ID.nl logo
Verwijderde bestanden herstellen met Recuva
© PXimport
Huis

Verwijderde bestanden herstellen met Recuva

Je computer staat vol belangrijke bestanden, en soms raak je daar wel eens wat van kwijt. Of dat nu per ongeluk is, of vanwege een systeemcrash bijvoorbeeld. Wil je verwijderde bestanden herstellen, dan zijn daarvoor gelukkig verschillende opties. In dit artikel behandelen we Recuva, een gratis programmaatje dat je hopelijk uit de brand helpt.

Zodra je een bestand verwijdert, wordt het door Windows gemarkeerd, wordt de verwijzing naar het bestand weggehaald en mag het worden overschreven door nieuwe bestanden. Dit betekent niet dat dat ook meteen gebeurt. Vanuit dit principe wordt gebruikgemaakt door een herstelprogramma: het gaat op zoek naar bestanden die nog intact zijn. 

Bij het per ongeluk verwijderen van een bestand is het dan ook zaak om zo min mogelijk bewerkingen met de harde schijf uit te voeren. Je verkleint daarmee de kans dat het bestand wordt overschreven met andere data en dat herstel hierdoor lastiger wordt.

Check eerst eens de Prullenbak voor je dieper gaat graven. Wellicht is het bestand daarin terechtgekomen. Kom je het hier niet tegen, dan biedt Recuva wellicht nog uitkomst.

Tip: Bekijk ook deze cursus Backup & Herstel, met daarin nog veel meer tips voor het terughalen van bestanden.

Recuva downloaden en instellen

Recuva is in principe gratis, maar heb je behoefte aan meer functionaliteit, dan is het de moeite waard om de betaalde variant te overwegen. Je betaalt hiervoor ongeveer 20 euro en krijgt de beschikking over extra opties, zoals ondersteuning voor virtuele schijven. 

Download Recuva hier. De eerste keer na installatie wordt de wizard gestart. Het gebruik hiervan is niet verplicht, maar in de praktijk kan de wizard van pas komen bij het terughalen van verdwenen bestanden.

Klik op Next. De wizard vraagt welk soort bestanden je probeert te herstellen. Standaard is de optie All Files geselecteerd: Recuva toont dan alle gevonden bestanden. 

©PXimport

Voor een specifiekere herstelactie kun je aangeven welke bestanden moeten worden getoond. Kies hierbij tussen Pictures, Music, Documents, Video en Emails. Een vreemde eend in de bijt is de optie Compressed. Die optie komt van pas als je op zoek bent naar verloren gegane gecomprimeerde bestanden, zoals zip-bestanden. 

Voor een goed resultaat is het belangrijk om Recuva in de juiste richting te wijzen. In het volgende venster vraagt de wizard waar de verdwenen bestanden zich oorspronkelijk bevonden. Is de locatie onbekend? Kies dan voor I’m not sure. Hierbij wordt de volledige schijf doorzocht.

©PXimport

Vaak gaat het om bestanden op specifieke locaties, zoals de map Documenten. Kies in dat geval voor In My Documents. Heb je per ongeluk de prullenbak geleegd en zijn hiermee de bestanden kwijtgeraakt? Kies dan voor In the Recycle Bin

Tot slot zijn er twee specifieke opties: In a specific location en On a CD/DVD. Via de eerste optie kun je een specifieke locatie opgeven, bijvoorbeeld een eigen map waarin het verdwenen bestand zich oorspronkelijk bevond. Klik op Next om de controle te starten.

Bestanden terugvinden

Na de controle verschijnt een overzichtsvenster met zoekresultaten. Het scherm is opgebouwd uit meerdere kolommen. In de eerste kolom lees je de bestandsnaam van de teruggevonden bestanden, terwijl de tweede kolom het oorspronkelijke pad aangeeft. De derde kolom geeft aan wanneer het betreffende bestand voor het laatst is gewijzigd. Verder vind je een kolom waarin de bestandsgrootte wordt aangegeven.

De kolommen State en Comment zijn van groot belang. Bij State lees je wat de status en daarmee de kwaliteit zijn van het bestand. Als hier wordt getoond Excellent, betekent dit dat de kans groot is dat je het bestand zonder kleerscheuren kunt terughalen. Vind je hier de status Very poor of Poor, dan kan het bestand mogelijk deels worden hersteld.

