Zo gaat jouw e-bike langer mee

© Monkey Business Images

Zo gaat jouw e-bike langer mee

Geplaatst: 21 december 2022 - 09:00

Aangepast: 21 december 2022 - 09:02

Laura Jenny

Een e-bike is een fijn alternatief voor wie liever niet gewoon fietst. Dankzij de elektrische hulp bij het trappen kom je wél met boodschappen en al die brug op, kom je niet bezweet aan in je meeting of raak je geïnspireerd om eens wat verder en vaker de fiets te pakken. Je gebruikt je e-bike graag, maar hoe zorg je er nu voor dat je hem zo lang mogelijk kunt gebruiken?

Onderhoud van je fiets

Een e-bike goed houden begint in de basis op dezelfde manier als bij een gewone fiets. Zorg dat je hem lekker binnen zet in plaats van dat je hem buiten in de regen laat staan, verwijder regelmatig straatvuil van je remblokjes om hun levensduur te verlengen en zorg dat je banden goed opgepompt zijn. Niet alleen omdat dat je fiets sneller maakt, maar ook omdat hij daardoor veel minder hard slijt en je banden minder snel lek gaan. 

Let bij het stallen van je fiets ook op hoe druk het is: zet je hem tussen veel fietsen in, dan loop je kans op schade - een andere fiets kan omvallen, of iemand kan zijn fiets nog net even tussen een andere fiets en die van jou proppen.

Check ook regelmatig hoe je ketting ervoor staat en doe er eens in de zoveel tijd kettingsmeer op. Deze dingen dragen allemaal bij aan de duurzaamheid van je e-bike en van je gewone fiets.


Ook interessant voor jou: De beste tips voor het onderhoud van je (elektrische) bakfiets.

0

Powered by

logo

Een lege bakfiets buiten op straat. Foto: Achim Wagner - stock.adobe.com

© Achim Wagner - stock.adobe.com

Je kunt je fiets natuurlijk buiten stallen, maar binnen is beter. Veel gemeenten bieden gratis overdekte stallingen aan.

Onderhoud van je elektrische fiets

Hoeveel een e-bike en een fiets ook gemeen hebben, er zijn een paar duidelijke verschillen die in onderhoud schelen. Er zijn bij een e-bike drie dingen die extra aandacht nodig hebben: de motor, de accu en de remmen. Die hebben bij een elektrische fiets meer zorg nodig. 

Levensduur van je accu verlengen

De levensduur van je accu verlengen heeft voor jou als fietser grote voordelen: je kunt daardoor namelijk langer op één oplaadbeurt rijden en dat scheelt zowel elektriciteit aftappen als dat het zorgt dat je minder snel verder moet fietsen zonder dat extra zetje. Maak altijd gebruik van de oplader die je bij je fiets geleverd kreeg om de accu van stroom te voorzien. De batterijcellen van e-bikes zijn flink en kunnen oververhit raken of beschadigen. Door de volop geteste materialen te gebruiken die bij je e-bike worden geleverd, voorkom je oververhitting eerder.

Als je je fiets oplaadt, zorg dan dat je hem niet bedekt en leg hem op een brandveilige, stabiele ondergrond. Houd goed in de gaten of je accu bijna vol is, want onnodig langer aan het stroomnet zitten is erg slecht voor de accu (en voor je energierekening). Let op: we zeggen bijna vol. Het is voor batterijen altijd beter om niet volledig vol te worden opgeladen of volledig leeg te worden gereden. Je kunt beter tot 20 procent leegrijden en tot 80 procent opladen om te grote slijtage binnen je accu te voorkomen.

Ook interessant voor jou: Zo laad je de accu van je e-bike veilig op.

Mountainbiker in de sneeuw

© Angela Buzzi

Zorgen voor je motor

De motor is geen losklikbaar of toegankelijk apparaat, maar dat betekent niet dat je hem niet een handje kunt helpen. De motor van je e-bike is geen fan van vocht. Zorg dus dat je hem droog houdt en stal de fiets niet op een enorm vochtige plek. De stromende regen is al ellendig voor jezelf om doorheen te fietsen, maar de motor van je tweewieler voelt dat hetzelfde. Je kunt er zeker wel mee door de regen fietsen, maar de motor heeft er baat bij om zo vaak mogelijk droog te zijn. 

Wat kun je doen als je motor nat is geworden door een natte rit? Zet de fiets dan niet in de schuur om vervolgens weg te lopen. Denk even aan de nazorg. Zorg dat je altijd een handdoek in de buurt hebt om de motor van je fiets droog te maken. Zo voorkom je dat er water in de motor terechtkomt en blijft ook de buitenkant langer goed. Dat geldt niet alleen voor je motor: ook je accu en het scherm hebben er baat bij even te worden afgedroogd wanneer ze uit een regenbui komen.

Onderhoud van de remmen

De remblokjes schoonmaken hadden we al genoemd, maar bij een e-bike slijten remmen veel harder: je rijdt relatief sneller en het kost je remmen dus iets meer moeite om je tot stilstand te brengen. Dat merk je in de duurzaamheid van je remmen. Het kan geen kwaad om regelmatig zand en ander vuil van de remblokjes te verwijderen. Veel e-bikefabrikanten maken het bovendien niet heel moeilijk voor de consument om de remblokjes te vervangen. Het hangt ervanaf hoeveel kilometer je fietst, of je vaak remt en of je bijvoorbeeld in heuvel-achtig gebied rijdt, maar het is aan te raden om de slijtage meerdere malen per jaar te controleren of te laten controleren door de fietsenmaker. Je e-bike blijft hierdoor langer goed en je bent zelf extra veilig op de weg.

Zo gaat jouw e-bike langer mee-22440223

© luciano - stock.adobe.com

De levensduur verlengen tijdens het fietsen

Tot slot zijn er ook tijdens het fietsen dingen die je kunt doen (of laten) waardoor je e-bike langer meegaat. Waarschijnlijk voel je het zelf ook al, omdat de motor nogal hard moet aanslaan wanneer je dit doet: optrekken. Optrekken doet je e-bike het meest zuinig als je in een lage versnelling zit. Schakel dus bij het stoplicht altijd even terug naar een lichtere versnelling, want bij een zwaardere versnelling worden de accu en de motor flink belast. Bovendien kun je sneller wegfietsen dan wanneer je eerst zelf moet ploeteren in de zwaarste versnelling. 

Kies daarnaast voor fietsroutes met zo min mogelijk stoplichten. Je haalt het meeste uit de accu van een e-bike wanneer je lange stukken achtereen op hetzelfde tempo doorfietst, in plaats van dat je steeds remt en weer optrekt. In Nederland ontkom je er vaak niet aan, maar het doet je e-bike goed om een route te kiezen die veel lange fietspaden bevat en zo min mogelijk kruispunten.

De laatste tip om de levensduur van je e-bike te verbeteren is om niet te veel te leunen op de accu. Als je niet constant in de maximale stand van je motor fietst, dan gaat je accu aanzienlijk langer mee. En het is nog gezonder ook: voor je accu én voor jou.

Tip: Op zoek naar een mooie fietsroute met je e-bike? De ANWB Eropuit-app heeft een veelvoud aan fietsroutes.

Zo gaat jouw e-bike langer mee-22440227

© Halfpoint - stock.adobe.com


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000