Snel bladeren tussen programmavensters in OS X

© PXimport

Snel bladeren tussen programmavensters in OS X

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 december 2013 - 16:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:30

Martin Gijzemijter

Multitasken in OS X is niet ingewikkeld, het is slechts een kwestie van Alt-Tab. Maar wat als je wilt bladeren tussen vensters in één programma (bijvoorbeeld Word)? Dat gaat een stuk lastiger. Gelukkig is Contexts er om je te redden.

Contexts downloaden

Contexts is een klein programma dat zich gedraagt als een dock aan de zijkant van je scherm. Het programma is gratis uit te proberen, maar kost tijdens de betafase 7 dollar als je er definitief gebruik van wilt maken. Je downloadt het programma via www.contextsformac.com. Nadat je het hebt gestart, duurt het even voordat het dock aan de zijkant verschijnt, daarvoor moet je even geduld hebben.

© PXimport

Contexts is gratis om te proberen, maar je betaalt 7 dollar voor een licentie.

Multitasken via dock

Het dock dat aan de zijkant verschijnt, werkt in principe net zoals het dock aan de onderkant van je scherm, maar dan met onderscheid tussen verschillende vensters in één programma. Oftewel, je ziet een pictogram voor bijvoorbeeld Word staan en wanneer je je muis over het dock beweegt, klapt deze uit en zie je alle Word-vensters die open staan. Zo kun je dus heel eenvoudig door de vensters in Word navigeren. Dat geldt dus ook voor apps als Finder, waarnaar je soms ook buitensporig lang kunt zoeken.

© PXimport

Via het dock kun je heel eenvoudig bladeren tussen open vensters.

Multitasken via toetsenbord

Houd je toch meer van het toetsenbord? Dan kun je Contexts ook besturen met handige toetsencombinaties. Wanneer je de Option-toets op je toetsenbord ingedrukt houdt en (bijvoorbeeld) drukt op het cijfer 1, dan verschijnt er een lijst met beschikbare programmavensters, met daarvoor een cijfer. Druk op dat cijfer (of typ de naam van het venster) om dat betreffende venster te openen.

Zo kun je dus gebruikmaken van Contexts zonder het dock aan de rechterzijde in beeld te hebben. In dat geval kun je in het dock klikken op Hide om deze uit beeld te doen verdwijnen.

© PXimport

Gebruik je liever het toetsenbord, dan kan dat ook!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000