Zo gaat je tablet (véél) langer mee!

© Konstantin Postumitenko | Prostock-studio

Zo gaat je tablet (véél) langer mee!

Geplaatst: 25 maart 2024 - 18:24

Aangepast: 26 maart 2024 - 10:59

Redactie ID.nl

Voor een goede tablet ben je al snel minimaal een paar honderd euro kwijt. Logisch dat je wilt dat het apparaat zo lang mogelijk meegaat. Met deze tips over het optimaal onderhouden van je tablet moet dat gaan lukken.

Ook interessant: Wat is het beste moment om je smartphone te vervangen?

🔋 Optimaliseer de batterijduur

Een lange batterijduur is niet alleen fijn, maar ook belangrijk voor een goed functionerende tablet. Niemand wil halverwege de dag met een lege batterij komen te zitten, vooral niet als je onderweg bent of wanneer er geen stopcontact in de buurt is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de levensduur van je tabletbatterij te verlengen:

▷ Vermijd extreme temperaturen. Blootstelling aan extreme temperaturen kan de batterijcapaciteit permanent verminderen, waardoor je tablet minder lang meegaat op een enkele lading.

▷ Houd het batterijniveau tussen de 20 en 80 procent. Bij deze niveaus wordt de batterij minder belast, waardoor de batterijcellen minder snel verslechteren. Het is niet goed voor de batterij om helemaal leeg te lopen tot 0 procent of om helemaal op te laden tot 100 procent.

▷ Kijk wat je kunt aanpassen aan de instellingen. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de schermhelderheid en het uitschakelen van ongebruikte functies. Zo zorg je ervoor dat de batterij minder snel leegloopt.

Tablet batterij

© MclittleStock

💾 Beheer de opslagruimte

Het is belangrijk dat je tablet voldoende vrije opslagruimte heeft. Want wanneer de interne opslag van je tablet bijna vol is, kan dit leiden tot trage reactietijden, haperende apps en frustrerende meldingen over onvoldoende opslagruimte. Om dit te verhelpen, is het verstandig om regelmatig back-ups te maken van belangrijke bestanden en deze te verplaatsen naar een computer of cloudopslag. Ook helpt het al vaak heel erg om apps die niet gebruikt worden te verwijderen. Bij sommige tablets is het mogelijk om de hoeveelheid beschikbare opslagruimte uit te breiden met een extern geheugenkaartje.

Tablets met ruimte voor een geheugenkaartje

Kijk, vergelijk & kies

🦸 Bescherm het scherm

Het scherm is het meest kwetsbare onderdeel van je tablet. De meest effectieve manieren om je scherm te beschermen tegen krassen en barsten zijn screen protectors en tablethoezen. Gebruik een screenprotector van gehard glas of krasbestendige folie en kies voor een stevige hoes met rondom bescherming. Tijdens het gebruik is het verstandig om voorzichtig met je tablet om te gaan en bijvoorbeeld geen zware objecten op je tablet te zetten. Beetje overbodig waarschijnlijk, maar: gebruik ook geen scherp pennetje op het scherm. Kies voor een speciale tabletstylus of gebruik als dat kan je vingers. Zo verleng je de levensduur van het scherm en houd je een heldere en scherpe weergave.

Lees ook: Dit zijn de beste accessoires voor je tablet

Man met kapotte tablet in hand

© Andrey Popov

🧽 Maak je tablet regelmatig schoon

Regelmatig een doekje over je tablet halen doe je niet alleen omdat dat wel zo fris is, maar ook om te voorkomen dat vuil en stof zich kunnen ophopen in bijvoorbeeld randen en aansluitpoorten – waardoor vooral die laatste minder goed kunnen gaan werken. Gebruik een zachte, droge doek om het scherm en de behuizing af te nemen. Gebruik geen vochtige doek: je wilt natuurlijk voorkomen dat er water of andere vloeistoffen bij de elektrische componenten van de tablet komen. Ook is het belangrijk om de oplaad- en microfoonpoort te reinigen. Doe dit voorzichtig met een wattenstaafje, speciale zachte borstel of doe het (heel, héél voorzichtig) met een houten satéprikker. Regelmatig schoonmaken is gewoon goed voor je tablet, punt uit.

Tablet schoonmaken

© Alexandr Vedmed

Lees ook: Zo vind je de beste tablet voor senioren

⏱️ Houd de software up-to-date

Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om bugs op te lossen, beveiligingslekken te dichten en nieuwe mogelijkheden toe te voegen. Door deze updates te installeren, zorg je ervoor dat je tablet soepel blijft functioneren en beschermd is tegen potentiële bedreigingen. Controleer regelmatig in de instellingen van je tablet op nieuwe systeemsoftware-updates en installeer deze zo snel mogelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten