De ontwikkeling van usenetprogramma SABnzbd+ gaat nog altijd lekker verder. Zo kunt u de applicatie sinds een tijdje ook in het Nederlands gebruiken en helpt een gebruiksvriendelijke wizard u snel op weg.

SABnzbd+ bestaat uit twee onderdelen. Op de achtergrond draait de downloadserver, terwijl de bediening verloopt via een browser. Als u tijdens de installatie hebt aangegeven dat .nzb-bestanden met SABnzbd+ geopend moeten worden, kunt u ze direct toevoegen aan SABnzbd+. Dit was niet mogelijk in versies voor 0.5. Een tweede grote verbetering is de manier waarop gedownloade bestanden worden gecontroleerd. Als u een oudere of wat minder krachtige pc gebruikt als een netwerkschijf, vormt een volledige controle een zware rekenkundige belasting. In versie 0.5 neemt SABnzbd een kortere route. Een eventuele reparatie blijft echter een processorintensieve taak.

© PXimport

In versie 0.5 van SABnzbd+ zijn veel verbeteringen doorgevoerd, maar het belangrijkste is dat het veel makkelijker is geworden voor minder ervaren computergebruikers.

Handigheidjes

Verder heeft het uiterlijk een opfrisbeurt gekregen, al zijn de traditionele gebruikersschermen nog steeds te selecteren. Downloaden via een beveiligde SSL-verbinding was al mogelijk, maar nu zijn servers eenvoudig tijdelijk te deactiveren en kunt u de verbinding testen. Ook is het mogelijk om servers een lagere prioriteit te geven of ze als ‘optioneel’ te markeren. In dat laatste geval wordt de server automatisch tijdelijk uitgezet als hij teveel problemen oplevert. Ideaal voor bijvoorbeeld gratis nieuwsdiensten of onbetrouwbare servers.

Het wijzigen van de .nzb-details is voor de grootverbruikers ook handig. Veel .nzb-bestanden komen onder namen als ‘n-1097’ in de wachtrij te staan omdat deze benamingen op usenet worden gebruikt. Om het overzicht te bewaren kunt u dergelijke onduidelijke labels handmatig hernoemen zodat u precies weet wat u downloadt!

Conclusie

De ontwikkelaars van SABnzbd+ hebben met succes hun programma naar een hoger niveau getild. De versies sinds de grote 0.5-opfrisbeurt bevatten meer kleine wijzigingen en allerlei bugfixes (en zo wordt er ook alweer druk aan versie 0.5.3 geknutseld). Ervaren downloaders zullen de extra mogelijkheden weten te waarderen, terwijl beginnende gebruikers direct aan de slag kunnen. Kortom, SABnzbd+ is een van de beste usenetprogramma’s van dit moment.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

SABnzbd+ 0.5.2

Freeware

Taal Nederlands

Download 6,4 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Oordeel 9/10

Pluspunten

Toegankelijk voor beginners

Nzb-bestanden direct te laden

Intuïtieve werking

Minpunten

Nederlandse vertaling niet altijd duidelijk

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000