Tip: ExFAT - schijf voor Windows & Mac

© PXimport

Tip: ExFAT - schijf voor Windows & Mac

Geplaatst: 20 februari 2013 - 09:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jeroen Boer

Wie zowel een Windows-pc als een Mac gebruikt, is vast weleens tegen het probleem opgelopen dat een externe harde schijf alleen leesbaar is onder OS X of alleen bestanden accepteert die niet groter zijn dan 4 gigabyte. Dergelijke problemen worden veroorzaakt door bestandsystemen, maar er is met exFAT gelukkig een bestandssysteem dat prima werkt op zowel Windows als OS X.

OS X kan het Windows standaardbestandssysteem NTFS alleen lezen, terwijl Windows op zijn beurt niets met het OS X-bestandsysteem HFS+ kan. Sommige externe harde schijven zijn geformatteerd als het oudere FAT32, wat wel probleemloos onder zowel Windows als OS X werkt. Het nadeel van FAT32 is echter dat er slechts bestanden tot 4 gigabyte groot ondersteund worden.

Gelukkig is er in de vorm van exFAT een modern bestandsysteem dat zowel door Windows als OS X ondersteund wordt en probleemloos werkt met bestanden groter dan 4 gigabyte. U hebt hiervoor Mac OS X 10.6.5 of nieuwer nodig en Windows ondersteunt exFAT vanaf Windows XP. Om exFAT te gebruiken, maak je een back-up van al je bestanden en klik je in de verkenner met rechts op de schijf. Kies Formatteren en kies onder Bestandssysteem voor exFAT en klik op Starten.

© PXimport

Formatteer uw externe harde schijf met exFAT om grote bestanden uit te kunnen wisselen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten