Overstappen van Android naar iOS

© PXimport

Overstappen van Android naar iOS

Geplaatst: 10 februari 2015 - 08:02

Aangepast: 24 november 2022 - 11:13

Edmond Varwijk

We gaan wisselen van een Android-toestel naar een iPhone. We willen zo min mogelijk gegevens kwijtraken én er zo min mogelijk stress van te hebben. Welke apps kunnen ons helpen, welke functies kun je het beste gebruiken en welke niet?

Tip 01: Services en back-up

Het Android-besturingssysteem is zeer nauw verbonden met de online diensten van Google. Het is nauwelijks mogelijk een Android-smartphone te gebruiken zonder niet ook de Google-diensten te gebruiken. Open bijvoorbeeld de app Contacten en tik op de menuknop. Kies dan Accounts om te zien welke bron voor de Contacten wordt gebruikt. Die koppeling tussen de telefoon en je Google-account regel je via Instellingen / Accounts.

Als Google daar ontbreekt, kun je via Account toevoegen alsnog de telefoon aan je online Google-gegevens koppelen. Is de telefoon verbonden, dan kun je Google Drive ook gebruiken voor de back-up. Klik op Instellingen / Accounts / Back-up maken en terugzetten / Back-up mijn gegevens. De back-up wordt op de achtergrond uitgevoerd en bevat onder meer de apps, de instellingen, de agenda, taken, contacten documenten en nog veel meer.

 

© PXimport

Tip 01 De back-upfunctie van Android kopieert alle belangrijke zaken naar de servers van Google op internet.

Tip 02: Bestanden kopiëren

In tegenstelling tot iOS heeft Android een heel open bestandssysteem. Koppel je een Android-smartphone via de usb-kabel aan de pc en open je in Windows de verkenner of op de Mac de finder, dan zie je daar een heel groot deel van alle bestanden en mappen op de smartphone. Als alternatieve back-up kun je deze bestanden naar de pc kopiëren, om ze later naar je nieuwe iPhone te verplaatsen.

De belangrijkste bestanden vind je in de volgende mappen: DCIM (gemaakte foto's), Pictures (foto's en gedeelde foto's) en Media (muziekbestanden). Overigens vind je in de Google Play Store nog veel meer back-upprogramma's, maar veel daarvan werken alleen als je de smartphone geroot hebt. En je telefoon alleen maar rooten om een back-up te kunnen maken, is niet verstandig. Voorbeelden van back-up-apps zijn MyBackup Pro, Titanium Backup Pro en Helium Premium.

 

© PXimport

Tip 02 Android heeft een open besturingssysteem waar je ook eigen documenten en foto's gemakkelijk terugvindt.

Tip 03: Contacten

Voor het overzetten van contacten van Android naar iOS volg je precies de omgekeerde weg als van iOS naar Android. Ga naar www.google.com/contacts en log in met je gegevens. Klik naast de tekst Contactpersonen op de knop Selecteren en kies Alle. Je ziet dat alle contactpersonen nu gemarkeerd en geselecteerd zijn. Klik nu op Meer en kies Exporteren. Google geeft je nu enkele keuzes. Laat de optie Geselecteerde contactpersonen ongewijzigd, tenzij je een selectie wilt maken. Kies bij de exportindeling voor vCard-indeling. Klik nu op Exporteren.

Sla het vCard-bestand op de pc op, bijvoorbeeld in een tijdelijke map op het Bureaublad. Ga nu naar www.icloud.com en log in met je Apple ID. Kies Contacten en klik op de knop Toon actiemenu: het radertje linksonder in het browservenster. Kies Importeer vCard. Selecteer nu de vCard-export van Google en kies Openen, wacht tot alle contacten zijn ingelezen. Dankzij de synchronisatie van de iCloud-contacten zullen ze nu ook snel op de iPhone zichtbaar zijn. Valt het resultaat tegen, probeer dan de applicatie CopyTrans Contacts en selecteer de iPhone als doel.

 

© PXimport

Tip 03 Dankzij het vCard-formaat kun je de contacten van Android naar iOS overzetten.

Tip 04: Facebook

Om de gegevens van Facebook over te zetten, is het voldoende om de app op je iPhone te installeren en in te loggen met je gegevens. Anders dan op de meeste Android-modellen, is Facebook op een iPhone niet standaard geïnstalleerd. Open daarom iTunes en zoek op Facebook om de gratis Facebook-app te installeren. Start de app en log in met je Facebook-gebruikersnaam en -wachtwoord. Even later zullen alle contacten en gesprekken gedownload en klaar voor gebruik zijn. Overigens geldt deze werkwijze niet alleen voor Facebook maar ook voor bijvoorbeeld Spotify. Zodra je met je gegevens inlogt, zie je gelijk jouw afspeellijsten en losse nummers. Alleen muziek die offline is gezet, moet op het nieuwe apparaat opnieuw worden gedownload.

 

© PXimport

Tip 04 Clouddiensten als Facebook en Spotify laten zich overzetten door de app te installeren en in te loggen.

Tip 05: WhatsApp

Dat het lastig is om je WhatsApp-berichten over te zetten van iOS naar Android zagen we in tip 7 en 8 al. Dat het andersom helemaal een klus is, blijkt wel uit het feit dat wij er geen gratis mogelijkheid voor hebben gevonden. Met het programma Android WhatsApp to iPhone Transfer van BackupTrans is het mogelijk, maar wij verwachten dat weinig mensen bereid zijn 20 dollar (ca. 16 euro) te betalen om hun WhatsApp-berichten over te zetten.

 

© PXimport

Tip 05 Wij verwachten dat weinig mensen 16 euro betalen voor hun WhatsApp-geschiedenis.

Tip 06: Dat kan slimmer

Stap voor stap de informatie van de ene smartphone overzetten naar de andere, is een behoorlijk tijdrovende klus. Heb je daar geen zin in, dan kun je Wondershare MobileTrans proberen, een programma voor Windows en Mac dat contacten, sms, afspraken, foto's, muziek en video's kopieert tussen iPhone en Android en in elke richting. Je kunt de trialversie downloaden, de volledige versie kost 40 dollar. Helaas worden de gegevens van WhatsApp niet meegenomen door dit programma.

Het is verstandig om te zorgen dat je gegevens niet exclusief op je smartphone komen te staan. Raak je het toestel dan kwijt, dan ben je namelijk ook een hoop gegevens kwijt. B-inTouch is een Nederlandse start-up voor het up-to-date houden van contactgegevens op elke smartphone. Het werkt met iPhone én Android. Dankzij een slimme app zijn de contactgegevens altijd geüpdatet elk platform waar je de app installeert. Kijk op www.bintouchapp.com of download de app uit de app-winkel van jouw toestel. Voor consumenten is deze dienst gratis.

 

© PXimport

Tip 06 Gegevens overzetten kost veel tijd en aandacht, Wondershare Mobile Trans belooft het direct van iPhone naar Android of andersom te doen.

 

© PXimport

Tip 06 b-inTouch is een combinatie van een app en een webservice die samen de contacten altijd up-to-date houden op elke smartphone.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten