Tip: ExFAT - schijf voor Windows & Mac

© PXimport

Tip: ExFAT - schijf voor Windows & Mac

Smartphone & tablet

Geplaatst: 20 februari 2013 - 09:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jeroen Boer

Wie zowel een Windows-pc als een Mac gebruikt, is vast weleens tegen het probleem opgelopen dat een externe harde schijf alleen leesbaar is onder OS X of alleen bestanden accepteert die niet groter zijn dan 4 gigabyte. Dergelijke problemen worden veroorzaakt door bestandsystemen, maar er is met exFAT gelukkig een bestandssysteem dat prima werkt op zowel Windows als OS X.

OS X kan het Windows standaardbestandssysteem NTFS alleen lezen, terwijl Windows op zijn beurt niets met het OS X-bestandsysteem HFS+ kan. Sommige externe harde schijven zijn geformatteerd als het oudere FAT32, wat wel probleemloos onder zowel Windows als OS X werkt. Het nadeel van FAT32 is echter dat er slechts bestanden tot 4 gigabyte groot ondersteund worden.

Gelukkig is er in de vorm van exFAT een modern bestandsysteem dat zowel door Windows als OS X ondersteund wordt en probleemloos werkt met bestanden groter dan 4 gigabyte. U hebt hiervoor Mac OS X 10.6.5 of nieuwer nodig en Windows ondersteunt exFAT vanaf Windows XP. Om exFAT te gebruiken, maak je een back-up van al je bestanden en klik je in de verkenner met rechts op de schijf. Kies Formatteren en kies onder Bestandssysteem voor exFAT en klik op Starten.

© PXimport

Formatteer uw externe harde schijf met exFAT om grote bestanden uit te kunnen wisselen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000