©PXimport

Bij de status Unrecoverable kan het bestand niet meer worden hersteld. De kolom Comment geeft aan wat er met het bestand is gebeurd. Zo lees je hier of het bestand al is overschreven met andere gegevens en daarmee onbruikbaar is geworden. Of je ziet dat het bestand nog volledig intact is en de kans op herstel daarmee aanzienlijk is. 

Overigens kun je de gezondheid van een bestand in een oogopslag zien door de kleur van het stoplichtpictogram voorafgaand aan het bestand te controleren: rood is onherstelbaar, oranje is deels herstelbaar en groen is waarschijnlijk herstelbaar.

Volledige garantie op het kunnen terughalen van je bestanden geeft een programma als Recuva helaas niet. Geeft het scannen niet het gewenste resultaat, dan kun je een extra hulplijn inzetten, in de vorm van de Deep Scan.  In het laatste venster van de wizard plaats je een vinkje bij de optie Enable Deep Scan. Hiermee wordt er nog nauwkeuriger gecontroleerd. Deze manier van scannen wordt pas gebruikt bij het expliciet inschakelen, want: reken op ongeveer een uur scantijd.

Bestanden herstellen

Plaats vinkjes naast de bestanden die je wilt herstellen. Ben je tevreden met de selectie? Bevestig met een klik op Recover. Een nieuw venster verschijnt, waarin je de gewenste doelmap aangeeft. Geef bij voorkeur een map op die zich op een andere schijf bevindt. 

Tip: maak gebruik van een externe usb-stick. Je vergroot hiermee de kans dat het bestand succesvol wordt hersteld en verkleint tegelijkertijd de kans dat er nog meer bestanden worden overschreven en minder goed kunnen worden hersteld. Klik op OK.

Naast de relatief eenvoudige wizard, kent Recuva nog een geavanceerde modus. Klik in het scherm van de wizard op Switch to advanced mode. Links in het venster vind je een overzicht van alle gevonden bestanden. Gebruik het menu linksboven om te schakelen tussen de verschillende locaties, bijvoorbeeld tussen verschillende partities of vaste schijven.

©PXimport

Via de knop ernaast – Scan – bepaal je wat er wordt gecontroleerd. Zo wordt er standaard gecontroleerd op bestanden, maar kun je via de optie Scan Contents ook op zoek gaan naar specifieke inhoud, bijvoorbeeld de inhoud van een tekst van een Kladblok-document. 

Klik op Scan Contents en geef bij Search String aan naar welke inhoud je zoekt. Bij File Mask kun je eventueel een bestandstype specificeren (bijvoorbeeld als je alleen naar txt-bestanden wilt zoeken), maar in de praktijk kies je voor *.*. Zo worden alle bestanden onder de loep genomen en is de kans klein dat er bestanden over het hoofd worden gezien. 

Extra opties

Het geavanceerde overzichtsvenster bevat aan de rechterzijde een aantal tabbladen. Op de tab Preview vind je een voorbeeld van het geselecteerde bestand. Dit is handig om te controleren of het daadwerkelijk gaat om het bestand dat je wilt herstellen, nog voordat je de daadwerkelijke herstelactie start. De tweede tab – Info – geeft de kerngegevens van het bestand weer. Op de tab Header lees je technische informatie over het bestand. Via de knop Options rechtsboven in het venster heb je toegang tot aanvullende instellingen.

 Open de tab Actions. Verder vind je in dezelfde sectie de mogelijkheid om op zoek te gaan naar bestanden die nog niet eerder zijn verwijderd, maar alsnog kwijt zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als de harde schijf is beschadigd en de verwijzing naar het bestand verloren is gegaan. Activeer de optie Scan for non-deleted files

Wil je in plaats van losse bestanden volledige mappen herstellen en hierbij de oorspronkelijke mapstructuur herstellen? Dan kies je voor Restore folder structure. Op de tab Advanced bepaal je of de belangrijkste herstelopties van Recuva mogen worden toegevoegd aan het menu van de rechtermuisknop en aan het menu van de prullenbak. 

Tot slot is de tab Drives interessant. Hier bepaal je welke locaties standaard moeten worden getoond tijdens het herstelproces. Maak je bijvoorbeeld nooit gebruik van externe schijven? Haal het vinkje weg bij Show removable drives, zodat deze stations niet in de controle worden meegenomen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: