Succesvolle VPN-patenttrol wil meer geld van Apple

© CIDimport

Succesvolle VPN-patenttrol wil meer geld van Apple

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 november 2012 - 09:16

Aangepast: 16 november 2022 - 10:11

Redactie

De VPN-patenttrol die Apple vorige week met succes 368 miljoen dollar aftroggelde, gaat nu ook achter Apple nieuwste reeks iDevices aan, waaronder de iPhone 5 en iPad mini.

Na de succesvolle claim van VirnetX ten koste van Apple, gaat het Amerikaanse bedrijf dat VPN-patenten bezit voor meer. De rechtbank in Texas besloot vorige week dat Apple schuldig is aan het schenden van deze patenten door het gebruik voor zijn videobelsoftware FaceTime. Vrijwel direct na de overwinning dient VirnetX een nieuwe schadeclaim in voor Apple's recente iDevices.

Zelfde patenten geschonden

Inhoudelijk gaat het om dezelfde aanklacht. Apple heeft volgens VirnetX zijn patenten geschonden op een technologie voor beveiligde communicatie via onvertrouwde netwerken, zoals internet. VirnetX richt zich echter ditmaal op Apples producten die ten tijde van de vorige aanklacht in 2010 nog niet op de markt waren. Het gaat onder meer om alle Macs die OS X 10.8 (Mountain Lion) draaien, de 4e generatie iPad, de iPad Mini, de 5e generatie iPod Touch en ook de iPhone 5.

VirnetX blijkt een succesvolle patenttrol. Het bedrijf heeft voor zover bekend nog nooit een product op de markt gebracht met zijn gepatenteerde VPN-technologie, maar wist eerder ook al Microsoft voor een kleine 106 miljoen dollar te strikken. Die rechtszaak in 2010 ging over schending door Windows XP en Server 2003. Later schikte Microsoft ook voor 200 miljoen dollar in een tweede rechtszaak omtrent Windows 7 en Server 2008, nog voordat deze software op de markt verscheen.

Nog meer aanklachten

Er ligt meer in het verschiet voor de patenttrol. Er lopen nog aanklachten tegen Cisco, Avaya en Siemens. Deze zaken verschijnen in maart 2013 voor de rechter. Bovendien loopt er nog een zaak tegen Apple, bij de International Trade Commission (ITC), waarbij ook nog een schadevergoeding kan worden opgelegd, alsmede een importverbod voor alle patentschendende iDevices.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000