Backup terugzetten na crash met EaseUS

Heb je een backup gemaakt met EaseUS Todo Backup, en krijg je te maken met een systeemcrash? Dan wil je die backup uiteraard terugzetten, zodat er hopelijk weinig data verloren gaat. Hier leggen we uit hoe.

Lees ook: Data overzetten naar nieuwe pc met PCmover en EaseUS

Als je een back-up hebt gemaakt met EaseUS Todo Back-up, dan is het terugzetten van de systeemkopie zo gebeurd. Dat is op de voorwaarde dat je voor de crash wel herstelmedia hebt gemaakt met EaseUS. Ben je dat vergeten, dan is de enige optie om een andere Windows-pc op te zoeken en die herstelmedia alsnog aan te maken. 

Zodra je succesvol de herstelmedia hebt aangemaakt, dan sluit je de usb-stick op de pc aan en start je vanaf deze stick op. Het kan zijn dat je even de UEFI of het BIOS van je pc moet configureren om te zorgen dat deze opstart vanaf usb. Een alternatief is om het opstartmenu van je pc te openen en de usb-stick uit de lijst met schijven te selecteren, zodat je er direct eenmalig vanaf kunt opstarten.

Backup terugzetten

EaseUS heeft twee omgevingen: de Linux- en de WinPE-omgeving. Over het algemeen raden we de WinPE-omgeving aan. De stappen zijn vrijwel identiek voor beide omgevingen, met als verschil dat je in de WinPE-omgeving veel meer opties tot je beschikking hebt. Die omgeving gebruiken we dan ook als uitgangspunt. 

Zodra je vanaf de usb-stick opstart, wordt er een aantal bestanden geladen en na korte tijd verschijnt het EaseUS-logo. Het hoofdscherm verschijnt, waarna je onderaan kunt kiezen voor Browse to recover. Vervolgens blader je naar de locatie van je back-up en klik je op OK. Heb je een incrementele of differentiële back-up, zorg er dan voor dat je de nieuwste kiest. 

In de bestandsnaam van het back-upbestand is de datum opgenomen wanneer de back-up is gemaakt. Indien je een systeemback-up hebt gemaakt, zijn de partities om te herstellen al gekozen en hoef je alleen op Next te klikken. Vervolgens moet je aangeven waar de back-up teruggezet moet worden. 

Selecteer de juiste schijf door deze aan te vinken en klik op Proceed. Klik op OK om de keuze te bevestigen en het herstellen te starten. Gebruik je een SSD? Vink dan onderaan de optie Optimize for SSD aan, zodat de schijfsectoren goed uitgelijnd worden en zodat je straks nog kunt opstarten vanaf de SSD.

Opstartproblemen

Na het herstellen bestaat de kans dat je niet meer kunt opstarten vanaf je net herstelde schijf, omdat de back-upsoftware geen rekening kan houden met alle mogelijke pc-configuraties. 

Krijg je bijvoorbeeld de melding tijdens het opstarten dat Windows gerepareerd moet worden, dan kun je proberen opnieuw op te starten vanaf de EaseUS-herstelmedia. Ga dan naar Tools / Windows Shell Command. Typ vervolgens het commando cd X:\Windows\System 32 om de Windows-map van je huidige installatie actief te maken. Vervolgens typ je bcdedit, gevolgd door

bcdedit /set {default} osdevice boot
bcdedit /set {defaut} device boot
bcdedit /set {default} detecthal 1

Een alternatief is om Windows-installatiemedia te gebruiken en opstartherstel te gebruiken, dat automatisch naar problemen zoekt en deze in veel gevallen automatisch kan oplossen. 

EaseUS en SCSI dan wel RAID

Als je een speciale schijfopstelling gebruikt zoals SCSI of RAID, dan kan het gebeuren dat de schijven niet in de herstelomgeving van EaseUS verschijnen. Als je de schijf in zijn geheel niet ziet, download dan de drivers van de fabrikant. Zet deze voor het gemak op de usb-stick van EaseUS, bijvoorbeeld in een mapje genaamd drivers. Zorg dat de driver is uitgepakt en dat je ten minste beschikt over het inf-bestand.

In de EaseUS-herstelomgeving blader je vervolgens naar Tools /Driver manager en blader naar de driver. Zorg ervoor dat als de WinPE-herstelmedia 64 bit is, de driver ook 64 bit is. Hetzelfde geldt voor 32 bit. Om te controleren hoeveel bit de herstelmedia is, klik je op Tools / Windows Shell Command. Zie je Program Files (x86), dan is het een 32 bitomgeving, anders 64 bit. Indien je een schijf hebt vervangen en die schijf niet in EaseUS ziet, dan kan het nodig zijn om die nieuwe schijf te initialiseren. Daarvoor typ je in de Windows Shell Command van net het commando diskpart. Daarna typ je list disk

Kies de schijf aan de hand van de juiste grootte met het commando select disk x waarbij x overeenkomt met het betreffende schijfnummer dat je in de lijst ziet. Typ create partition primary om de schijf te initialiseren, waarna je ernaar toe kunt herstellen.

Controleer met Dism

Na het herstel is het een goed idee om te controleren of je Windows-installatie nog in orde is. Om de integriteit van je Windows-installatie te controleren, open je een Opdrachtprompt met Windows-toets+X en kies dan voor Opdrachtprompt (administrator). Je controleert vervolgens de integriteit van alle bestanden met het commando sfc /scannow. Indien er fouten zijn gevonden die niet hersteld kunnen worden, voer dan nog twee keer dit commando uit.

Werkt dat ook niet, dan kan het zijn dat DISM deze wel oplost. Daarvoor gebruik je het commando Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth. Is dat allemaal in orde, controleer dan even de schijf op fouten, door de Windows Verkenner te openen, met de rechtermuisknop op de schijf te klikken en te kiezen voor Eigenschappen / Extra. Klik bij Foutcontrole op Controleren en kies daarna voor Station scannen. 

Controleer ten slotte of al je persoonlijke bestanden op de juiste plekken aanwezig zijn en of je deze kunt openen. Is dat allemaal het geval, dan is alles in orde. Afhankelijk van hoe oud je back-up is, vergeet niet Windows en andere, belangrijke software even te updaten, zodat je geen last krijgt van malware.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000