart te ontwikkelen. Na inbraak- of branddetectie verstuurt de S5-SW een sms naar maximaal vijf telefoonnummers en belt het basisstation de aangemelde personen desgewenst op. Overigens gebeurt dat alleen wanneer er geen verbinding is met het thuisnetwerk. Normaliter ontvangen gebruikers via de mobiele app pushberichten.

Het bassistation bevat verder een sirene van 95 decibel en een batterij tegen stroomuitval. Naast het basisstation zijn er een bewegingsmelder, twee raam/deur-contacten, twee rfid-tags en twee afstandsbedieningen bij inbegrepen. Gebruikers kunnen maximaal vijftig raam/deur-contacten bij dit alarmsysteem aanmelden. Verder zijn er optioneel een ip-camera, rookmelder en watermelder verkrijgbaar.

Tegen een kleine meerprijs kun je ook de S6-SW overwegen. De functies van beide alarmsystemen komen overeen, met het verschil dat je met de duurdere S6-SW op het geïntegreerde lcd-display instellingen kunt wijzigen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000