Zo maak je het jailbreaken van een iPhone ongedaan

© PXimport

Zo maak je het jailbreaken van een iPhone ongedaan

Geplaatst: 7 mei 2015 - 06:54

Aangepast: 14 december 2022 - 15:36

Redactie ID.nl

Het jailbreaken van je telefoon kan een schat aan nieuwe softwaremogelijkheden bieden, dus het is altijd verleidelijk om een iPhone te jailbreaken. Maar wat gebeurt er als je je iPhone naar een Apple Store moet terugbrengen? Hier hebben we het over het verwijderen van de jailbreak van een iPhone.

Er zijn een heleboel redenen om te overwegen om jailbreaksoftware van een iPhone te verwijderen. Misschien wil je upgraden, misschien ben je niet echt te spreken over de jailbreak, of misschien voel je je prettiger bij de extra beveiliging die gepaard gaat met een niet gejailbreakte versie van iOS. Lees ook: 20 iPhone-problemen opgelost.

En het is belangrijk als je je iPhone laat repareren. Haal altijd eerst de jailbreaksoftware van je iPhone af voordat je hem terug naar de Apple Store brengt.

Zal de Apple Store een gejailbreakte iPhone repareren?

Apple is heel duidelijk tegen jailbreaken. Apple heeft de volgende tekst (in het Engels) in de Amerikaanse versies van haar garantie gezet (deze tekst is afhankelijk van de locatie):

"Het maken van ongeoorloofde aanpassingen aan de software op een iPhone is in strijd met de iPhone-softwarelicentieovereenkomst. De gebruikelijke term voor het wijzigen van een iPhone is jailbreaking, met een duidelijke nadruk op het tweede deel van de term. Daarom raden we sterk en nadrukkelijk aan om dit niet te doen. Echt. Als je je iPhone niet meer kunt gebruiken vanwege een ongeoorloofde softwarewijziging valt de reparatie niet onder de garantie."

Deze precieze tekst staat niet in de huidige iPhone-garantie in Nederland. Op de Nederlandse site staat echter wel:

"Ongeoorloofde aanpassingen aan de iPhone-software houden een schending van de softwarelicentieovereenkomst in. Wanneer een iPhone niet meer werkt als gevolg van ongeoorloofde softwareaanpassingen, valt dat niet onder de garantie."

Hoewel het niet specifiek over jailbreaken gaat, denken we wel dat werknemers in een Apple Store niet blij zijn als ze een gejailbreakte telefoon moeten repareren. Het is dan ook een goed idee om de jailbreaksoftware van je telefoon af te halen voordat je hem bij Apple langsbrengt.

Kan Apple zien of ik mijn iPhone gejailbreakt heb?

Gelukkig is het heel eenvoudig om de jailbreak van een Apple-telefoon af te halen. Je moet je telefoon back-uppen, de originele iOS-software opnieuw installeren en herstellen vanaf je back-up.

© PXimport

Vergeet niet je iPhone te back-uppen voor je iOS er opnieuw op installeert.

Als je de jailbreak-software eenmaal van je iPhone verwijderd hebt, verkeert hij wat de software betreft in dezelfde staat als een gloednieuw exemplaar, en de werknemers in de Apple Store kunnen niet zien dat je er eerst jailbreaksoftware op had staan. Wees er wel op bedacht dat je geen toegang meer zult hebben tot de Cydia Store en al je gejailbreakte software. Volg onderstaande stappen om jailbreaksoftware van je iPhone af te halen.

1. Plug je iPhone in een Mac met de usb-kabel.

2. Als je een passcode op je iPhone hebt, voer deze dan in om het apparaat te ontgrendelen.

3. Klik op Settings > iCloud > Find My iPhone en kies Off.

4. Voer je Apple ID-wachtwoord in en druk op Turn Off.

5. Klik op het Devices-icoontje in iTunes en kies je iPhone.

6. Selecteer This Computer onder Backups.

7. Klik op Backup Now en kies Backup Apps in het Alert-venster.

8. Klik op Restore iPhone en druk op Restore in het Alert-venster.

© PXimport

Als je je iPhone naar de Apple Store moet brengen, kun je hier gerust op 'Restore' klikken.

Apple iTunes zal nu je iPhone naar de originele softwarestaat herstellen. Het kan dat je de nieuwste versie van iOS moet downloaden, en het kan even duren voordat de installatie voltooid is. Volg de instructies op het scherm om je iPhone te herstellen vanaf de back-up die je eerder gemaakt hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten