ID.nl logo
Welke tablet past bij jou? 9 tips voor de juiste keuze
© Konstantin Postumitenko | Prostock-studio
Huis

Welke tablet past bij jou? 9 tips voor de juiste keuze

Een tablet is in feite een platte computer met aanraakbediening die je makkelijk kunt meenemen. Sinds Apple in 2010 zijn eerste iPad introduceerde, volgden bekende merken waaronder Samsung, Lenovo en Microsoft dit voorbeeld. Tegenwoordig zijn deze apparaten in allerlei variaties te koop. Lees in dit artikel op welke eigenschappen je bij het vinden van een geschikte tablet kunt letten.

In dit artikel laten we zien waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte tablet, afgestemd op jouw wensen en gebruik:

  • Kies de juiste schermgrootte: klein voor onderweg, gemiddeld voor media en groot voor creatief werk
  • Let op beeldkwaliteit en resolutie voor scherp beeld en fijne kijkhoeken
  • Kies een krachtige processor en voldoende rekenkernen voor soepel gebruik
  • Bepaal hoeveel werkgeheugen je nodig hebt voor multitasking of zwaardere apps
  • Denk aan voldoende opslagruimte, en of je dit kunt uitbreiden met een microSD-kaart
  • Vergelijk de besturingssystemen: iPadOS, Android of Windows
  • Kies een model met simkaartslot als je ook mobiel internet wilt gebruiken
  • Let op de behuizing: kleur, materiaal en eventueel stof- of waterbestendigheid

Lees zeker ook: Waar voor je geld: 5 luxe tablets met veel rekenkracht

Tip 1 Schermgrootte

Bepaal eerst of je een tablet met een klein, gemiddeld of groot aanraakscherm wilt kopen. Er zijn momenteel diverse kleine modellen met een touchscreen van 8,3, 8,7 of 9 inch te koop. Door de bescheiden omvang en het lichte gewicht neem je deze tablets makkelijk mee. Besef wel dat een kleine tablet maar een iets ruimere beelddiagonaal heeft dan een grote smartphone. Als je bijvoorbeeld al een mobiel toestel van pakweg 6,7 of 6,9 inch bezit, heeft de aanschaf van een kleine tablet niet zoveel meerwaarde.

Heb je interesse in een middelgrote tablet, dan kies je uit veelvoorkomende schermformaten als 10,1, 10,9 of 11 inch. Deze apparaten bieden een goede middenweg tussen mobiliteit en een hoog kijkcomfort. Handig voor wie onderweg of op een vakantieadres graag naar films, series en tv-programma’s kijkt. Daarnaast leent een middelgrote tablet zich goed voor het lezen van de digitale krant en webartikelen.

Grote tablets van 12,1, 12,4, 12,7 of zelfs 13 inch zijn voornamelijk interessant voor creatieve gebruikers. Je kunt op het ruime scherm bijvoorbeeld digitaal tekenen of foto’s bewerken. Vanzelfsprekend is de behuizing van dergelijke apparaten veel groter. Bovendien zijn grote tablets over het algemeen een stuk duurder.

Veel mensen kunnen het 8,3inch-scherm van de iPad Mini (2024) met één hand bedienen.

Tip 2 Beeldkwaliteit

Naast de grootte zijn er nog meer schermeigenschappen van belang. Let bijvoorbeeld op de resolutie. Hoe hoger deze waarde, hoe scherper het beeld. Met name voor het kijken van filmpjes en foto’s is een behoorlijke resolutie prettig. Veel betaalbare modellen hebben tegenwoordig een respectabele resolutie van 1920 × 1200 pixels. Dat is voor alledaags gebruik prima. Wil je op detailniveau foto’s bewerken of tekenen, dan is een exemplaar met een hogere resolutie het overwegen waard.

Kijk ook naar de gebruikte schermtechniek. De meeste modellen hebben een lcd-scherm met led-achtergrondverlichting. Daarvan bestaan er verschillende types. De goedkoopste tablets bevatten doorgaans een VA-paneel. Ben je bereid om iets meer voor een tablet te betalen, dan is een exemplaar met een IPS-paneel een betere keuze. Deze beeldtechniek biedt goede kijkhoeken en een levendige kleurenweergave.

In het hoogste prijssegment zijn er ook nog tablets met een amoled- of oledscherm te koop. Deze apparaten hebben zelfoplichtende pixels. Je profiteert daarmee van realistische contrasten en heldere kleuren.

Check tot slot ook de vernieuwingsfrequentie (refreshrate) van het scherm. Deze waarde drukken fabrikanten uit in het aantal hertz. Een hoge vernieuwingsfrequentie van 90, 120 of 144 hertz resulteert in een vloeiende (video)weergave zonder haperingen.

Deze betaalbare uitvoering van de Lenovo M11 heeft een lcd-scherm met een IPS-paneel.

Pixels per inch (ppi)

De scherpte van het beeld is een samenspel van de resolutie en het beelddiagonaal. Een scherm van 10,1 inch met 1920 × 1200 pixels oogt bijvoorbeeld scherper dan een touchscreen van 11 inch met dezelfde resolutie. De pixels zitten namelijk dichter op elkaar. Om die reden loont het de moeite om naar het aantal pixels per inch te kijken, oftewel de ppi-waarde of pixeldichtheid. Dankzij deze specificatie kun je de scherpte van het scherm van verschillende formaten tablets met elkaar vergelijken. De bekende vergelijkingssite Kieskeurig.nl vermeldt bij iedere tablet de pixeldichtheid.

Dankzij de hoge pixeldichtheid van 266 ppi op de Galaxy Tab S9+ worden alle creatieve details haarscherp weergegeven.

Tip 3 Processor

Het is prettig wanneer de tablet snel kan rekenen. Bij voldoende systeemkracht openen de apps bijvoorbeeld lekker snel, terwijl je soepel tussen meerdere tabbladen van de browser navigeert. Populaire socialmedia-apps als Facebook en Instagram zijn bovendien behoorlijk veeleisend. Daarnaast wil je wellicht beelden bewerken en/of 3D-games spelen. Kortom, een vlotte processor is geen overbodige luxe. Fabrikanten gebruiken tegenwoordig vrijwel allemaal energiezuinige chipsets. Een voordeel, want hierdoor werkt de tablet langer op een enkele acculading.

Hoe snel een tablet presteert, is grotendeels afhankelijk van de processoreigenschappen. Let allereerst op het aantal rekenkernen (cores). De meeste modellen hebben momenteel acht kernen, al zijn er ook nog redelijk wat tablets met vier of zes cores te koop. Verder tref je in het hoogste prijssegment tablets met negen, tien of twaalf rekenkernen. Dit betreffen voornamelijk producten voor de zakelijke markt.

Behalve het aantal rekenkernen speelt ook de kloksnelheid van elke core een belangrijke rol. Deze waarde drukken fabrikanten uit in een aantal gigahertz (GHz). Hoe meer gigahertz, hoe sneller de betreffende kern kan rekenen. De verschillende cores van een processor presteren vaak op een andere klokfrequentie: zo hebben bepaalde processors bijvoorbeeld enkele energiezuinige of vliegensvlugge rekenkernen.

De processor van de Samsung Galaxy Tab S9 Ultra telt acht snelle rekenkernen, zodat je er games op kunt spelen.

Tip 4 Intern geheugen

Elke tablet beschikt over intern geheugen. Andere benamingen hiervoor zijn werkgeheugen en RAM (Random Access Memory). De processor gebruikt dit onderdeel voor het tijdelijk opslaan van veelgebruikte gegevens, zoals data van openstaande apps en browsertabbladen. Deze gegevens zijn zeer snel beschikbaar. Tik je bijvoorbeeld op het pictogram van een app, dan verschijnt de bijbehorende gebruikersomgeving vrijwel direct op het scherm. De tablet heeft de benodigde gegevens tenslotte vlot ‘bij de hand’.

Het is zinvol om te bedenken hoeveel werkgeheugen er bij je tabletgebruik past. In tegenstelling tot de vervangbare geheugenmodules van pc’s en de meeste laptops kun je dit onderdeel bij een tablet naderhand niet uitbreiden.

De goedkoopste tablets hebben 3 of 4 GB RAM. Op deze apparaten gebruik je enkele lichte apps tegelijkertijd, zoals een browser, e-mailclient, webshop en videodienst. Wil je bijvoorbeeld ook foto’s bewerken, digitaal tekenen of videospelletjes spelen, dan ligt een tablet met 6 of 8 GB werkgeheugen meer voor de hand. Kan het jou niet snel genoeg? Bepaalde luxe modellen hebben 12 of zelfs 16 GB intern geheugen.

Met maximaal 16 GB werkgeheugen leent de iPad Pro (2024) zich perfect voor het gebruik van zware apps.

Tip 5 Opslagruimte

Vanzelfsprekend heeft iedere tablet interne opslagruimte. Hierop staan het besturingssysteem, apps en persoonlijke gegevens opgeslagen. Denk in het laatste geval onder andere aan documenten, foto’s en video’s. Ben je niet van plan om zoveel eigen data te bewaren, dan kun je moeiteloos met 64 of 128 GB uit de voeten. Als alternatief zijn er ook volop tablets met 256 GB, 512 GB en 1 TB verkrijgbaar. De iPad Pro is zelfs te koop met 2 TB: deze hoge opslagcapaciteit stelt je bijvoorbeeld in staat om een heleboel video’s van streamingdiensten of eigen fotobibliotheek te bewaren.

Bij veel tablets breid je de opslagcapaciteit eenvoudig uit. Zo hebben diverse modellen van bekende merken als Samsung en Lenovo een slot voor een microSD-kaart. Check in de specificaties hiervan de maximale capaciteit. Vaak is dat 256 GB, 512 GB of 1 TB, waardoor je de interne opslagruimte met een eigen geheugenkaart fors kunt uitbreiden. Overigens hebben iPads nooit een kaartslot.

Sommige tablets hebben aan de zijkant plek voor een microSD-kaart.

Tip 6 Besturingssysteem

Zodra je het apparaat aanzet, kom je terecht in het besturingssysteem van de tablet. Je hebt grofweg keuze tussen drie smaken. Als je een iPad koopt, krijg je daar het besturingssysteem iPadOS bij. Dat ziet er prachtig uit! Bovendien levert Apple de komende jaren regelmatig veiligheidsupdates, terwijl er ieder jaar een nieuwe versie van iPadOS verschijnt. Kortom, de softwareondersteuning is dik in orde.

Veel tablets van andere merken draaien op Android, zoals producten van Samsung en Lenovo. Vergeleken met iPads is de instapprijs van deze apparaten meestal lager. Fijn voor wie een goedkope(re) tablet wil bemachtigen. Android is gebruiksvriendelijk en ziet er eveneens goed uit. Een nadeel is dat je voor de softwareondersteuning afhankelijk bent van in hoeverre de fabrikant updates levert. Gelukkig zijn de merken op dit gebied steeds transparanter. Zo vermeldt Samsung tegenwoordig netjes in de specificaties wanneer de softwareondersteuning afloopt. Probeer het updatebeleid van de beoogde Android-tablet bij de fabrikant te achterhalen.

Ten slotte zijn er ook nog tablets met Windows 11 verkrijgbaar. Dit zijn hoofdzakelijk zakelijke modellen van Microsoft. Deze apparaten hebben een goed updatebeleid.

De Play Store in Android puilt uit met interessante apps die je gratis of tegen betaling kunt installeren.

Hybride laptop

Twijfel je tussen een laptop en tablet? Misschien is een hybride laptop dan iets voor jou. Zo’n 2-in-1-apparaat oogt in eerste instantie als een normale notebook met een scherm, toetsenbord en touchpad. De scharnieren zijn zeer flexibel, waardoor je het scherm volledig kunt omklappen. In deze modus heb je een grote tablet met een touchscreen van pakweg 14 of 16 inch in handen. Diverse Chromebooks van HP, Acer, Lenovo en ASUS gebruik je als laptop én tablet. Op deze apparaten kun je veelal Android-apps installeren.

Bedien de (Android-)apps van deze Chromebook met je vingers.

Tip 7 Simkaartslot

Ben je veel onderweg? Misschien is een tablet inclusief simkaartslot dan iets voor jou. Zo kun je die spannende sportwedstrijd of televisie-uitzending ook op plekken zonder wifi volgen. De meeste merken hebben diverse geschikte modellen in hun assortiment, al betaal je voor deze optie wel een meerprijs. Zodra je een fysieke simkaart of digitale e-sim toevoegt, heb je vrijwel overal in de bewoonde wereld mobiel internet.

Houd wel rekening met providerkosten. Check in de producteigenschappen in hoeverre de tablet met mobiele 4G- en 5G-netwerken overweg kan. Met name voor scherpe videostreams zonder haperingen is het prettig wanneer de tablet compatibel is met 5G. Je hebt voor deze snelheid wel een geschikt abonnement nodig.

De robuuste Samsung Galaxy Tab Active5 kun je dankzij het simkaartslot ook op afgelegen plekken gebruiken.

Tip 8 Camera’s

Vrijwel elke tablet heeft aan de voor- en achterzijde een camera. Ten opzichte van een smartphone haal je dit apparaat natuurlijk niet zomaar even uit je zak om mooie foto’s te maken. Toch heeft de camerafunctie van tablets wel degelijk zin. Zo film je bijvoorbeeld QR-codes voor het doen van betalingen, digitaliseer je papieren documenten en voer je videogesprekken.

Ten opzichte van smartphonecamera’s ondersteunen de lenzen van tablets over het algemeen lagere resoluties van pakweg 8, 12 of 13 megapixel. Geen punt, want deze cameralenzen hebben vooral een praktische functie. Verder verschijn je tijdens videovergaderingen alsnog scherp in beeld. Afhankelijk van de gekozen tablet ondersteunt de camera mogelijk extra functies, zoals inloggen via gezichtsherkenning.

De iPad Mini (2024) heeft aan de achterzijde een 12megapixel-camera.

Tip 9 Behuizing

Tot slot wil het oog natuurlijk ook wat! Veel tabletseries verschijnen om die reden in diverse kleuren. Het 2024-model van de reguliere iPad kun je bijvoorbeeld in een blauwe, gele, roze of zilverkleurige versie kopen.

Let naast het uiterlijk ook op het gebruikte materiaal. Een metalen behuizing is doorgaans beter bestand tegen schokken en stoten dan kunststof tablets. Sommige producten hebben een IP-classificatie: bij een hoge waarde is de behuizing gedeeltelijk of zelfs volledig bestand tegen stof en (opspattend) water. Dat is vooral handig voor wie het apparaat regelmatig buitenshuis gebruikt, zoals op een zonneweide van een zwembad of camping. Met name Samsung en Lenovo brengen verschillende stof- en waterbestendige tablets op de markt.

Heb je een nieuwe iPad Air op het oog, dan kies je uit deze vier kleuren.

Kooptips

Wil je een nieuwe tablet kopen? We bespreken drie breed verkrijgbare producten uit verschillende prijsklassen.

Lenovo Tab M11 (ZADA0134SE)

De Lenovo Tab M11 (ZADA0134SE) heeft een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het riante 11inch-scherm ondersteunt een behoorlijke resolutie van 1920 × 1200 pixels, zodat je video’s in Full-HD-kwaliteit kunt afspelen. Een ander pluspunt is dat het lcd-scherm is voorzien van een kwalitatief goed IPS-paneel. Op rekengebied biedt de aanwezige MediaTek Helio G88-processor goede prestaties. Die bevat acht rekenkernen met kloksnelheden van hoogstens 1,8 en 2 GHz. In combinatie met 4 GB werkgeheugen gebruik je de Tab M11 onder meer voor internet, e-mail, videostreaming, eenvoudige games en andere simpele taken. De tablet heeft 128 GB interne opslag, maar met een eigen microSD-kaart van maximaal 1 TB breid je de capaciteit optioneel uit. Tot slot levert Lenovo een digitale pen (stylus) mee.

Lees ook onze uitgebreide review: Lenovo Tab M11: ideale gezinstablet

Samsung Galaxy Tab S9 FE WiFi

Op zoek naar een snelle tablet zonder dat je meteen de hoofdprijs betaalt? In dat geval is dit exemplaar van Samsung een goede kandidaat. De Samsung Exynos 1380-processor telt in totaal acht rekenkernen met maximale kloksnelheden van 2 en 2,4 GHz. Voor taken als videostreaming, internetten, bankieren en webwinkelen voldoet deze processor prima. Dankzij de aanwezigheid van een behoorlijke videochip speel je net zo makkelijk (3D-)videospellen. De beelden komen op het middelgrote 10,9inch-scherm van 2304 × 1440 pixels goed tot hun recht. Het basismodel bevat 6 GB werkgeheugen en 128 GB interne opslag. Tegen een meerprijs is deze Android-tablet ook met 8 GB RAM, 256 opslagcapaciteit en eventueel een simkaartslot te koop. Kies uit de kleuren grijs, zilver, groen en paars.

Apple iPad Air (2024)

Onder leiding van Apples eigen M2-processor en 8 GB werkgeheugen biedt deze 2024-uitvoering van de iPad Air een vlotte gebruikersomgeving. Het basismodel bevat 128 GB interne opslag. Kortom, er is ruimte genoeg om je favoriete toepassingen vanuit de App Store te installeren. Wil je een behoorlijke collectie foto’s en video’s opslaan, dan schaf je de iPad Air als alternatief met 256 GB, 512 GB of 1 TB aan. Daarnaast is deze tablet ook nog inclusief simkaartslot te koop. Het 11inch-scherm heeft een hoge resolutie van 2360 × 1640 pixels. Hierdoor komt de pixeldichtheid uit op 264 ppi. Foto’s, films en series ogen dus haarscherp! Interesse? Er is keuze uit beige, grijs, blauw en paars (lila). Overigens is de iPad Air ook verkrijgbaar met een 13inch-scherm, al is die variant een stuk duurder.

▼ Volgende artikel
Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!
© andrey
Huis

Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!

Hoewel koken op gas voorlopig nog mag, is duidelijk dat de toekomst elektrisch is. Veel mensen stappen nu al over op elektrisch koken – vaak in combinatie met inductie. Ben jij toe aan een nieuwe kookplaat of wil je van het gas af? Dan is het goed om te weten hoe je zo’n elektrische kookplaat aansluit, waar je op moet letten en wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:
  • Dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en -kookplaten zijn
  • Hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt
  • Hoe je de elektrische kookplaat aansluit

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

Eén, twee of drie fasen: wat betekent dat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat, die je simpelweg aan een gasaansluiting koppelt, is een elektrische kookplaat net iets technischer. Zo'n kookplaat kan worden aangesloten op één, twee of drie elektrische fasen. Welke van de drie je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je kookplaat én van de aansluiting in je keuken.

Een 1-fase kookplaat is het eenvoudigst. Die werkt op een gewone stekker met twee pinnen, precies zoals je gewend bent van andere apparaten in huis. Deze modellen hebben een beperkt vermogen – maximaal 3680 watt – maar zijn vaak krachtig genoeg voor wie niet al te fanatiek kookt. Aansluiten is simpel: stekker erin en je kunt aan de slag.

Voor een 2-fase kookplaat heb je een zogenoemde perilex-stekker nodig, met vijf pinnen. Die zie je vooral bij iets krachtigere inductiekookplaten. Meestal worden dit soort kookplaten zonder stekker geleverd, en is het slim om een elektricien in te schakelen voor de installatie. Het benodigde vermogen ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

Een 3-fase kookplaat vraagt nog meer stroom en werkt op krachtstroom. Ook hier gebruik je een perilex-stekker met vijf pinnen, maar je moet wel eerst controleren of je meterkast daar op is voorbereid. De aansluitwaarde ligt boven de 7360 watt en het is belangrijk dat de aansluiting klopt – anders werkt de kookplaat niet of loop je zelfs risico op overbelasting. Laat dit daarom bij voorkeur aan een vakman over.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase

Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dat is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex-stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden, als je dat wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doen, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Hoe weet je welke kookplaat bij je keuken past?

Wat je kunt aansluiten, hangt af van het type stopcontact in je keuken. Heb je een standaard wandcontactdoos met twee gaten? Dan past daar alleen een 1-fase kookplaat op. Die worden meestal geleverd met stekker en snoer, zodat je hem meteen kunt gebruiken.

Zie je een perilex-stopcontact (met vijf gaten)? Dan is je keuken in principe geschikt voor een 2- of 3-fase kookplaat. Alleen weet je dan nog niet of je meterkast daadwerkelijk drie fasen aankan. Dat kun je op twee manieren controleren: met een multimeter of door in je meterkast te kijken.

Zo check je de aansluiting met een multimeter

Heb je een multimeter in huis? Dan kun je precies meten hoeveel fasen je aansluiting ondersteunt. Teken op een papier het patroon van het perilex-stopcontact en noteer per gat wat je meet. Prik met één pin in het middelste gat (de aarde) en meet met de andere pin de overige vier. Krijg je twee keer 230 volt en twee keer 0? Dan heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en één keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Label de gaten met ‘L’ voor stroom en ‘N’ voor nul, zodat je straks precies weet wat waar hoort.

©Dmitriy

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

Geen multimeter? Kijk in de meterkast

Heb je geen meetapparatuur? Dan kun je in de meterkast zien hoeveel fasen er beschikbaar zijn. Bij een 2-fase aansluiting zie je twee gekoppelde groepen met een hendel ertussen. Zie je vier gekoppelde groepen? Dan is er krachtstroom aanwezig en kun je dus ook een 3-fase kookplaat aansluiten – mits het stopcontact daar geschikt voor is.

©auremar

Zelf een kookplaat aansluiten

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Elektriciteit is geen speelgoed, dus bij twijfel: bel een vakman. Heb je een 1-fase kookplaat met powermanagement die je op een normaal stopcontact wilt aansluiten? Dan moet je deze eerst correct instellen.

Leg om te beginnen een stuk piepschuim onder de kookplaat, zodat je hem veilig kunt omdraaien zonder krassen of barsten. Plak daarna de afdichtband rondom het apparaat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de glasrand. Begin aan de achterkant, zodat de naad niet in het zicht valt.

Open het aansluitcompartiment onder de kookplaat en controleer het aansluitschema dat daar staat. Gebruik de bijgeleverde bruggetjes om de juiste verbindingen te maken. Sluit het snoer aan: bruin op L, blauw op N en geelgroen op aarde. Zet het snoer vast met trekontlasting en sluit het klepje.

Draai nu de kookplaat weer om en steek de stekker in het stopcontact. Leg de kookplaat op z’n plek in het aanrechtblad. Houd de pauzeknop vijf seconden ingedrukt om het menu te openen. Zoek via de plusknop naar het onderdeel ‘PO’ (power) en stel het vermogen in op 3.7 in plaats van 7.4. Bevestig dit door de pauzeknop nog eens vijf seconden ingedrukt te houden. Je kookplaat is nu geschikt voor een standaard aansluiting.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

Een 2-fase kookplaat aansluiten: zo werkt het

Heb je een 2-fase kookplaat? Dan moet je eerst bepalen welke kleur draad bij welk contact hoort. Meet het snoer door met een multimeter, op de piepstand of op de Ohm-stand. Noteer welke draad bij welke stekkerpin hoort en gebruik die info bij het aansluiten.

Open vervolgens het aansluitvak onder de kookplaat en kijk welk aansluitschema je moet gebruiken. L1 en L2 koppel je aan de juiste stroomdraden, 01 en 02 aan de juiste nuldraad. Maak de trekontlasting los, sluit de draden aan zoals je eerder hebt gemeten, en zet alles weer stevig vast.

Steek daarna de stekker in het stopcontact en plaats de kookplaat netjes in het blad. Dankzij de afdichtband blijft alles goed op z'n plek. Zet vervolgens de kookplaat aan en test of alle kookzones werken. Krijg je een foutmelding? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het aansluiten. Geen foutmelding? Dan is je kookplaat klaar voor gebruik.

©S.Engels

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.

▼ Volgende artikel
⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Huis

⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping

Vooral in de zomer is het vaak raak: code geel of code oranje wegens onweer. Weet jij wat je wél en juist níet moet doen als er een onweersbui nadert? Thuis kun je veel risico's beperken, maar juist buitenshuis – en zeker op de camping – is het opletten geblazen. In dit artikel lees je hoe je jezelf en anderen beschermt, of je nu binnen, buiten of aan het kamperen bent.


In het kort:

⚡ Onweer & thuis ⚡ Onweer & buiten ⚡ Onweer en kamperen: 🏕️ Tent 🚐 Caravan

Lees ook: Regen, regen en nog eens regen … zo voorkom je wateroverlast

Thuis tijdens onweer: veilig, maar niet zonder risico's

In huis ben je relatief goed beschermd tegen blikseminslag, zeker als het gebouw voorzien is van een goede bliksemafleider. Toch zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je serieus moet nemen. Gebruik bij onweer liever geen apparaten die verbonden zijn met het stroomnet of met leidingen. Denk aan de wasmachine, een vaste telefoon of een bedrade computer. Bliksem kiest daarbij meestal de makkelijkste route naar de grond, en dat zijn vaak metalen onderdelen in huis zoals koperdraden of waterleidingen.

Trek bij voorkeur de stekkers uit het stopcontact van kwetsbare apparatuur zoals computers, tv's of de router. Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging biedt wel wat bescherming, maar niet bij een directe inslag. Ga liever ook niet douchen of in bad, want waterleidingen kunnen de elektrische spanning van een blikseminslag geleiden.

