ID.nl logo
Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende e-bikemotoren?
Mobiliteit

Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende e-bikemotoren?

De elektromotor van een e-bike bevindt zich in het voorwiel of bij de trapas. In een enkel geval zit de ondersteuningsmotor in het achterwiel. Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van verschillende motortypen voor elektrische fietsen?

Een e-bike werkt in de basis hetzelfde als een reguliere fiets. Zet kracht op de pedalen, zodat de ketting of riem het achterwiel laat draaien. Bij forse tegenwind, hellingen en lange afstanden kost fietsen veel inspanning. Om die reden produceren bekende merken volop elektrische fietsen. Zo’n tweewieler bevat een elektromotor. Dankzij dit aandrijfsysteem profiteren fietsers van trapondersteuning. De aanwezige sensors bepalen samen met de gebruiker hoeveel trapkracht er nodig is. Zie het als een onzichtbaar duwtje in de rug. Dat kost (véél) minder inspanning, waardoor fietsers onderweg meer plezier ervaren. Bovendien leent een fiets met ingebouwde elektromotor zich voor langere afstanden. Als potentiële koper heb je keuze uit e-bikes met verschillende motortypen van diverse merken. We zetten de belangrijkste plus- en minpunten op een rij.

Voor- en nadelen voorwielmotor

Op e-bikes uit het laagste prijssegment zit vrijwel altijd een voorwielmotor. Meestal is dat een exemplaar van Bafang. Dit motortype is met name voor korte ritjes binnen de bebouwde kom een prima gangmaker. De geïntegreerde rotatiesensor registreert beweging en stuurt vervolgens een seintje naar de elektromotor. Het aandrijfsysteem in het voorwiel trekt de fiets eigenlijk vooruit, waarbij de gebruiker met de trappers zelf het achterwiel in gang zet.

 

Een groot voordeel van een voorwielmotor is het aantrekkelijke prijskaartje. Het is voor fabrikanten relatief goedkoop om een voorwielmotor te monteren. Verder trek je met dit aandrijfsysteem vlot op. Dat is met name gunstig voor stedelijke gebieden met veel kruispunten, rotondes en stoplichten. Handig is bovendien dat je vanuit stilstand in elke versnelling gemakkelijk kunt optrekken.

 

Een voorwielmotor heeft vergeleken met andere motorsoorten enkele nadelen. Hoewel fabrikanten steeds lichtere typen ontwikkelen, is dit onderdeel nog altijd behoorlijk zwaar. Sturen gaat daarom iets moeizamer vergeleken met fietsen die een middenmotor gebruiken. Verder is de weglegging vanwege een ongunstige gewichtsverdeling minder stabiel. Kortom, de eerste ritjes zijn even wennen. Vanwege de positie in het voorwiel ervaren fietsers met dit motortype mogelijk iets meer geluid.  

Een voorwielmotor is een klein onderdeel dat nauwelijks opvalt.

Bekijk en vergelijk alle e-bikes op Kieskeurig.nl en check meteen de winkelvoorraad!

Voor- en nadelen middenmotor

De meeste elektrische fietsen hebben tegenwoordig een middenmotor. Die zijn ten opzichte van modellen met een voorwielmotor over het algemeen iets duurder. De elektromotor zit in de trapas verwerkt. Voor het bepalen van de hoeveelheid trapondersteuning werkt het aandrijfsysteem nauw samen met de aanwezige trapkrachtsensor. Zodra de fietser kracht op de pedalen zet, gaat de middenmotor aan het werk. Hoe harder je trapt, hoe meer power het aandrijfsysteem levert. Handig, want de middenmotor herkent zo feilloos situaties waarbij iemand extra ondersteuning nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het oprijden van een heuvel of ritjes in open gebieden met hevige tegenwind. De bekendste fabrikanten van middenmotoren zijn Bafang, Bosch en Shimano.

 

E-bikes met een middenmotor voelen heel natuurlijk aan. Eigenlijk is de rijervaring hetzelfde als bij een normale tweewieler. Duurdere middenmotoren leveren bovendien meer trekkracht dan typen met een voorwielmotor. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor langere ritjes buiten de bebouwde kom. Een prettige bijkomstigheid is dat dit motorsysteem zorgt dat het zwaartepunt in het midden van het vervoersmiddel zit. Met sturen merk je dan ook niet of nauwelijks verschil ten opzichte van een normale fiets. Een elektrische fiets met een middenmotor is wendbaar en heeft een zeer stabiele

Een middenmotor bevindt zijn altijd in de trapas.

Voor- en nadelen achterwielmotor

Tot slot bestaan er ook e-bikes met een achterwielmotor. Dit betreffen hoofdzakelijk speed pedelecs (speedbikes), mountainbikes en racefietsen. Achterwielmotoren zijn namelijk ideaal om een hoge snelheid te ontwikkelen. Bij speed pedelecs gebeurt dat met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur. De ondersteuning komt bij een achterwielmotor logischerwijs van achteren en dit onzichtbare duwtje in de rug is dan ook duidelijk merkbaar. Bafang en E-motion zijn de bekendste fabrikanten van achterwielmotoren.

 

Een nadeel van e-bikes met dit motortype is dat ze behoorlijk duur zijn. Het is voor fabrikanten namelijk een complex klusje om een aandrijfsysteem in het achterwiel te integreren. Verder ligt het zwaartepunt van de fiets achter, waardoor de rijervaring ietwat onnatuurlijk aanvoelt. Bij een elektrische fiets met een achterwielmotor ervaar je doorgaans minder geluid.

Het bekende merk QWIC fabriceert e-bikes met een achterwielmotor.

Wil je een e-bike kopen? Kijk dan op Kieskeurig.nl voor de resultaten van de uitgebreide E-bike Duurtest.

Verschillende fabrikanten van elektromotoren

Diverse merken produceren elektromotoren voor e-bikes. Het Chinese merk Bafang wint steeds meer terrein. De bekende Nederlandse fabrikant Amslod voorzien zijn elektrische fietsen bijvoorbeeld van een voorwiel- of middenmotor van Bafang. Deze leverancier van elektromotoren biedt een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Zo zijn allerlei betaalbare e-bikes voorzien van een krachtige middenmotor met een maximale trekkracht (koppel) van 80 Nm. Hierdoor zijn deze elektrische fietsen geschikt voor zo’n beetje alle gebieden, zoals heuvelachtige landschappen en open weilanden met veel wind. Producten van Bafang produceren bij een hoge trapondersteuning vaak wel wat geluid.

 

Traditionele fietsmerken als Gazelle, Sparta en Batavus gebruiken voor hun e-bikes veelal een middenmotor van Bosch. Motorsystemen van deze Duitse fabrikant kennen vanwege een hoge betrouwbaarheid een prima reputatie. Voor stadsfietsen voldoet de populaire Active Line uitstekend. De trekkracht bedraagt hierbij 40 of 50 Nm. Voor sportieve tweewielers ontwikkelt Bosch krachtige Performance Line-middenmotoren, zoals toerfietsen, mountainbikes, racefietsen en speed pedelecs. Die leveren een trekkracht van 65, 75 of zelfs 85 Nm. Tot slot bestaan er ook nog Cargo Line-middenmotoren met een trekkracht van 85 Nm. Die zijn speciaal ontwikkeld voor vervoersmiddelen met een hoog gewicht, zoals bakfietsen. Bosch-middenmotoren ontwikkelen tijdens fietstochten weinig geluid.

 

Shimano is de derde grootmacht op het gebied van elektromotoren voor e-bikes. Het Japanse merk ontwikkelt met zijn bekende Steps-serie lichtgewicht middenmotoren. Hierdoor lenen deze aandrijfsystemen zich goed voor sportieve fietsen, al kom je ze ook op stads- en bakfietsen tegen. Afhankelijk van het gekozen model varieert de trekkracht van 40 tot en met maximaal 85 Nm.

Shimano Steps-middenmotoren leveren ondanks hun lage gewicht voldoende krachtkracht.

Welke elektromotor kun je het beste kopen?

Voor korte ritjes in de stad is een e-bike met een voorwielmotor de goedkoopste optie. Afhankelijk van met welk fietsmerk je in zee gaat, zijn die al vanaf ongeveer 1200 euro verkrijgbaar. Ga je graag dagjes weg waarbij je langere stukken door open gebieden fietst? Kies dan bij voorkeur voor een elektrische fiets met een comfortabele middenmotor. Die bieden een natuurlijkere rijervaring en een betere wendbaarheid. Bovendien bieden de betere middenmotoren een krachtige trapondersteuning, zodat je moeiteloos bergop of tegen de wind in kunt fietsen. E-bikes met een achterwielmotor zijn hoofdzakelijk interessant voor wie op een hoge snelheid wilt fietsen. Je vindt dit motortype dan ook voornamelijk terug op mountainbikes, racefietsen en speed pedelecs.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.