9 tips om de ideale powerbank te kopen

© PXimport

9 tips om de ideale powerbank te kopen

Geplaatst: 11 mei 2016 - 03:19

Aangepast: 14 december 2022 - 12:02

Redactie

Nagenoeg elke smartphonegebruiker wordt een beetje zenuwachtig als deze nog maar 10% accuduur of minder op zijn of haar scherm ziet staan. Geen stopcontact in de buurt? Dan is een powerbank het ultieme redmiddel. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij de aankoop van een powerbank.

Tip 01: Altijd welkom

Een powerbank is een externe herlaadbare batterij. In de meeste gevallen gaat het om een Lithium-Ion-batterij, af en toe kom je ook eens een powerbank met een Lithium-Polymeer-accu tegen. Meestal zit ie in een mooie plastic of metalen behuizing met één of meerdere usb-poorten zodat je op elk ogenblik extra energie kunt tanken voor je smartphone. Enkele jaren geleden waren deze handige hulpjes voornamelijk in trek bij zakenlui die vaak via trein of vliegtuig reisden. Lees ook: De 7 beste powerbanks voor je smartphone.

Vandaag de dag zijn powerbanks volledig ingeburgerd. Heel wat scholieren en studenten hebben een exemplaar in hun boekentas zitten en ook in de trein of op een festivalweide zie je erg veel mensen een powerbank gebruiken. Logisch, want bij intensief gebruik haalt er nagenoeg geen enkele smartphone het einde van de dag. Een powerbank is dus altijd welkom. Het geeft heel wat mensen een veilig gevoel zonder dat ze er echt veel geld voor moeten uitgeven. Voor minder dan twintig euro haal je al een instapmodel in huis. Let wel, er zit bijna nooit een stroomadapter in de doos. Om de powerbank zelf op te laden, hang je 'm aan een usb-poort van je computer of gebruik je de adapter van je smartphone. Onthoud dat ie via een adapter een stuk sneller zal opladen dan via je pc.

© PXimport

Tip 01 Deze Urban Revolt Powerbank 2200 mAh heeft een adviesprijs van 18 euro.

Tip 02: Capaciteit

De kracht en grootte (en ook de prijs) van een powerbank is afhankelijk van de capaciteit van de accu die erin zit. Die capaciteit drukken we uit in milliampère-uur of afgekort mAh. Hoe hoger het aantal mAh, hoe meer energie de powerbank kan opslaan. Om de juiste keuze te maken, is het in eerste instantie goed om te weten welke capaciteit de accu in je smartphone heeft (zie kader 'Welke accu zit in mijn smartphone?'). Als je een powerbank wilt die je smartphonebatterij één keer volledig kan opladen, neem je dus een powerbank met minimaal dezelfde capaciteit.

Je zou in principe kunnen stellen dat een powerbank tot 5.000 mAh voor gewone gebruikers is. Powerbanks met een capaciteit van 5.000 tot 10.000 mAh is eerder voor de intensieve gebruikers en meer dan 10.000 mAh is enkel geschikt als je meerdere dagen geen toegang tot elektriciteit zou hebben of meerdere apparaten tegelijkertijd wilt opladen. Houd ook in het achterhoofd dat de capaciteit een grove indicatie is. Na verloop van tijd verliest de powerbank zelf ook wel wat energie waardoor je een smartphone met een batterij van 2.500 mAh net geen twee keer volledig kunt opladen met een powerbank van 5.000 mAh.

 

© PXimport

Tip 02 Met deze Romoss Solo 3 (6.000 mAh) laad je een gemiddelde smartphone 2,5 keer op.

Tip 03: Klein of groot?

Zodra je een powerbank wilt kopen, speel uiteraard ook het formaat mee. Een powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh of meer is vaak groot en zwaar. Zo'n krachtpatser geeft je flink wat extra energie, maar neemt ook veel plaats in. Wil je slechts wat extra power voor noodsituaties? Dan volstaat een compact exemplaar. Er bestaan powerbanks in creditcardformaat of zelfs in de vorm van een sleutelhanger. De Leitz Powerbank Complete Credit Card is zo groot als een pinpas en past perfect in je portefeuille. Hij is maar een paar millimeters dik en heeft zelfs een ingebouwde Lightning-kabel voor je iPhone. De Power Pen van Firebox is eveneens makkelijk om mee te nemen. Deze aluminium balpen (tevens stylus) doet ook dienst als powerbank (700 mAh) en is voorzien van een ingebouwde Lightning- of micro-usb-kabel.

 

© PXimport

Tip 03 Niet alle powerbanks zien er saai uit.

Tip 04: Ampèrage

Niet enkel de capaciteit, maar ook de ampèrage of stroomsterkte van een powerbank is een belangrijke maatstaf. Op elke powerbank kun je aflezen hoeveel de output van de accu bedraagt. Dat wordt uitgedrukt in ampère of afgekort in A. De meeste powerbanks zitten tussen 1 en 3,5 A. Heel af en toe kom je nog eens een exemplaar van 0,5 A tegen, maar die vermijd je maar beter. Hoe hoger het getal, hoe sneller je toestel zal opladen. Wil je niet enkel een smartphone, maar ook een tablet opladen? Kies dan zeker een powerbank met minimum van 2 A en 6.000 mAh. Er bestaan ook powerbanks met meerdere usb-poorten met verschillende output: bijvoorbeeld een usb-poort met 1 A voor smartphones en een poort met 2 A voor een tablet. Met een powerbank van 1 A kun je een tablet in theorie ook opladen, maar dat zal tergend traag verlopen.

 

© PXimport

Tip 04 De stroomsterkte staat nagenoeg altijd op het toestel zelf vermeld.

Welke accu zit in mijn smartphone?

Weet je niet hoe krachtig je accu van je smartphone of tablet is? Hier zie je een overzicht van enkele populaire apparaten. Let wel, de capaciteit is niet recht evenredig met de gebruiksduur. Onder andere de software, processor en schermgrootte zijn ook belangrijk als het over de accuduur gaat.

iPhone 6s - 1.715 mAh

iPhone 6s Plus - 2.750 mAh

iPhone 6 - 1.810 mAh

iPhone 6 Plus - 2.915 mAh

iPhone 5s - 1.570 mAh

iPhone 5 - 1.440 mAh

iPad Air 2 - 7.340 mAh

iPad Air - 8.827 mAh

iPad mini 4 - 5.124 mAh

Samsung Galaxy S6 edge Plus - 3.000 mAh

Samsung Galaxy S6 edge - 2.600 mAh

Samsung Galaxy S6 - 2.550 mAh

Samsung Galaxy S5 - 2.800 mAh

Samsung Galaxy Tab S2 (9,7 inch) - 5.870 mAh

OnePlus 2 - 3.300 mAh

OnePlus One - 3.100 mAh

LG G5 - 2.800 mAh

LG G4 - 3.000 mAh

LG G3 - 3.000 mAh

Google Nexus 6 - 3.220 mAh

Huawei Mate 6 - 2.700 mAh

Tip 05: Voor avonturiers

Ben je een avontuurlijk type? Dan is de kans groot dat je ook je smartphone meeneemt als je gaat mountainbiken, geocachen, skiën of op trektocht gaat. Om ook dan niet zonder energie te raken, kun je maar beter kiezen voor een powerbank die tegen een stootje kan of zelfs water- en stofbestendig is. De powerstation PRO van mophie heeft bijvoorbeeld een stevige rubber rond de behuizing waardoor die ook in extreme omstandigheden te gebruiken is. De Xtorm AL420 is een powerbank van Nederlandse makelij met een capaciteit van 9.000 mAh en een waterdichte behuizing.

Diezelfde fabrikant heeft zelfs powerbanks met een zonnepaneeltje. Wie gedurende lange periode geen toegang tot het elektriciteitsnet heeft, kan de WakaWaka Base 5 overwegen. Dat is een waterbestendige tas met een opvouwbaar 7,5 watt zonnepaneel, een powerbank (5.000 mAh, 2,1 A) met twee usb-poorten en twee energiezuinige ledlampjes. Voor elke kit die WakaWaka verkoopt, schenkt het bedrijf een ledlamp aan een familie in nood in een ontwikkelingsland.

 

© PXimport

Tip 05 De Xtorm AL420 is een powerbank met een capaciteit van 9.000 mAh en een waterdichte behuizing.

Tip 06: Ingebouwde kabel

Om je smartphone op te laden met behulp van een powerbank heb je nog altijd een micro-usb- of Lightning-kabeltje nodig. Dat zorgt vaak voor frustraties en daarom kiezen steeds meer fabrikanten voor een ingebouwd kabeltje. Dat is ontzettend handig, maar het zorgt wel voor problemen als je bijvoorbeeld zou overschakelen van een iPhone naar een Android-apparaat (of andersom).

Ons advies? Wil je toch een powerbank met een ingebouwd kabeltje, kies dan een exemplaar waar ook nog een usb-poort aan zit. Op die manier kun je de mobiele lader ook voor andere apparaten blijven gebruiken. De Just Mobile TopGum is bijvoorbeeld een fraaie powerbank van 6.000 mAh met een ingebouwd Lightning-kabeltje en extra usb-poort. Dankzij het meegeleverde magnetisch dock kun je deze powerbank zelf draadloos opladen.

© PXimport

Tip 06 De TopGum van JustMobile is ideaal voor iPhone-gebruikers.

Ook voor andere toestellen

We spreken in dit artikel voornamelijk over smartphones en af en toe over tablets, maar je kunt powerbanks uiteraard ook voor andere apparaten gebruiken. Een compactcamera, smartwatch, navigatietoestel, e-reader of activiteitstracker opladen kan uiteraard ook. Wil je ook de accu van je notebook opladen, dan heb je wel een erg krachtige powerbank nodig. De Sandberg Powerbank 20.000 bijvoorbeeld. Deze krachtpatser heeft een capaciteit van 20.000 mAh en 3,5 A. De fabrikant claimt dat dit voldoende is om 6 uur extra op je laptop te kunnen werken.

 

© PXimport

Tip 07: Maximale energie

Reken gemiddeld op drie tot vijf uur om je powerbank volledig op te laden. Voor accu's met een erg grote capaciteit kan het opladen logischerwijs iets langer duren. In de meeste gevallen zie je een knipperend lichtje, terwijl de powerbank aan het opladen is. Zodra de externe accu op 100% zit, stopt het knipperen. Om altijd een idee te hebben over de resterende energie, kies je een powerbank met led-indicator. Aan de hand van vier ledjes weet je dan in één oogopslag of je powerbank nog voor 25, 50, 75 of 100% geladen is. Er bestaan ook mobiele laders waarop je het resterende percentage ook effectief kunt aflezen op een klein schermpje. Dit komt echter nog niet zo vaak voor. De meeste powerbanks beschikken wel over een automatische uitschakelfunctie. Hierdoor voorkom je overlading zodra je smartphone volledig opgeladen is en schakelt de powerbank zich ook uit als er geen apparaat meer verbonden is.

Om te voorkomen dat je powerbank stukgaat als je hem langdurig niet gebruikt, is om hem tussentijds bij te laden. Je kunt hem na bijvoorbeeld drie maanden op de plank weer even opladen. Zo voorkom je zeker dat de accu te diep ontlaadt.

 

© PXimport

Tip 07 Op deze powerbank van mophie kun je aan de hand van vier ledjes aflezen hoeveel energie er nog resteert.

Tip 08: Draadloos via Qi

Een ingebouwd kabeltje is ontzettend handig, maar het kan eigenlijk nog eenvoudiger. Qi-technologie is een standaard om draadloos op te laden. Qi (spreek uit als 'chi') wordt wereldwijd door heel wat fabrikanten zoals LG, HTC en Samsung ondersteund en werkt met inductie. Om draadloos te kunnen opladen, moet je in eerste instantie weten of er daadwerkelijk een Qi-ontvanger in je smartphone zit. Vervolgens kun je een powerbank met Qi-technologie kopen. Het volstaat om je telefoon op de powerbank te leggen. Voor smartphones zonder Qi-ontvanger is er een andere (maar iets duurdere) oplossing. Er bestaan immers ook Qi-stickers of Qi-hoesjes. Op die manier kun je toch van de draadloze standaard genieten. Het aantal powerbanks met Qi-technologie is nog niet zo uitgebreid, maar wel in opmars. De Xtorm XB103 Power Bank Wireless 8.000 is een populair voorbeeld.

 

© PXimport

Tip 08 Dankzij een powerbank met Qi-technologie kun je je Qi-compatibele telefoon draadloos laden.

Tip 09: Alternatieven

Bestaan er ook alternatieven? Uiteraard. Je zou natuurlijk ook gewoon een extra accu kunnen aankopen. Vroeger werd dat ontzettend vaak gedaan. Vandaag stappen meer en meer fabrikanten af van smartphones met een vervangbare accu. Ze willen immers liever dat je een nieuw toestel koopt als je batterij versleten is. Bij de meest recente toptoestellen hebben enkel de LG G4 en de nieuwe G5 nog een accu die je snel en eenvoudig kunt vervangen. Nog een andere optie? Een hoesje met geïntegreerde batterij. Het voordeel is dat je op die manier je capaciteit een stuk vergroot. Er zijn echter ook nadelen. Ten eerste moet je dan elke keer zowel je hoes als je smartphone opladen, ten tweede verliest je smartphone een stuk van zijn finesse. Zo'n hoes met geïntegreerde batterij maakt je telefoon namelijk veel dikker, zwaarder en logger. Zelfs Apple is er niet in geslaagd om een mooie oplossing te bieden.

 

© PXimport

Tip 09 Apple lanceerde onlangs de Smart Battery Case voor iPhone 6(s).

Kooptips

Weet je nog niet welke powerbank het best past bij je wensen? Aan de hand van deze drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

iWalk UBO 10.000 mAh Trio

Straatprijs: € 65,-

Noem dit gerust een budgetvriendelijke krachtpatser. Deze powerbank van iWalk heeft een capaciteit van 10.000 mAh en een stroomsterkte van 3,4 A. De lichte, maar robuuste mobiele lader is dus zowel geschikt voor smartphones als voor tablets. Helemaal handig zijn de twee geïntegreerde kabels. Je kunt dus niet enkel apparaten met een Lightning- maar ook met een micro-usb-aansluiting opladen zonder een extra kabeltje te moeten meenemen. Dat kan zelfs tegelijkertijd. Sterker nog, dankzij de usb-poort zou je zelfs drie toestellen tegelijkertijd van extra energie kunnen voorzien. Het led-schermpje is eveneens een troef. Hierdoor kun je altijd perfect aflezen hoeveel energie er nog resteert. De iWalk UBO 10.000 mAh is verkrijgbaar in verschillende kleurtjes.

www.iwalkusa.com (onder meer verkrijgbaar via CoolBlue)

 

© PXimport

Xtorm AL440 Power Bank Elegant 5.000

Straatprijs: € 59,-

Het oog wilt natuurlijk ook wat. Op zoek naar een stijlvolle powerbank? Deze AL440 Power Bank Elegant 5.000 van Xtorm is amper 9 millimeter dik en weegt zo'n 130 gram. Ideaal voor dagelijks gebruik en makkelijk mee te nemen in je broekzak, rugzak of handtas. Onder de champagnekleurige aluminium behuizing zit een Lithium-Polymeer-batterij met een capaciteit van 5.000 mAh. Bij de AL440 Power Bank Elegant 5.000 zit ook nog een leren opberghoesje om het apparaat tegen krassen te beschermen. Door de stroomsterkte van 1 A is deze powerbank echter niet geschikt om tablets op te laden.

www.xtorm.eu

 

© PXimport

Mophie power reserve

Straatprijs: € 35,-

Zoals eerder gezegd bestaan er ook piepkleine powerbanks. Deze mophie power reserve is er eentje in sleutelhangerformaat. De compacte powerbank is voorzien van een geïntegreerde micro-usb- of Lightning-kabel en heeft een capaciteit van 1.350 mAh. Dankzij de vier ledlampjes kun je op elk ogenblik aflezen hoeveel energie er nog overblijft. Het lichtgewicht weegt amper 56 gram en is beschikbaar in zwart, wit en rood.

www.mophie.com

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000