Hoe werkt het Bosch Purion-display op je elektrische fiets?

Hoe werkt het Bosch Purion-display op je elektrische fiets?

Geplaatst: 3 december 2022 - 13:03

Wesley Akkerman

Het Bosch Purion-display is een wat oudere fietscomputer die je vroeger wat vaker tegenkwam dan nu. Maar hij is er nog steeds en kan als een wat simpeler en goedkoper alternatief fungeren. Hoe werkt dit systeem precies en hoe pas je de instellingen aan? We vertellen je er alles over in het uitgebreide artikel.

In vergelijking met de Bosch Kiox, Bosch Intuvia en Shimano Steps is de Bosch Purion een veel simpeler apparaat. Niet alleen in de functionaliteiten, maar ook in de bediening. Daarnaast is opvallend dat het systeem werkt op een simpele CR 2016-batterij. Dit is een soort platte munt, die je gewoon bij de supermarkt of natuurlijk de fietshandelaar kunt kopen. Je hebt twee van deze zogenaamde knoopcellen nodig om de boordcomputer van stroom te voorzien.

Iemand die een knoopcelbatterij vasthoudt

© VladaKg03 - stock.adobe.com

Bosch Purion inschakelen en gebruiken

Aan de bovenkant van de Bosch Purion zit de aan-uitknop. Wanneer je die kort indrukt, gaat het scherm aan. Je krijgt drie verschillende indicatoren te zien. Het grote getal is je huidige snelheid, daaronder staat de ondersteuningsmodus en daaronder staat dan weer de batterij-indicator. Links naast het display zitten twee knoppen: de plus- en minknop. Door op de knoppen te drukken, wissel je van stand. Dit zijn off (uit), eco, tour, sport en turbo. Turbo is de hoogste ondersteuning.

0

Powered by

logo

E-bikes hebben vaak meerdere functies, maar dit display (en tevens bedieningspaneel) heeft daar niet genoeg knoppen voor. Daarom moeten we bijvoorbeeld de plusknop ingedrukt houden om de lampen te activeren. Links naast de batterij-indicator verschijnt dan een symbool. Dan weet je – ook overdag – dat de verlicht aan staat. Door dezelfde knop wederom even vast te houden, schakel je de lampen weer uit. Ga hier verstandig mee om, zodat de accu niet onnodig energie verbruikt.

Met de minknop kunnen we extra informatie opvragen. Die informatie verschijnt dan in de regel van de stand die je gebruikt. Dat begint bij trip (de dagteller), total (het totaal aantal gereden kilometers) en range. Range staat voor bereik, en geeft dus aan hoeveel kilometer je nog met ondersteuning kunt fietsen. De ondersteuningsmodus heeft veel invloed op het bereik, logischerwijs. Als je dus een lekker eind wilt fietsen, kun je het beste van de eco- of tourstand gebruikmaken.

Loopstand gebruiken

Elektrische fietsen hebben vaak een zogenaamde loopstand. In deze modus gaat de fiets vanzelf naar voren met een snelheid van ongeveer vijf kilometer per uur. Het is de bedoeling dat je die stand activeert wanneer je met de e-bike aan de hand een stukje gaat lopen. Bijvoorbeeld wanneer je hem in de schuur zet of wanneer je over de stoep loopt. Je drukt hiervoor eerst op de walkknop (die zit onderop het schermpje) en daarna (binnen drie seconden) op de plusknop.

Zo’n loopstand wordt ook wel duwhulp genoemd, net zoals bij andere e-bikes. De modus stopt automatisch wanneer je harder loopt dan zes kilometer per uur. Dat gebeurt ook wanneer de elektrische fiets op wat voor manier dan ook geblokkeerd wordt (je gebruikt de remmen of je loopt ergens tegenaan) of wanneer je de plusknop loslaat. Daarna keert de fiets terug naar de vorige stand waar die in stond. Onthoud dus dat als je de hulp wil uitschakelen, je de plusknop loslaat.

Tot slot kijken we nog even naar hoe je de meeteenheid verandert van kilometer per uur naar mijl per uur (of andersom): dat doe je door de minknop en de powerknop gelijktijdig in te drukken. Een kind kan de was doen!

Watch on YouTube

Klik hier voor meer ID.nl-videos over e-bikes.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000