Ramen kun je gewoon dicht houden, en als je wilt kijken naar het natuurgeweld, doe dat dan vanaf een veilige plek binnenshuis. Zorg dat huisdieren binnen zijn en zet het alarmsysteem even uit als dat storingsgevoelig is bij blikseminslag.

Buiten bij onweer: voorkom dat je zelf bliksemafleider bent

Ben je onderweg of buiten als het begint te donderen, dan is het zaak om snel te handelen.

Onthoud: als je de bliksem ziet en binnen 10 seconden de donder hoort, zit je binnen de gevarenzone. Zoek dan zo snel mogelijk een veilige schuilplek.

De veiligste plek is een gebouw met muren en een dak – bijvoorbeeld een winkel, huis of station. Een auto met metalen carrosserie is ook een prima optie. Die werkt als een kooi van Faraday en geleidt de stroom om je heen in plaats van door je heen.

Vermijd tijdens onweer open velden zoals weilanden of sportterreinen, want daar ben je letterlijk het hoogste punt. Ook hooggelegen plekken zoals duinen of heuveltoppen vormen een risico. Zoek geen beschutting onder een boom die in z'n eentje op een veld staat – dat is juist een bliksemmagneet. Blijf verder uit de buurt van metalen objecten zoals hekken, masten of fietsen, en houd afstand van water – of dat nu een meer, sloot of zwembad is.

Kun je nergens heen? Maak jezelf dan zo klein mogelijk: hurk neer op je voetzolen, houd je voeten tegen elkaar en wikkel je armen om je knieën. Ga niet liggen; zo vergroot je je contactoppervlak met de grond, wat het risico op aardstroom vergroot.

©ID.nl

Kamperen met onweer: extra opletten in tent of caravan

Kamperen geeft een gevoel van vrijheid, maar bij onweer ben je juist extra kwetsbaar. Een tent biedt geen enkele bescherming tegen bliksem, hoe stevig het doek ook is. Het metalen frame vergroot het risico juist, vooral als je op een open veld kampeert of vlak bij een losse boom staat.

Als er onweer op komst is, zoek dan zo snel mogelijk een veilig onderkomen. Een stenen sanitairgebouw, de receptie of je auto bieden veel meer bescherming dan een tent. Zit je in een camper of caravan met een metalen buitenkant? Dan ben je redelijk veilig, mits je ramen en deuren gesloten houdt en geen contact maakt met metalen delen. Stacaravans met een houten of kunststof omhulsel bieden die bescherming niet: het klopt dat ze geen stroom geleiden, maar ze voeren die ook niet af. Daardoor kan een blikseminslag via leidingen of metalen onderdelen binnen alsnog gevaarlijk uitpakken. Tijdens onweer blijf je dus beter uit de buurt van dat soort constructies.

Laat ook je elektronische spullen niet in de tent of aan opladers zitten. Berg ze los op, zonder kabels of contact met de grond.

Staan er bomen op de camping? Zorg dat je tent daar niet direct onder staat. Bij inslag kunnen takken afbreken of kan de bliksem via de wortels naar de grond doorslaan. Ook op campings in de bergen of aan open water is het risico op blikseminslag extra hoog – check bij aankomst wat de aanbevolen schuilplaatsen zijn.

En hoe zit het met de tentstokken?

Metalen tentstokken zijn niet per definitie gevaarlijk, maar ze kunnen wel extra risico opleveren bij onweer. Omdat tenten vrijwel altijd met metalen haringen in de grond staan, is er al snel sprake van een geleidende verbinding met de bodem. Bij een blikseminslag kan de stroom zich dan via het frame en de haringen verspreiden, met risico voor wie zich in de tent bevindt. Daarom blijft het advies: verlaat bij onweer de tent en zoek een écht veilige plek op.

Tot slot: een goede voorbereiding helpt

Kijk altijd naar de weersvoorspelling voordat je op pad gaat. Veel weerapps geven een melding bij onweerskansen, vaak met een tijdsindicatie en locatie. Op de camping is het handig om bij aankomst al te weten waar je naartoe kunt bij slecht weer.

Zorg ook dat je zaklamp, powerbank en radio of noodaccu paraat hebt als je kampeert, voor het geval de stroom uitvalt. En vooral: blijf rustig. Onweer is gevaarlijk, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen voorkom je ongelukken.

🔦 Voor als de stroom uitvalt

Licht in de duisternis!