Zo krijg je de inhoud van cd's en dvd's op je iPad

© PXimport

Zo krijg je de inhoud van cd's en dvd's op je iPad

Geplaatst: 8 januari 2015 - 08:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:53

Martin Gijzemijter

Ik vind het helemaal geweldig dat ik tegenwoordig films en muziek digitaal kan kopen. Maar ik heb ook veel oude films en muziek op dvd en cd die ik graag op m'n iPad zou zetten. Is dat überhaupt mogelijk?

Met de razendsnelle ontwikkeling op het gebied van legale downloads, zou je bijna vergeten dat je (waarschijnlijk) ook nog een flinke collectie films en muziek in de kast hebt staan. Moet je die dan zomaar weggooien zoals je ook ooit je VHS-collectie de deur uit hebt gedaan omdat op dvd alles mooier was? Tja, je zou natuurlijk kunnen overwegen om alles opnieuw te kopen in digitale vorm, maar ergens is dat natuurlijk doodzonde. Bovendien hoeven niet alle films er superscherp uit te zien, toch? Je hebt er wel even wat werk aan, maar het is wel degelijk mogelijk om films vanaf dvd en muziek vanaf cd op je iPad te zetten!

 

© PXimport

Je kunt de wereld aan films downloaden in de iTunes Store, maar wat als je die allemaal al op dvd hebt gekocht?

Muziek met iTunes Match

Zoals je verderop in dit artikel kunt lezen is het mogelijk om muziek van cd's te rippen en vervolgens op te slaan in je iTunes-bibliotheek. Dat kost je per cd echter wel behoorlijk veel tijd, en die tijd wil Apple je besparen, met iTunes Match. iTunes Match is een dienst die ervoor zorgt dat de muziek die je op cd hebt, beschikbaar wordt gesteld in iTunes. Hiervoor dien je natuurlijk nog steeds alle cd's een keertje in te laden, maar je hoeft ze niet te rippen, omdat je de muziek (vaak in hogere kwaliteit) krijgt die al in de cloud beschikbaar is. Het nadeel is dat deze dienst niet gratis is, je telt er 25 euro per jaar voor neer. De muziek is wel automatisch beschikbaar op al je iOS-apparaten.

 

© PXimport

iTunes Match bespaart je tijd, door muziek die je al op cd hebt, digitaal beschikbaar te stellen.

Muziek rippen met iTunes

Dan is er natuurlijk ook nog gewoon de mogelijkheid om muziek 'ouderwets' te rippen met iTunes. Wat er feitelijk gebeurt, is dat iTunes de muziek van de cd omzet naar een digitaal formaat waarmee iOS-apparaten overweg kunnen. Dat rippen is heel eenvoudig, maar kost wel wat tijd en dat kan behoorlijk in de uren gaan lopen als je je hele cd-collectie wilt omzetten. Bovendien is het de vraag of je zo veel opslagcapaciteit hebt op je iPad. Dit is dus zo'n project dat je beter in fases kunt doen (elke week een paar cd's), in plaats van in één keer. Om muziek te rippen in iTunes, start je iTunes, plaats je de cd in de dvd-speler in je computer en wacht je een paar seconden. Je krijgt van iTunes vanzelf de vraag of je de cd wilt importeren in je iTunes-bibliotheek. Klik op Ja, en de muziek zal vanzelf worden geript in het juiste bestandstype voor je iPad. Door vervolgens in iTunes te klikken op iPad rechtsboven en daarna rechtsonder op Synchroniseren, wordt de muziek naar je iPad gekopieerd (daarvoor moet de iPad wel verbonden zijn met je pc of Mac).

 

© PXimport

iTunes vraagt automatisch of je de betreffende cd wilt importeren in iTunes.

Films rippen

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als iTunes dezelfde functie had voor films als voor muziek, maar helaas is dat niet het geval. Dat betekent dat je er extra software voor zult moeten downloaden. Als je zoekt op 'copy dvd to iPad' word je doodgegooid met allerlei programma's, die niet zelden flink wat kosten. Gelukkig zijn er ook gratis programma's die - in sommige gevallen - nog beter zijn dan de betaalde rommel die je online kunt vinden. Handbrake is een fantastisch freeware-programma. Download Handbrake (voor Windows of OS X). Plaats de dvd die je wilt rippen in de dvd-speler en klik rechts onder het kopje Presets op iPad. De juiste instellingen worden dan automatisch geselecteerd. Klik nu op Start en het converteren begint. Dit kan rustig een halfuur duren, dus het is een zeer tijdrovend proces. Sleep vervolgens het resultaat naar je iTunes-bibliotheek en de film zal worden meegenomen wanneer je je iPad synchroniseert zoals omschreven onder het kopje 'Muziek rippen met iTunes'.

 

© PXimport

Voor het rippen van films heb je externe software nodig, zoals Handbrake.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000