Hoe werkt het Bosch Purion-display op je elektrische fiets?
Het Bosch Purion-display is een wat oudere fietscomputer die je vroeger wat vaker tegenkwam dan nu. Maar hij is er nog steeds en kan als een wat simpeler en goedkoper alternatief fungeren. Hoe werkt dit systeem precies en hoe pas je de instellingen aan? We vertellen je er alles over in het uitgebreide artikel.
In dit artikel kijken we naar:
- De functies van het Bosch Purion-display
- Hoe je zelf instellingen kunt aanpassen op dit display
- Hoe de loopfunctie werkt
Ook interessant voor jou: dit zijn dé trends in e-bikes voor 2023.
In vergelijking met de Bosch Kiox, Bosch Intuvia en Shimano Steps is de Bosch Purion een veel simpeler apparaat. Niet alleen in de functionaliteiten, maar ook in de bediening. Daarnaast is opvallend dat het systeem werkt op een simpele CR 2016-batterij. Dit is een soort platte munt, die je gewoon bij de supermarkt of natuurlijk de fietshandelaar kunt kopen. Je hebt twee van deze zogenaamde knoopcellen nodig om de boordcomputer van stroom te voorzien.
©VladaKg03 - stock.adobe.com
Bosch Purion inschakelen en gebruiken
Aan de bovenkant van de Bosch Purion zit de aan-uitknop. Wanneer je die kort indrukt, gaat het scherm aan. Je krijgt drie verschillende indicatoren te zien. Het grote getal is je huidige snelheid, daaronder staat de ondersteuningsmodus en daaronder staat dan weer de batterij-indicator. Links naast het display zitten twee knoppen: de plus- en minknop. Door op de knoppen te drukken, wissel je van stand. Dit zijn off (uit), eco, tour, sport en turbo. Turbo is de hoogste ondersteuning.
Accuoplaadindicatie
De acculaadtoestandsindicatie geeft de laadtoestand van de e-bike-accu weer (dit kun je ook aan de voorkant middels de lampjes aflezen). In de indicatie komt elk streepje (er zijn er vijf) in het accusymbool overeen met ongeveer twintig procent van de capaciteit. Vijf streepjes geven dus aan dat de accu volledig opgeladen is, terwijl twee streepjes veertig procent aanduiden. Wanneer je helemaal geen streepjes meer ziet staan, kun je de ondersteuning niet inschakelen.
E-bikes hebben vaak meerdere functies, maar dit display (en tevens bedieningspaneel) heeft daar niet genoeg knoppen voor. Daarom moeten we bijvoorbeeld de plusknop ingedrukt houden om de lampen te activeren. Links naast de batterij-indicator verschijnt dan een symbool. Dan weet je – ook overdag – dat de verlicht aan staat. Door dezelfde knop wederom even vast te houden, schakel je de lampen weer uit. Ga hier verstandig mee om, zodat de accu niet onnodig energie verbruikt.
Met de minknop kunnen we extra informatie opvragen. Die informatie verschijnt dan in de regel van de stand die je gebruikt. Dat begint bij trip (de dagteller), total (het totaal aantal gereden kilometers) en range. Range staat voor bereik, en geeft dus aan hoeveel kilometer je nog met ondersteuning kunt fietsen. De ondersteuningsmodus heeft veel invloed op het bereik, logischerwijs. Als je dus een lekker eind wilt fietsen, kun je het beste van de eco- of tourstand gebruikmaken.
De ondersteuningsniveaus
- OFF: de motorondersteuning is uitgeschakeld, de e-bike fungeert dan als een normale fiets. De duwhulp kan op dit ondersteuningsniveau niet geactiveerd worden
- ECO: effectieve ondersteuning met maximale efficiëntie voor maximaal bereik
- TOUR: gelijkmatige ondersteuning voor tochten met groot bereik
- SPORT: krachtige ondersteuning voor sportief rijden op
- heuvelachtige stukken en voor rijden in de stad
- TURBO: maximale ondersteuning bij flink doortrappen, voor sportief rijden
Loopstand gebruiken
Elektrische fietsen hebben vaak een zogenaamde loopstand. In deze modus gaat de fiets vanzelf naar voren met een snelheid van ongeveer vijf kilometer per uur. Het is de bedoeling dat je die stand activeert wanneer je met de e-bike aan de hand een stukje gaat lopen. Bijvoorbeeld wanneer je hem in de schuur zet of wanneer je over de stoep loopt. Je drukt hiervoor eerst op de walkknop (die zit onderop het schermpje) en daarna (binnen drie seconden) op de plusknop.
Zo’n loopstand wordt ook wel duwhulp genoemd, net zoals bij andere e-bikes. De modus stopt automatisch wanneer je harder loopt dan zes kilometer per uur. Dat gebeurt ook wanneer de elektrische fiets op wat voor manier dan ook geblokkeerd wordt (je gebruikt de remmen of je loopt ergens tegenaan) of wanneer je de plusknop loslaat. Daarna keert de fiets terug naar de vorige stand waar die in stond. Onthoud dus dat als je de hulp wil uitschakelen, je de plusknop loslaat.
Tot slot kijken we nog even naar hoe je de meeteenheid verandert van kilometer per uur naar mijl per uur (of andersom): dat doe je door de minknop en de powerknop gelijktijdig in te drukken. Een kind kan de was doen!
Tip: smartphone opladen Je kunt met de Bosch Purion onderweg je smartphone opladen. Op het apparaatje zit namelijk een usb-poort waar je je de oplaadkabel van de smartphone in kunt doen. Let op: dit werkt alleen met gestandaardiseerde micro-A- en micro-b-2.0-kabels.
Klik hier voor meer ID.nl-videos over e-bikes.