Dit zijn de beste gratis clouddiensten
Geplaatst: 14 juli 2023 - 06:00
Redactie ID.nl
Er zijn tegenwoordig veel verschillende clouddiensten, waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Welke diensten zijn de moeite waard? We bespreken ze in dit artikel.
Wat zijn de Top 8 beste gratis clouddiensten?
iCloud
Box
Dropbox
Google Drive
Microsoft OneDrive
Mediafire
SpiderOak
Mega
Lees verder voor alle features en de pluspunten en minpunten van deze acht gratis clouddiensten.
In welk scenario kun je beter een clouddienst met veel opslagruimte gebruiken, welke dienst laat je het beste met andere samenwerken en welke opslagruimte werkt het beste onder Linux? Om een antwoord te geven op deze vragen, onderwierpen wij iCloud, Box, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, MediaFire, SpiderOak, Mega, aan een test. Iedere besproken dienst kent sterke en zwakke punten.
Om na te gaan wat de beste cloudopslagdienst voor jou is, kun je het beste even na gaan welke apparaten je doorgaans gebruikt. En belangrijker: welk platform draaien deze apparaten? Voor smartphone of tablet is dat Android en iOS (iPadOS). Je pc of laptop kan zowel Linux, MacOS als Windows draaien. Een Chromebook draait weer ChromeOS. Is er een app voor de platforms die je gebruikt? Of volstaat de webinterface?
Powered by
iCloud
Als je gebruikmaakt van een iPad, iPhone, iPod Touch of Mac, kom je al snel bij het in het Apple besturingssysteem geïntegreerde iCloud. De dienst is ook beschikbaar voor Windows. Om je iCloud te bekijken, kun je gebruikmaken van de website. Apple biedt standaard gratis 5GB opslagruimte, maar als je wilt kun je upgraden.
iCloud biedt opslagruimte voor foto's en documenten die je tussen verschillende apparaten wilt delen. Ook kunnen de instellingen van apparaten worden geback-upt in iCloud, wat handig is als je een upgrade wilt doen of het apparaat door een nieuwere versie van een apparaat. Met back-up worden ook appinstellingen opgeslagen.
De webinterface van iCloud zou op iedere browser moeten werken. Je kunt iCloud met Microsoft Outlook synchroniseren voor e-mail, contactenlijsten en de agenda, maar daarvoor heb je wel een iCloud e-mailaccount nodig.
Het gebruik van iCloud op Mac is eenvoudig, aangezien het al ingebouwd zit. Voor gebruik op Windows zul je het iCloud Control Panel moeten downloaden. Zodra het Control Panel is gedownload en geïnstalleerd, zul je het eerst moeten vertellen wat het gaat synchroniseren voordat het gebeurt. Eenmaal ingesteld, gebeurt het in het vervolg automatisch.
iCloud voorziet niet in het ad-hoc opslaan van documenten in Windows of Linux. Ook kun je via iCloud geen muziekbestanden met anderen delen.
Box
Box bestaat al jaren en profileert zich inmiddels als zakelijk platform gericht op samenwerken. Met een gratis account kun je 10GB opslaan. Bedrijven kunnen daarnaast nog kiezen voor een Business-, Business Plus- of Enterprise-versie. Voor alle mobiele platforms is een app verkrijgbaar en op Windows en Mac computers kun je de client Box Sync downloaden.
Box Sync werkt anders dan andere besproken diensten. Hoewel Box met iedere map kan synchroniseren, zul je de map eerst naar de bureaubladmap 'My Box Files' moeten slepen. Dan pas begint de synchronisatie. Wanneer je vervolgens aanpassingen doet aan de map, worden ze ook in de bureaubladmap gedaan. Je kunt ook vanaf elders gedeelde mappen naar 'My Box Files' synchroniseren.
De echte focus van Box ligt zoals gezegd op samenwerken. Een voorbeeld hiervan is toegang tot bestanden met meerdere gebruikers. Als een groep Box gebruikt, zien ze elkaars updates, kunnen ze elkaar becommentariëren, aanpassingen doen en vind-ik-leuks uitdelen. Daarnaast kun je aanpassen wat anderen wel en niet mogen en toegang tot bestanden beperken.
Box uploads gaan vrij snel omdat Box een upload-accelerator toepast die veel weg heeft van een content distributienetwerk. Dit betekent dat bestanden die je upload naar Box eerst op een regionale server worden opgeslagen voordat ze later naar de daadwerkelijke Box-servers worden verstuurd.
Box is niet bedoeld als online back-upsysteem, maar richt zich meer op het delen van bestanden met devices en mensen. Voor dat doel is het uitstekend geschikt.
Dropbox
Dropbox is intussen synoniem komen te staan voor een cloudopslagdienst. In de kern is Dropbox een plek in de cloud waar je bestanden kwijt kunt. Dat kunnen documenten zijn, maar ook muziek, video's of foto's. Het is een ideaal concept om bestanden vanaf je thuis- of werkcomputer ook met mobiele apparaten te delen.
Het gratis Dropbox biedt meer dan alleen storage. De dienst biedt apps voor Windows, Mac, Linux, iOS, Android, BlackBerry en Kindle Fire. Er is een third-party app voor Windows Phone en op BlackBerry 10 is het standaard al geïnstalleerd.
Binnen Dropbox is versie-tracking van toepassing zodat je precies ziet wie welke veranderingen heeft doorgevoerd en je in staat bent om naar een eerdere versie terug te keren. De versiehistorie beslaat 30 dagen bij een document of ander type bestand.
Dropbox werkt door een map op je computer aan te maken en de inhoud daarvan met de cloud te delen. Die cloud synchroniseert weer met de devices waarop je Dropbox geïnstalleerd hebt staan. Je kunt ook bij je eigen Dropbox komen door naar de website te navigeren.
Dropbox biedt naast de gratis versie met 2GB aan opslag ook een pluspakket. Dit levert je 2 TB (oftewel 2000 GB) aan opslagruimte op.
Er is een zakelijke versie beschikbaar die 3 TB aan opslag en versiehistorie biedt en meer toegangsopties kent voor 15 euro per maand, per gebruiker.
Google Drive
Google Drive ontstond ooit als afgeleide van Google Docs; een plek die vooral bedoeld was om gedeelde documenten op te slaan. Daar kun je het nu nog steeds voor gebruiken, al zijn de opties intussen veel talrijker.
Bij de installatie van Drive op Windows krijg je de mogelijkheid om een heel officepakket erbij te installeren dat samenwerkt met de cloud. Op andere platforms wordt alleen een losse Drive-app geïnstalleerd. Toegang is ook mogelijk via een browser en ook daarmee werkt het platform hecht samen met de Docs-functionaliteit.
Nadeel bij Drive is dat gebruikers niet automatisch worden uitgelogd bij het beëindigen van een browsersessie, wat een securityrisico betekent als je weleens van een gedeelde pc of tablet gebruik maakt.
De werking van Drive is in de meeste opzichten gelijk aan die van andere besproken diensten, al geeft Google wel 15GB gratis weg bij het aanmaken van een account. Deze opslagruimte deel je overigens met Gmail, als je dat hebt. Voor bedrijven is er Google Apps for Business waar je onbeperkte opslag voor een account kunt krijgen.
Het moet opgemerkt worden dat Google de bestanden die je opslaat in Drive doorspit om je op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen. Andersom werkt dit ook weer positief voor de zoekfunctie in Drive, die zeer effectief functioneert. Drive werkt snel en biedt als voordeel ten opzichte van andere diensten dat je van bestanden een preview kunt opvragen.
Microsoft OneDrive
Iedereen met een Microsoft-account beschikt al over OneDrive. Dus of je nu gebruikmaakt van een Windows Phone, een Xbox, Skype of Outlook.com; je kunt direct aan de slag met de opslagdienst.
Microsoft OneDrive kent vele toepassingen. Het is geschikt om bestanden te delen, om mappen te synchroniseren en om te back-uppen naar de cloud. Voor Windows Phone en Windows-tablets geldt dat foto's al in OneDrive worden opgeslagen en dat de client al staat ingesteld. Voor de besturingssystemen Mac, Android en iOS (en natuurlijk Windows 7, 8, 10 en 11) geldt dat je een client kunt downloaden die je automatisch bestanden - bijvoorbeeld foto's - laat synchroniseren.
OneDrive integreert hecht met vele Microsoft-applicaties, waaronder ook Office. Voor bedrijven is er een zakelijke versie die naast Office 365 ook met SharePoint werkt en een cloudgebaseerde bibliotheek biedt voor zakelijke documenten en collaboration faciliteert.
Gebruikers krijgen binnen OneDrive gratis 5GB. Gebruikers van Office 365 krijgen voor 7 euro per maand 1TB opslagruimte. Er is ook een abonnement beschikbaar voor 2 euro per maand, daarvoor krijg je 100GB.
Mediafire
MediaFire is een cloudopslagplek die zich voornamelijk richt op het delen van mediabestanden. Zo kun je muziek en video direct vanaf de website streamen. Er zijn helaas wel beperkingen. Zo worden sommige bestandsformaten niet herkend of niet ondersteund. Ook gaan uploads trager dan bij andere diensten, zo blijkt uit onze tests.
MediaFire laat je een publieke link aanmaken voor bestanden die gebruikers kunnen streamen vanaf de website. Ook kun je een link voor je eigen website aanmaken waar andere gebruikers bestanden naartoe kunnen sturen. Tot 10GB is de dienst gratis, daarna lopen prijzen op tot 40 dollar per maand voor 100TB.
Voor zakelijke gebruikers biedt MediaFire custom branding, zodat je een eigen logo voor de dienst kunt gebruiken en ook de widgets kunt aanpassen. Betalende gebruikers kunnen daarnaast hele mappen uploaden, in plaats van alleen losse bestanden.
MediaFire kent apps voor Windows, Mac, Android, iOS en Linux.
SpiderOak
SpiderOak richt zich vooral op privacy. Volgens het bedrijf is de dienst zo veilig dat ook zij geen enkel zicht hebben op de data. Volgens SpiderOak zelf is de dienst zo veilig dat de NSA er nooit in zal kunnen breken. Helaas kon ik dat niet van de NSA bevestigd krijgen.
Op bestanden die naar SpiderOak geüpload worden, vindt tijdens de upload en binnen de storage versleuteling plaats. Een nadeel van dit hoge niveau van beveiliging is dat er geen password recovery bestaat. Als je het wachtwoord kwijtraakt, heb je pech. Zonder wachtwoord blijft je data voor eeuwig achter slot en grendel.
SpiderOak biedt een gratis proefversie van 21 dagen aan met 150GB aan opslag. De duurste optie is 5TB voor 29 dollar. Je kunt de dienst gebruiken voor back-up, maar daarmee wordt het wel zeer prijzig bij grote hoeveelheden data.
Voor veel gebruikers is vooral veilige opslag in de cloud belangrijk. SpiderOak biedt apps voor Linux, Windows, Mac, Android en iOS. Werk je met een ander besturingssysteem dan kun je de website gebruiken, maar die kent de nodige beperken.
Zo kun je via de browserinterface geen bestanden uploaden en is er geen preview-functie voor bestanden in de SpiderOak Hive-map. Ook voor bestanden die buiten deze map zijn geplaatst is helaas vaak geen preview beschikbaar.
Mega
Mega is een project van internetondernemer Kim Dotcom. Het lijkt in bepaalde opzichten op zijn voorganger, het ter ziele gegane Megaupload, maar het cloudaspect is bij Mega veel meer aanwezig.
Dat de dienst uit de koker van Dotcom komt, maakt hem eigenlijk al de moeite waard om uit te proberen. Dotcom staat bekend om zijn inzet voor het vrije internet, en Mega is daar een goed voorbeeld van. Privacy is erg belangrijk - zo het het uit privacyoverwegingen zelfs niet mogelijk een nieuw wachtwoord aan te vragen, wachtwoord kwijt betekent bestanden kwijt. Gevaarlijk, maar wel zo veilig.
In de praktijk werkt Mega hetzelfde als andere diensten. Up- en downloaden van bestanden is een fluitje van een cent, een account is zo aangemaakt en ook het delen van bestanden is zo gebeurd. Mega werkt ook aan verschillende (bèta-) zijprojecten, zoals een contactenlijst en een veilige chatmogelijkheid.
Een ander groot voordeel van Mega is de opslagcapaciteit. Je krijgt altijd 50GB gratis, veel meer dan bij concurrerende diensten. Voor nog geen dertig euro per maand heb je bovendien 16TB opslagruimte.
Powered by