Asus G703GXR-laptop - Groot, zwaar en fantastisch

© PXimport

Asus G703GXR-laptop - Groot, zwaar en fantastisch

Geplaatst: 21 september 2019 - 09:29

Aangepast: 16 november 2022 - 09:43

Roel Stortelder

Soms krijgen we op de redactie een apparaat binnen waarvan de doelgroep niet helemaal duidelijk is. De Asus G703G is daar een goed voorbeeld van. Hij is extreem duur, extreem groot en extreem zwaar, maar heeft ook extreem goede specificaties. In deze review zoeken wij uit voor wie dit monster precies bedoeld is.

Dat we te maken hebben met een beest van een apparaat zie je niet alleen aan de specificaties en het absurde gewicht, maar ook aan de adapters: er zitten twee adapters bij van 280 Watt! Waar de gemiddelde laptop het moet doen met een enkele adapter van 150W, heeft dit exemplaar dus maar liefst 560W te besteden. Met zoveel vermogen beschikbaar en voldoende ruimte voor koeling en akoestiek, verwachten we uitstekende resultaten van deze laptop.

Asus G703GXR

© PXimport

Design

Als je denkt dat jouw laptop zwaar en groot is, heb je dit apparaat waarschijnlijk nog niet gezien. Je krijgt al een hernia als je er naar kijkt en hij past niet in een normale rugzak. Tenzij je de Hulk bent, is dit dus ook geen laptop die je dagelijks meeneemt naar school of werk. Het liefst laat je deze zo lang mogelijk op zijn plek staan. Dat gezegd hebbende is de bouwkwaliteit van de G703GXR absoluut fantastisch. Er is rondom de laptop geen slap stukje plastic te bekennen. Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar het zou me niets verbazen als je hier met een auto overheen kunt rijden (tip: doe dat maar gewoon niet -redactie).

Hoewel de buitenkant grotendeels gemaakt is van metaal, is de binnenkant voorzien van een dikke laag kunststof. Dat klinkt negatief, maar is het niet. Kunststof houdt de warmte van de componenten namelijk veel beter tegen, waardoor de belangrijkste oppervlakken redelijk koel blijven tijdens het gamen. Wel wordt een deel van de hete lucht naar de zijkanten geblazen, waardoor je muishand het in de zomer behoorlijk warm kan krijgen.

Zoals je van een high-end gaming laptop mag verwachten is ook de Asus G703GXR voorzien van een toetsenbord met RGB-verlichting. Hoewel het in de Asus-software even puzzelen is, kunnen de kleuren naar wens aangepast worden. Dat geldt overigens ook voor het grote, verlichte ROG-logo op het deksel van de laptop. Het toetsenbord heeft een lay-out dat vergelijkbaar is met die van een normaal toetsenbord en typt behoorlijk lekker. Door de grote travel is het geen probleem om hier lange teksten op te typen. De forse dikte van de laptop maakt het echter lastig om een prettige houding te vinden. Je handen zitten behoorlijk hoog en de rand van de laptop drukt in je onderarm.

Het touchpad reageert goed op de input en biedt ondersteuning voor multitouch gebaren. Het oppervlak van het touchpad kan nog niet helemaal meekomen met de top, maar gezien de laptop vooral gebruikt gaat worden met een muis, nemen we dat Asus niet kwalijk.

Asus G703GXR

© PXimport

Beeld en geluid

Asus heeft gekozen voor een supersnel 1080p-beeldscherm en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Hoge resoluties bieden op dit formaat weinig meerwaarde, terwijl hoge verversingsfrequenties veel invloed kunnen hebben op de game-ervaring. De 3ms reactietijd is erg goed voor een IPS-paneel, waardoor Asus hier een ideale combinatie van snelheid en kleurweergave te pakken heeft. Gsync-ondersteuning is mooi meegenomen, maar de RTX 2080 is meestal snel genoeg om de framerate (ver) boven de 144 fps te houden.

Nog beter dan het scherm is het geluid. We hebben nog niet eerder een laptop getest met dergelijke hoge kwaliteit op dit gebied. Bij laptops wordt er normaliter flink beknibbeld op de speakers en meestal is er ook erg weinig ruimte voor klankkasten. Aan ruimte en budget was bij deze laptop geen gebrek, want het geluid klinkt vol met een goede basweergave en zonder ruis of gekraak. Het maximale volume is ook meer dan voldoende, dus een film kijken is op deze laptop een waar genot.

Asus G703GXR

© PXimport

Prestaties

Van een Nvidia RTX 2080 mag je heel wat prestaties verwachten, mits de koeling op orde is. Ruimte voor koeling is er in dit geval genoeg en de prestaties laten zien dat daar veel gebruik van wordt gemaakt. Standaard is deze laptop al een stuk sneller dan de MSI GE75 Raider 8SG die we eerder dit jaar hebben getest, maar Asus heeft nog een extra trucje achter de hand. In de Asus-software kan namelijk een Turbo-modus worden geactiveerd, waarbij het systeem zichzelf overklokt en de ventilatoren op volle toeren draaien. De laptop verplaatst dan enorm veel lucht, maar 3DMark toont aan dat het loont. De scores gaan een stuk verder omhoog, waardoor hij in het territorium van volwaardige desktops terechtkomt

Benchmark
RTX (ray tracing)Score3DMark Port Royal StandaardJa59653DMark Port Royal TurboJa63343DMark Port Royal OCJa64813DMark Time Spy StandaardNee97393DMark Time Spy TurboNee105333DMark Time Spy OCNee10782Battlefield 5 (Ultra settings) StandaardJa (Ultra)85 fpsBattlefield 5 (Ultra settings) StandaardNee122 fps

De rek is er met de Turbo-modus al redelijk uit, maar wanneer we zelf aan de slag gaan met de overklokbare Intel Core i9-9980HK en RTX 2080, kunnen we daar nog een paar punten aan toevoegen. 10782 punten in 3DMark Time Spy is zelfs hoger dan sommige desktops met een RTX 2080 halen.

Niet alleen de videokaart en processor zijn uitzonderlijk snel in deze laptop, de SSDs zijn dat ook. Omdat er drie NVMe-SSDs in Raid0 zijn geconfigureerd, komen de snelheden voor sequentieel lezen en schrijven op respectievelijk 8908.3 MB/s en 4382.5 MB/s. De 1TB HDD scoort veel lager, maar daar hadden we ook geen wonderen van verwacht.

 

© PXimport

Reclame?!

In een laptop van 300 euro verwacht je het, in een laptop van 1000 euro is het vervelend, maar in een laptop van 4000 euro is het simpelweg een klap in het gezicht: reclame. Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar Asus heeft - naast de reclame die tegenwoordig standaard in Windows 10 zit - zelf ook advertenties toegevoegd. Nu is dat in Asus’ eigen software nog te overzien, maar op het moment dat je pop-up meldingen krijgt van Asus en McAfee gaat er iets goed mis. Dit soort geintjes horen niet thuis op een laptop met een prijskaartje van 4000 euro!

 

© PXimport

Conclusie

De Asus ROG G703GXR is per kilogram niet zo duur, maar met een totaalgewicht van 7kg vragen wij ons af voor wie deze laptop bedoeld is. De behuizing is van uitzonderlijke kwaliteit en ook de prestaties zijn bijzonder goed, maar niemand gaat dit dagelijks meeslepen naar school of werk. Voor wie regelmatig LAN-parties bezoekt is het misschien interessant, maar een compacte desktop is even zwaar en kost veel minder. Toch moeten we bekennen dat de G703GXR, ondanks het gewicht en de reclame, een fantastisch presterende laptop is.

8,0

Ons oordeel

Asus G703GXR

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

**Prijs** € 4.000,- **Scherm** 17-inch 1080p 144Hz IPS-paneel (3ms response-tijd) met Gsync **CPU** Intel Core i9-9980HK **Geheugen** 32 GB 2666 MHz (Dual Channel) **Opslag** 1.5TB SSD (3x 512GB PCIe SSD in Raid 0) + 1TB SSHD **GPU** Nvidia GeForce RTX 2080 **Aansluitingen** HDMI, Displayport, 3x USB 3.1 type-A, USB 3.1 type-C, 2.5Gb ethernet, SD-kaartlezer en audio **Gewicht** 4.7kg (6.9kg inclusief adapters)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000