Pas op voor een smartphone met abonnement

© PXimport

Pas op voor een smartphone met abonnement

Geplaatst: 18 november 2018 - 12:14

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Maikel Dijkhuizen

Sluit je een telefoonabonnement inclusief dure smartphone af? Dan heb je een zogeheten BKR-registratie aan je broek. Het Bureau Krediet Registratie ziet deze abonnementsconstructie namelijk als een lening van meer dan 250 euro. Hoe zit dat precies en wat zijn de gevolgen van een smartphone op afbetaling?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) legt iedere noemenswaardige lening van consumenten vast. Of het nu gaat om een creditcard, bankkrediet, aankoop op afbetaling of zelfs de mogelijkheid om rood te staan, voor je het weet beland je in het BKR-boekje. De stichting registreert sinds vorig jaar ook telefoonabonnementen waarin de aanschaf van een smartphone is gefinancierd. Het BKR beschouwt dat tegenwoordig als een aankoop op afbetaling. Overigens geldt de registratie alleen wanneer de toestelwaarde binnen het abonnement 250 euro of hoger bedraagt.

Nieuw smartphone-abonnement?

Besluit je om een telefoonabonnement inclusief smartphone af te sluiten? Kijk dan niet vreemd op wanneer de telefoonprovider allerlei financiële gegevens bij je opvraagt. Voor een toestelwaarde van meer dan 250 euro is de telecomaanbieder verplicht om een inkomens- en lastentoets af te nemen. Bovendien meldt de provider het abonnement als lening aan bij het BKR. Je kunt zo’n registratie voorkomen door het resterende telefoonkrediet boven de 249 euro in één keer te voldoen of door een zakelijk telefoonabonnement af te sluiten.

Gevolgen

Een BKR-registratie heeft voornamelijk gevolgen wanneer je in de toekomst een nieuwe lening aangaat, zoals het aanvragen van een hypotheek. Wil je een nieuwe lening afsluiten, dan checkt de betreffende geldverstrekker bij het BKR alle lopende leningen en je betaalgedrag. De kans bestaat dat consumenten vanwege een (negatieve) BKR-registratie veel minder of zelfs helemaal geen geld kunnen lenen. De kredietverstrekker is in dat geval bang dat je op termijn niet aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een telefoonabonnement inclusief financiering van een smartphone scheelt in de praktijk al gauw duizenden euro’s op de maximaal te lenen hypotheeksom. Overigens registreert de stichting alleen kredieten, dus belastingachterstanden en studieschulden zijn niet bij het BKR bekend. De organisatie streeft er in de toekomst wel naar om alle leningen en schulden vast te leggen.

Inzage

Benieuwd of jij geregistreerd staat bij het BKR? Sinds de nieuwe privacywet dit voorjaar inging, hebben consumenten kosteloos recht op inzage. Op de BKR-site kun je het aanvraagformulier downloaden en handmatig invullen. Nadat je een kopie van een geldig legitimatiebewijs hebt toegevoegd, verzend je het formulier naar een adres in Tiel. Binnen 28 dagen ontvang je het overzicht per post.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000