Handige tips voor toetsenbord iPadOS

© PXimport

Handige tips voor toetsenbord iPadOS

Smartphone & tablet

Geplaatst: 11 november 2019 - 08:21

Aangepast: 24 november 2022 - 13:45

Ronald Smit

Het virtuele toetsenbord is in de voorbije jaren langzaam aan volwassen geworden. Veel beter dan op de iPad zul je ze niet vinden. En met de komst van iPadOS zijn er nog wat aardige handigheidjes bijgekomen.

iPadOS (onder de motorkap natuurlijk 'gewoon' gebaseerd op het al even nieuwe iOS 13) is speciaal bedoeld voor de tablets van Apple. Het biedt tal van vernieuwingen die optimaal gebruik maken van het grote schermoppervlak van deze categorie apparaten. Ook het virtuele toetsenbord is verbeterd onder iPadOS. Zo kun je het bijvoorbeeld eenvoudig verkleinen. Kwestie van een knijpbeweging maken met je vingers op het toetsenbord (zodra dat zichtbaar is). Het verkleinde toetsenbord kun je vervolgens naar elke gewenste plek op het scherm slepen. Ideaal voor bijvoorbeeld het invullen van webformulieren. En dan vooral als je je iPad in horizontale positiegebruikt. Standaard stond dan een joekel van een toetsenbord in beeld dat het halve scherm afdekte. Het compacte zwevende toetsenbordje is dan een perfect alternatief. Ook als je stevig aan het multitasken bent met split screen en dergelijke, komt een compact en verplaatsbaar toetsenbord best van pas. Om van het zwevende mini-toetsenbord weer een volwaardig groot exemplaar te maken, doe je een spreidbeweging op het kleine toetsenbord.

© PXimport

Meer opties

Het virtuele toetsenbord van iPadOS heeft meer mogelijkheden aan boord. Nieuw is bijvoorbeeld de 'slimme' knoppenbalk die boven het toetsenbord verschijnt. Nou ja, hij is vernieuwd in opmaak en functionaliteit. In de Mail-app bijvoorbeeld, maakt die het mogelijk om snel bijlagen toe te voegen. Dat kan een afbeelding uit je fotoverzameling zijn, een 'live' gemaakte foto of een bestand dat via de ook al stevig onder handen genomen bestandsbeheerder wordt toegevoegd. Ook zijn nu heel makkelijk tekeningen in te voegen. Kwestie van op de meest rechtse knop op de balk drukken en tekenen maar. De functies op de knoppenbalk boven het toetsenbord verschillen per app. Verder geldt dat de knoppenbalk niet zichtbaar is in het mini-toetsenbord. En er zijn nog meer vernieuwingen te vinden in het toetsenbord, lees daarover in het algemene artikel over toetsenbordmogelijkheden van Apple's nieuwste iOS. Tel daarbij op de grote verzameling nieuwe emoticons die er onlangs zijn bijgevoegd en je kunt je weer helemaal uitleven.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000