7 dingen die je moet doen met een nieuwe pc

© PXimport

7 dingen die je moet doen met een nieuwe pc

Geplaatst: 13 maart 2015 - 09:57

Aangepast: 14 december 2022 - 15:43

Redactie

Je hebt een nieuwe pc, geweldig! Die nederige metalen doos is de sleutel tot een grote digitale wereld vol mogelijkheden. Hij kan je helpen met je financiën, om met oma in contact te blijven, en stoom af te blazen op, ehm, Steam.

Maar een nieuwe pc is niet zoals een nieuwe auto. Je kunt niet zomaar de sleutel omdraaien en het gaspedaal indrukken. Okay, misschien kan het wel - maar het is geen goed idee. Een paar eenvoudige handelingen als je de pc voor de eerste keer opstart kunnen helpen om het apparaat veiliger, sneller en beter voorbereid op de toekomst te maken. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je je een nieuwe pc instelt. Lees ook: Een nieuwe pc kopen - 6 punten om op te letten.

Schiet op en wacht met Windows Update

De eerste stap is verreweg de vervelendste. Je moet nog niet op het web rondneuzen totdat je versie van Windows volledig gepatcht en up-to-date is. Punt. Nu komt het slechte nieuws: afhankelijk van hoe lang je pc in de winkel heeft gestaan, kan dit enkele minuten duren, of uren. Hoe dan ook, het moet gebeuren.

© PXimport

Dit kan een tijdje duren...

Zorg allereerst dat je pc verbonden is met het internet. Open het Windows Control Panel, ga naar System and Security > Windows Update > Check for Updates. Je systeem zal naar updates zoeken en zal er ongetwijfeld een aantal vinden. Download en installeer ze, start je pc opnieuw op en herhaal deze stappen totdat de updatecheck geen nieuwe updates meer oplevert. Hopelijk duurt het niet al te lang.

Standaard zal Windows nieuwe updates downloaden en installeren zodra deze worden uitgerold. Je moet eerst alleen even deze vervelende eerste stap nemen.

Installeer je favoriete browser

Surfen op het web in een onbekende browser lijkt op het proberen de tango te dansen in andermans schoenen. Het kan, maar het ziet er niet uit. Hier zijn de directe links naar Chrome, Firefox, en Opera als Internet Explorer jouw ding niet is.

Doe de rolluiken dicht

Nu je iets comfortabelers hebt aangetrokken, is het tijd om je beveiliging op orde te krijgen.

© PXimport

Er zijn veel goede (gratis) antivirusprogramma's.

Windows 8 wordt standaard geleverd met Windows Defender ingeschakeld. Het is een prima, zij het niet al te gedetailleerde beveiligingsoplossing. Maar pc-fabrikanten kunnen Defender gewoon uitschakelen, mochten ze 'trialware' voor een premium beveiligingsoplossing - zoals Norton's of McAfee's antivirussoftware - op je pc willen voorinstalleren. Als je besluit om voor dat premium product te blijven betalen, geweldig! (Hoewel ik aanraad om wat onderzoek te doen voordat je geld voor een beveiligingssuite neertelt.) Zo niet, schakel deze bloatware dan uit en verwijder het, en heractiveer Windows Defender.

Windows Defender wordt echter niet meegeleverd in eerdere versies van Windows, en het is ook niet de meest functierijke anti-malware-oplossing die er te krijgen is, dus pas op.

Gooi alle rommel weg

Nu je beveiligd bent is het tijd om de rommel van je pc af te vegen.

Je kunt deze stap overslaan als je je eigen pc gebouwd hebt - inclusief de installatie van het besturingssysteem - of als je een "Signature Edition"-computer in een Microsoftwinkel gekocht hebt. Directe Windowsinstallaties bevatten geen extra rommel die je harde schijf vol maken. Maar pc's uit de doos van bekende pc-fabrikanten zitten zonder uitzondering vol met die zogenaamde bloatware.

© PXimport

PC Decrapifier is een van de handigste tooltjes ooit gebouwd.

Gelukkig is er PC Decrapifier, een simpele tool die je pc controleert op bekende bloatware en je in staat stelt om het in één keer weg te gooien. Het is veel sneller dan wanneer je zelf het Control Panel gaat doorzoeken om stuk voor stuk crapware weg te gooien. En bovendien is de tool gratis.

Als je Windows 8 hebt, zal PC Decrapifier geen bloatware in de vorm van Metro-apps verwijderen - de kleurige blokken die op het nieuwe Startscherm staan. Deze worden echter niet geladen wanneer je computer wordt opgestart, dus ze nemen niet al je systeembronnen in beslag, behalve dan wat opslagruimte. Als je ze toch van je machine af wil hebben, klik dan met de rechtermuisknop op de app en selecteer Uninstall.

Vullen maar

Waarom hebben we al die rommel weggegooid? Om ruimte te maken voor je eigen dingen natuurlijk. Nieuwe hardware schreeuwt gewoon om nieuwe software!

Het opvullen van je pc is een zeer persoonlijk iets, maar als je op zoek bent naar suggesties, dan bestaat er altijd nog Ninite. Het is een soort anti-PC Decrapifier - het laat je allerlei gratis applicaties naar keuze tegelijk installeren. Het schakelt zelfs automatisch alle gebundelde crapware uit die veel gratis programma's proberen mee te smokkelen als onderdeel van het installatieproces. Het is een geweldig handige tool die het vol zetten van een nieuwe pc een stuk eenvoudiger maakt.

Twee weten meer dan één

Na dit alles is je pc eindelijk klaar voor gebruik: Hij is beveiligd, up-to-date, schoon, en vol met software die is aangepast aan jouw persoonlijke behoeften. Het einde is in zicht! Maar we zijn nog niet helemaal klaar.

© PXimport

Op een externe harde schijf kun je een kloon of een image van je harde schijf maken.

Nu je pc in een perfecte staat verkeert, is het een ideaal moment om een kloon of image van je primaire harde schijf te maken - de schijf waar Windows op staat - en deze op een andere harde schijf op te slaan. Een kloon of image maakt een replica van je harde schijf, die je kunt gebruiken om Windows mee op te starten als je primaire harde schijf de geest geeft. Als je een schone, geüpdatete, bloatware-vrije image van je systeem hebt, hoef je al dat werk niet meer te doen als je ooit Windows opnieuw zou moeten installeren.

Wat is dan het verschil tussen een kloon en een image? In wezen creëert een kloon een exacte kopie van je harde schijf op een andere schijf - bestanden, hoofdopstartrecord, enzovoorts. De kloon neemt de volledige harde schijf in beslag, maar hij is plug-and-play mocht je hem ooit nodig hebben. Images daarentegen creëren één enkel gigantisch bestand met alle dingen die op je pc staan. Het duurt wat langer om een image back-up na een ramp aan de praat te krijgen, maar je hebt meer flexibiliteit wat betreft de opslag ervan, aangezien het in wezen gewoon een groot bestand is.

Er zijn prima back-up-tools beschikbaar waarmee je klonen en images kunt maken, waaronder de gratis persoonlijke versies van Macrium Reflect Free en EaseUS Todo Backup. Reguliere back-ups zijn de enige redding van je data als er zich een ramp voordoet.

Optioneel: update je drivers

Deze stap is niet voor iedereen. Weinig dingen kunnen voor meer problemen zorgen op je computer dan een driver die om wat voor reden dan ook weigert om mee te werken. Als je pc recht uit de doos prima werkt en je alleen maar van plan bent om elementaire taken uit te voeren zoals surfen op het web, met Office werken en dat soort dingen, dan kun je gerust vergeten dat je computer überhaupt drivers heeft. Windows Update heeft waarschijnlijk toch al vrij recente updates voor de drivers van je hardware gevonden.

© PXimport

Als je geen techneut bent, hoef je je niet zo druk te maken om je drivers.

Maar als je een doe-het-zelf-computer of gamingmachine hebt, is het een goed idee om te kijken of er nieuwere drivers voor je hardware zijn. Windows Update is niet altijd helemaal op de hoogte van de allernieuwste driverupdates, en nieuwe drivers voor bijvoorbeeld je moederbord of netwerkkaart kunnen voor extra functies en betere prestaties zorgen. Gamers moeten de drivers van hun grafische kaart vrij regelmatig updaten om voor optimale prestaties te zorgen met de nieuwste spellen.

Computer!Totaal heeft een handleiding voor het updaten van je Windowsdrivers waarin alle informatie staat die je nodig hebt om verder te gaan. Mocht een driver op de een of andere manier toch je pc overhoop gehaald hebben: Windows Update maakt automatisch een System Restore Point aan wanneer je nieuwe drivers installeert. En als er iets heel bizars gebeurt en het echt helemaal misgaat, heb je nog altijd de back-up-image die je eerder hebt aangemaakt - toch?

Tot slot

Op dit punt ben je zo goed als klaar om aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn er andere taken die je uit moet voeren, zoals het overzetten van bestanden van je oude pc en het bewaren van productcodes voor Windows en andere software die je geïnstalleerd hebt, maar dat kun je allemaal op je gemak doen. Geniet eerst maar van het hebben van een nieuwe pc, en de zekerheid dat hij volledig geoptimaliseerd is, beschermd is tegen aanvallen, en hersteld kan worden mocht er iets ergs gebeuren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000